Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Moravec dojel těsně čtvrtý, Fourcade zkompletoval hattrick

Nové Město na Moravě – Martin Fourcade ovládl i závod s hromadným startem a může slavit třetí triumf v Novém Městě ve čtyřech dnech. Ondřej Moravec bojoval ze všech sil, aby smyl pachuť ze smolné stíhačky, ve které zlomil zbraň. Na lepší než čtvrté místo to ale se dvěma chybami na střelnici nestačilo. Na třetího Antona Babikova ztratil tři desetiny. Druhý byl Němec Simon Schempp. Přímý přenos závodu s hromadným startem žen sledujte na ČT sport a webu ctsport.cz od 13:45.

Ondřej Moravec
zdroj: ČTK autor: Pavlíček Luboš

Drama od začátku do konce. Pořadí se přelévalo po každé střelbě. Jedna jistota zůstala – Martin Fourcade, který opět nedal nikomu šanci. Byl to hlavně dramatický souboj o druhé místo. Johannes Bö upadl, Moravec i se dvěma chybami sahal po stupních vítězů. Chyběl kousíček.

"Je to biatlonová pohádka," řekl trenér Michael Málek o Moravcově víkendu v Novém Městě. "Se dvěma čtvrtý. S tím musím být spokojený. Stoják jsem zkusil zariskovat, povedlo se to tak na padesát procent," zhodnotil spokojený Moravec. V běhu byl pátý nejlepší.

Děkoval především Josefu Šenberkovi, který mu přes noc spravil pažbu. Nemusel tak použít starou olympijskou rezervu. Fanoušci byli podle Moravce fantastičtí. "To je skoro fanatismus. Když jsem jel poslední kolo, neslyšel jsem nic, snad jen vlastní dech," popsal.

Tentokráte do areálu přišlo 34 tisíc lidí, celkem během čtyř dní na tratě a do ochozů zavítalo 123 500 biatlonových příznivců.

Dalším Čechům už se tolik nedařilo. Krčmář dojel se třemi chybami devatenáctý. "Je to velice slušné. Když člověk střelí více než dvě trestné minuty, nemá šanci na lepší umístění. Odvedl ale také kvalitní práci," zhodnotil Málek.

Soukup se po střelbách vleže pohyboval na špici, na poslední položce ale třikrát minul. "Možná si uvědomil situaci při poslední položce," řekl Málek. Šlesingr ztratil naděje na dobrý výsledek hned v úvodu kdy chyboval třikrát. Závod uzavřel třicátý s účtem šest.

Jak se jelo po odlišné trati?

Organizátoři mírně pozměnili trať v obávaném místě, kde se při stíhacím závodu padalo. Role vedoucího muže závodního pole se ujal v prvních metrech Rus Anton Šipulin. Do prvního kopce se biatlonisté nikterak nehnali. Češi se srovnali ve trojici kolem desátého místa, Soukup se držel vzadu.

Šipulin odstřílel ze všech nejrychleji, za ním se držel Martin Fourcade. Michal Krčmář a Jaroslav Soukup nechybovali. Moravec s jednou ranou mimo odjel 21. Šlesingr zkazil hned tři výstřely a pole uzavíral. Rány měl kalibrové na tři a čtyři hodiny.

Šipulin si za sebou celý druhý okruh vezl Rakušana Edera a Fourcada a další smečku více než patnácti závodníků.

Martin Fourcade
zdroj: ČTK autor: Pavlíček Luboš

Na druhé střelbě Soukup znovu terče v rytmu vybílil. Krčmář poprvé letos udělal chybu při střelbě vleže. Moravec naopak začal velkou stíhací jízdu a na prvního Edera ztrácel méně než 15 sekund. Šlesingr sice předvedl krásně čistou položku, ale ztráta byla více než minutová. Favorité nemířili přesně – Bö, Fourcade i Šipulin museli dotahovat.

Špici táhnul Birkeland, za ním se usadil Soukup, Moravec stále pomalinku stahoval ztrátu. Po třetí střelbě se vyhoupl už na čtvrtou pozici za Fourcada. Soukup, Krčmář i Šlesingr udělali po jedné chybě.

Anton Šipulin (vlevo) a Johannes Bö vedou pole biatlonistů
zdroj: ČTK autor: Pavlíček Luboš

Fourcade se rozhodl, že nemá cenu šetřit síly a ostatním poodjížděl. Moravec dorazil na rozhodující střelbu jako čtvrtý. Francouzský fenomén nechyboval a mířil za dalším triumfem. Moravec zrychloval, ale čtvrtou ranou minul. Soukup si odstřelil dobrý výsledek třemi minelami, Krčmář s konečným účtem tři odjel osmnáctý. Pole uzavíral Šlesingr.

Moravec jel ve velmi nabité skupině. Jely mu sice skvěle lyže, ale místo útoku na medailové pozice zprvu ztrácel. Z boje o druhé místo zmizel po pádu Johannes Bö.

Fourcade si vychutnal třetí triumf ve čtyřech dnech. Moravec se vybičoval k parádnímu finiši, stahoval po metrech ztrátu na třetího Babikova, nakonec na něj ztratil tři desetiny. Krčmář dojel devatenáctý, Soukup 27., Šlesingr poslední třicátý. 

SP v biatlonu v Novém Městě na Moravě:

Muži - závod s hromadným startem na 15 km: 1. M. Fourcade (Fr.) 36:18,9 (1 tr. okruh), 2. Schempp (Něm.) -8,3 (2), 3. Babikov (Rus.) -9,4 (1), 4. Moravec -9,7 (2), 5. Pidručnyj (Ukr.) -10,2 (1), 6. Jelisejev (Rus.) -11,0 (2), 7. Björndalen (Nor.) -11,3 (2), 8. Fillon Maillet (Fr.) -13,7 (2), 9. J. Bö (Nor.) -19,8 (3), 10. Desthieux (Fr.) -28,8 (2), ...19. Krčmář -1:06,9 (3), 27. Soukup -2:00,3 (4), 30. Šlesingr -2:31,0 (6).

Průběžné pořadí SP (po 8 z 26 závodů): 1. M. Fourcade 468 b., 2. Šipulin (Rus.) 310, 3. J. Bö 308, 4. Björndalen 258, 5. Schempp 251, 6. Cvetkov (Rus.) 240, ...14. Krčmář 168, 15. Moravec 167, 24. Šlesingr 131, 41. Soukup 51, 69. Krupčík 3.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články