Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Bronz s příchutí zlata – biatlonisté slaví historickou medaili

Nové Město na Moravě - Před zaplněnými tribunami v Novém Městě na Moravě na úvod šampionátu česká smíšená štafeta dojela třetí a biatlonisté oslavovali bronz s příchutí zlata. "Je to bomba! Pro nás to je, jako kdybychom měli zlatou medaili. Možná tam byly ještě dvě příčky, ale pro nás to je vítězství," shrnul za všechny Ondřej Moravec, který na posledním úseku bezchybně střílel a vytáhl české kvarteto na vysněnou příčku.

"Spousta lidí se bránila dojetí. To bylo slz na střelnici," řekl po závodě dojatý trenér mužské reprezentace Ondřej Rybář. "Je to pro nás možná nováčkovské štěstí v pořádání šampionátů," dodal s lehkým úsměvem Rybář.

Před Moravcem se o bronzovou radost zasloužili Veronika Vítková, Gabriela Soukalová a Jaroslav Soukup, který se dostal do sestavy až den před závodem kvůli nemoci Michala Šlesingra. "Obrovská gratulace a respekt!" ocenil Šlesingr.

Soukalová, kometa sezony, si týmového úspěchu nadmíru cenila. "Vždycky mi přijde, že ve štafetě je radost o hodně větší, protože to je pro celý tým. Je velkou ctí mít medaili ze štafety na mistrovství světa, které je ještě k tomu doma, takže to je jako sen," řekla vítězka z Pokljuky v této sezoně světového poháru.

Rychlopalba vestoje byla jistota

Skvělé představení předvedl na posledním úseku Moravec. Přebíral štafetu na čtvrtém místě, ale perfektní střelbou vytáhl tým k bronzové medaili. Především závěrečnou položku vstoje odstřílel v rychlopalbě za dvaadvacet vteřin. "Nechci vypadat jako machr, ale poslední stojka byla jistota, totální jistota. Fakt jsem si věřil a sebevědomí mi dodala i čistá ležka," řekl Moravec, který přijížděl na poslední zastávku na střelnici s Italem Lukasem Hoferem. "Věděl jsem, že on stojáka nezvládne jako já, a prostě jsem to tam nasypal," usmál se Moravec.

Pro Moravce, letos druhého a třetího v závodech světového poháru, byla poslední střelba smíšené štafety nejvypjatější situací v kariéře. "O medaili na mistrovství světa jsem ještě nestřílel, to teda ne, ale docela jsem to zvládl," řekl sebejistě.

V cílové rovince si vychutnával ovace zaplněného stadionu. Uvažoval, že si zajede pro českou vlajku. "Jedna tam byla, koukal jsem po ní, ale náskok zas tak velký nebyl," nechtěl riskovat nějaký zádrhel, i když italský finišman za ním jel se ztrátou přes dvacet vteřin. "Říkal jsem si, že si radši pořádně užiju tu rovinku."

Vítková se Soukalovou se šly po svých úsecích vyjet a po očku sledovaly velkoplošné obrazovky, aby věděly, jak se závod vyvíjí. "Když dal Ondra čistě ležku, úplně mi přeběhl mráz po zádech," tušila už Vítková, že medaile je blízko. "A když zvládl i stojku, tak jsme s Verčou věděly, že to je doma," dodala Soukalová, která získala medaili z mistrovství světa stejně jako její matka, členka bronzové štafety běžkyň na lyžích pod dívčím jménem Gabriela Sekajová ve Falunu 1974.

Kluci vytáhli holky

Přitom hned po prvním úseku málem český tým o možnost útoku na medaile přišel. Vítková musela totiž třikrát dobíjet a ztrácela. "Přitom v tréninku střílela fantasticky, tam jsem trošku přestal věřit, to se přiznám," řekl kouč žen Jindřich Šikola. "Gábina si ale udržela vysoký standard a klobouk dolů před klukama," dodal trenér.

"Neřekl bych, že hned první den dokážeme urvat medaili, i když Jindřich Šikola polemizoval s druhým místem, pokud to kluci holkám nezkazí. Neodpustím si uštěpačnou poznámku: myslím si, že to dnes kluci holkám trochu vylepšili," řekl Rybář.

Úspěch v prvním závodu šampionátu dodá českým barvám křídla. "Může nám to pomoci po psychické stránce, protože víme, že to jde, že tam se špičkou jsme, a může to být pro nás o to jednodušší," uvažovala Vítková, ale tušila ještě větší tlak. "Určitě nám to pomůže, ale zase přijdou úplně nový závody," doplnila Soukalová.

"Do jisté míry máme očekávání naplněné, teď vše, co se povede, bude bonus," dodal Rybář.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články