Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Moravec: Se sezonou spokojený nejsem, nepovedla se. Je před námi hodně práce

Takhle si Ondřej Moravec průběh sezony nepředstavoval. Přestože ho držela střelba, hodně se pral s během. Před mistrovstvím světa příliš nepomohlo ani vynechat zámořské zastávky Světového poháru. Čtyřiatřicetiletý biatlonista tak nyní ví, že ho přes léto čeká hodně práce.

Ondřej Moravec prožíval ve sprintu těžké chvíle
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

"Hodnocení není úplně jednoduché. Výsledky nebyly nic extra," přiznává Moravec v rozhovoru pro ČT sport.

Lepší zítřky vyhlížel hlavně po závodu s hromadným startem v Novém Městě na Moravě. Těsně před Vánoci si zajel před domácím publikem osmé místo, na které ještě po Novém roce navázal v Oberhofu 13. příčkou ve sprintu.

Další výsledky už taková pozitiva nepřinášela a Moravec se proto rozhodl, že v zájmu přípravy na mistrovství světa vynechá dva únorové podniky Světového poháru v Canmore a Soldier Hollow. Ostatně, dlouhé cestování jeho tělu stejně nikdy příliš neprospívalo.

Jaký je stav českého biatlonu rok po olympiádě? Více v novém Biatlon fokus podcastu:

Místo toho Moravec zamířil na mistrovství Evropy do běloruského Raubiči, kde skončil ve vytrvalostním závodu těsně pod stupni vítězů. Invididuální vstup do MS mu pak nevyšel vůbec, když byl ve sprintu až 92. Ročník SP zakončil v Oslu 37. a 20. místem ze sprintu, resp. stíhačky.

"Ten konec, řekněme poslední dva závody, tam bylo z mé strany vidět, že jsem úplně lyžování nezapomněl. Na druhou stranu mě zase zklamala střelba, která mě držela tenhle rok v neskutečných číslech po velkou část sezony," připomíná Moravec devadesátiprocentní úspěšnost, ale zároveň také po třech chybách z obou závodů v Norsku.

"Nějaké světlé okamžiky tam byly, ale obecně bych to bral asi jako sezonu, která se ne úplně tak povedla. Asi je před námi spousta práce," dodává Moravec. Ve spolupráci s novými norskými trenéry loni udělal i změny v běžecké technice, které se mohou projevit až v nadcházející sezoně.

Jak říká, každý rok je vždy co na práci. "Žádný z týmů nespí, všichni trénují. Kdyby to bylo takhle jednoduchý, že by člověk nemusel nic dělat, bylo by to krásný, ale zase by nás to nebavilo. Já se sezonou rozhodně spokojený nejsem, to řeknu na rovinu."

Během sezony mimo jiné sledoval, jak se vede favoritovi ročníku, pětadvacetiletému Norovi Johannesu Böovi. Ten nakonec vysbíral všechny invidiuální glóby.

"Co předvedl letos Johannes, je to historický zápis. Nikdy tu v životě nebyl před ním člověk, který by to dokázal. Je potřeba před ním smeknout. Myslím, že udělal neskutečný kus práce, hlavně ve stabilitě střelby byl neskutečně psychicky silný," smeká Moravec, který v týdnu vyhrál domácí mistrovství, když v jabloneckých Břízkách ovládl supersprint.

Ondřej Moravec
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Francouzská mašina Martin Fourcade to nicméně Böovi hodně usnadnil. "Protože je to jen člověk. Sezonu začal vítězstvím (vytrvalostní závod v Pokljuce, pozn. red.), vypadalo to, že to bude rovnocenný souboj, ale úplně se tak nestalo. Těžko říct, jestli tam byly problémy v přípravě."

Přitom Bö podle Moravce přes léto vypadal, že téměř netrénuje. "Před sezonou prohlásil, že vyhraje svěťák, a tak udělal. To je fakt výkon. Když si vezmu Ole Einara Björndalena, který byl podobně dominantní několik let, tohle bylo ještě něco, co ani ten Ole podle mě nedokázal," dodává Moravec.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články