Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Moravec není fit a do sprintu zřejmě nenastoupí

Presque Isle – Biatlonisté mají za sebou únavnou cestu z kanadského Canmore do střediska Presque Isle ve státě Maine na východním pobřeží Spojených států. Útrapy z odbavování, přeletu i cesty autobusem odnesl zvýšenou teplotou Ondřej Moravec a jeho start v individuálních závodech je ohrožen. Ve čtvrtek jsou na programu sprinty, v pátek stíhací závody, v sobotu štafety mužů a v neděli štafety žen. Přímý přenos závodu mužů sledujte od 16:25 na ČT sport nebo na našem webu. Sprint žen poté od 18:35 na ČT 2 a na našem webu.

Biatlonový areál v Presque Isle
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

"Po úterním tréninku měl (Ondřej Moravec) teplotu, snažíme se ho léčit, ovšem jeho start ve sprintu a tím pádem ve stíhacím závodě téměř vylučuji," uvedl trenér Marek Lejsek. "Na 99 procent Ondra ve čtvrtek nenastoupí," dodal.

Důležité pro tým je, aby se Moravec postavil na start sobotních štafet. "Kluci jsou tady jen ve čtyřech, a tak Ondru ve štafetách budeme potřebovat. O body do Poháru národů ze štafet bychom neradi přišli, zezadu se na nás tlačí další týmy. A v individuálních startech, konkrétně tady ve sprintu, nám tři sportovci stačí," řekl Lejsek.

Uprostřed amerického venkova

Jestliže areál v Canmore byl podle slov trenéra Lejska "stadionek pro okresní přebor" v Presque Isle celková kulisa nebude moc lepší. "Canmore je rekreační letovisko obklopené třítisícovými štíty. Kdežto Presque Isle je obyčejné venkovské městečko v krajině ještě méně zvlněné, než je Vysočina," shrnul trenér Zdeněk Vítek. Organizátoři jsou sice vstřícní a snaží se řešit problémy, nedostačující zázemí je však realitou. "Žádný takový areál v Evropě by nikdy závod podobného kalibru nedostal," zhodnotil Vítek.

Na severovýchodě USA panuje mrazivé počasí – na přivítanou biatlonistům sněžilo a teploměr ukázal -10 stupňů Celsia.

Připomeňte si okamžiky SP v Canmore:

"Čeká nás další reaklimatizace. Z časového pohledu se jedná o dvouhodinový návrat. Z pohledu nadmořské výšky míříme z vysokohorského prostředí do nížiny. Je to mnohem příznivější než předchozí osmihodinový posun mezi Canmore a kontinentální Evropou. Nebudeme ani bojovat s vysokou nadmořskou výškou. Proto očekávám, že závody budou opět mnohem vyrovnanější," dodal Vítek.

V USA se scházejí biatlonisté naposledy před světovým šampionátem, a tak si chtějí všichni potvrdit vzrůstající formu dobrými výsledky. Kromě tradičních favoritů Martina Fourcada, Simona Schemppa nebo Antona Šipulina do USA přicestovali norští bratři Böovi, kteří klání v Kanadě vynechali.

Ženám stále kraluje s bezpečným náskokem Gabriela Soukalová, která oplývá výjimečnou vyrovnaností. Ve všech závodech se vešla do elitní desítky. Italka Dorothea Wiererová sice ztrácí 91 bodů, ale v posledních týdnech ukazuje famózní výkonnost. V Canmore skončila ve větrném sprintu třetí a vyhrála závod s hromadným startem.

Veronika Vítková je v celkovém pořadí seriálu osmá, ale nejen v Canmore se výrazně potýkala se střelbou vleže, což se nejvíce projevilo ve smíšené štafetě, když musela na tři trestné okruhy. "Myslím, že to byl jen takový momentální zkrat, tady si zatím počíná naprosto v pohodě a věřím, že tak to bude i v závodě," podotkl trenér Jiří Holubec.

Zdroj
ČT sport, biatlon.cz

Hlavní zprávy