Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Biatlonisté dojeli v generálce na MS šestí, Češky byly dostiženy

Anterselva – Štafeta biatlonistů ve složení Michal Šlesingr, Ondřej Moravec, Jaroslav Soukup a Zdeněk Vítek dojela v generálce na světový šampionát v Novém Městě na Moravě šestá. Závod vyhrála Francie před Ruskem a Rakouskem. V závodě žen zvítězily Němky. Byl to pro ně první triumf v sezoně, vyhrály s náskokem 17,4 sekundy před Ruskem, třetí byla Francie. Českému kvartetu bez Gabriely Soukalové ve složení Veronika Zvařičová, Barbora Tomešová, Jitka Landová a Veronika Vítková se závod nevyvedl, Češky byly dostiženy po poslední střelbě, když se pohybovaly na 15. místě.

Muži v nejsilnější možné sestavě atakovali v Itálii stupně vítězů, na něž naposledy v SP dosáhli před dvěma lety. Tradiční zahajovací člen Michal Šlesingr předal na třetím místě Ondřeji Moravcovi, který posunul štafetu dokonce úplně do čela.

Navrátilec po zranění Jaroslav Soukup jako jediný z Čechů zastřílel bez dobíjení a navzdory pomalejšímu běhu udržel štafetu na stupních vítězů. Finišman Zdeněk Vítek pod tlakem čtvrtého Dominika Landertingera ještě zvládl bez chyby ležku, vestoje však musel na dva trestné okruhy a klesl i za Švédsko a Švýcarsko na šestou pozici. Na vítězné Francouze nakonec Češi ztratili 2:20.

"Pokud se oprostím od průběhu závodu, tak jsem se šestým místem absolutně spokojen. Uvědomím-li si však, že jsme se tři čtvrtiny závodu pohybovali na stupních vítězů, tak musím říci, že je škoda, jak to dopadlo," řekl reprezentační trenér Ondřej Rybář. "Všechny kluky na prvních třech úsecích musím pochválit. Odvedli svoje maximum. Jsem také rád, že se chytil Jarda Soukup. Jeho běžecká forma by měla ještě stoupat. A věřím, že po nemoci se brzy zvedne i Zdeněk Vítek. Vždyť ještě před dvěma týdny bral antibiotika, tak po něm nemohu chtít zázraky," dodal Rybář na adresu nejzkušenějšího člena české reprezentace.

Češky skončily v předchozím štafetovém závodu v Ruhpoldingu senzačně třetí, nicméně tentokráte se musely obejít bez dvou členek tehdejší sestavy. Juniorka Kristýna Černá se připravuje na MS své věkové kategorie a nejlepší česká biatlonistka této sezony Soukalová nestartovala kvůli obavám ze zhoršení zdravotního stavu.

Biatlonistky přišly o naději na slušné umístění už na prvním úseku, po němž finišmanka bronzové štafety z Ruhpoldingu Veronika Zvařičová předávala až jako devatenáctá, tedy třetí od konce. Další členky českého kvarteta Barbora Tomešová, Jitka Landová a Veronika Vítková posunuly tým na 15. pozici.

Závod nicméně pro Vítkovou skončil po druhé střelbě, po níž byla stejně jako šest dalších štafet zastavena. Češky nestačily především běžecky, na střelnici totiž předvedly s pěti dobíjeními druhý nejlepší výkon ze všech štafet.

Výsledky SP v biatlonu v Anterselvě

Muži - štafeta 4x7,5 km:

1. Francie (S. Fourcade, Beatrix, Boeuf, M. Fourcade) 1:13:26,0 (0 tr. okruhů + 8 dobíjení),

2. Rusko (Šipulin, Usťugov, Garaničev, Malyško) -10,1 (0+8),

3. Rakousko (Eder, Sumann, Mesotitsch, Landertinger) -1:18,5 (1+8),

4. Švédsko -2:13,6 (2+13),

5. Švýcarsko -2:20,3 (0+11),

6. ČR (Šlesingr, Moravec, Soukup, Vítek) -2:20,5 (2+9).

Ženy - štafeta 4x6 km:

1. Německo (Hildebrandová, Gössnerová, Horchlerová, Henkelová) 1:13:02,1 (0 tr. okruhů + 10 dobíjení),

2. Rusko (Glazyrinová, Zajcevová, Šumilovová, Viluchinová) -17,4 (0+9),

3. Francie (Bescondová, Boilleyová, Brunetová, Dorinová-Habertová) -40,9 (0+4),

4. Norsko -1:19,5 (1+13),

5. Ukrajina -1:40,4 (0+11),

6. Polsko -1:54,3 (2+6),

…ČR (Zvařičová, Tomešová, Landová, Vítková) dostižena.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články