Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Moravec zapracoval na střelbě, po zánětu jater možná vynechá začátek SP

Ondřej Moravec možná oželí začátek Světového poháru. Trojnásobný olympijský medailista vynechal v létě šest týdnů přípravy kvůli infekci jater a nabral tréninkové manko. Místo fyzičky se tak zaměřil více na pilování střelby a věří, že do olympijských her se stihne připravit dobře.

Ondřej Moravec
zdroj: ČTK autor: Černý Vít

Už na konci soustředění v červenci se Moravec necítil dobře a od poloviny srpna trénoval prakticky v nulové intenzitě. "Měl jsem zánět jater, takže by to bylo nebezpečné vzhledem k mému zdravotnímu stavu," vysvětlil příčinu omezení. Virové onemocnění mohl chytit kdekoli a kdykoli, jeho původ nezná.

Povolena minimální zátěž

Úplně bez tréninku nebyl, ale měsíc a půl běhal jen na padesát procent. Měl povolenou fyzickou zátěž jen jednou denně maximálně na 90 minut. "Spíš okolo hodiny, což je prakticky nic. Týdně jsem neudělal ani deset hodin, což je prakticky nulový trénink, spíš taková regenerace, pokud je na tom člověk normálně. Je to taková ani ne polovina, co trénujeme normálně," řekl Moravec.

Před čtrnácti dny podstoupil další hloubkové vyšetření a měl výrazně lepší výsledky. Proto začal s téměř normální přípravou. "Trénuju skoro bez omezení. Ještě do nějakých maximálních intenzit nemůžu a domluvili jsme se, že to ještě měsíc nechám být. Hlavně už se cítím dobře, což je pro mě důležité. Protože co jsem pociťoval dva měsíce zpátky, to pro mě bylo hodně náročné. Na můj vkus to strašně bolelo a tělo nefungovalo," uvedl stříbrný medailista z únorového mistrovství světa.

Do startu sezony na přelomu listopadu a prosince nebude připraven podle svých představ. Variant zvažuje spoustu - i vynechat úvodní díl Světového poháru v Östersundu. "Nedokážu říct, jak na tom budu. Sice jsem netrénoval ideálně, ale zase jsem si neskutečně odpočal. Nejsem úplně na začátku," uvedl. "Ve vysokých intenzitách se to ale samozřejmě projeví, trénink bude chybět. Nebudu si nic nalhávat."

Vrcholem nadcházející zimy jsou olympijské hry a Moravec věří, že v únoru bude v korejském Pchjongčchangu ve formě. "Směrem k olympiádě nebo druhé půlce sezony myslím, že se budu schopen připravit relativně dobře. Tam by to nemělo zanechat nějakou velkou stopu, i když je to závislé na mnoha věcech," řekl.

Nenadálou pauzu využil k pilování střelby

Za relativně krátké období vystřílel přes deset tisíc nábojů, přes polovinu běžné celé tréninkové dávky. "Je to veliký objem a myslím, že to smysl mělo. Nebylo to plýtvání, že bych se nudil a jen tak si střílel. Doufám, že to bude mít pozitivní dopad," řekl Moravec.

Zaměřil se především na položku vleže. V té ztrácel cenné vteřinky. "Zkusil jsem střílet úplně maximum, co to jde nejrychleji, a zjistil jsem, že to jde. Při závodech pod větším stresem to asi nebudu schopen předvést, ale pokud ušetřím pět sekund, tak to bude super. Všechno je o času, to je celý tajemství," řekl.

S reprezentací vyráží na další soustředění do slovinské Pokljuky a poté už biatlonisty čeká první sníh a příprava na start Světového poháru.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články