Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Mix štafetu pojedou Češi v nejsilnější sestavě, Soukup se soustředí na sobotu

Nové Město na Moravě (Žďársko) - Čeští biatlonisté nastoupí do své oblíbené disciplíny páteční smíšené štafety na světovém poháru v Novém Městě na Moravě v nejsilnější sestavě. Kvarteto tvoří Veronika Vítková, Gabriela Soukalová, Michal Šlesingr a Ondřej Moravec. Krátce předtím uvidí fanoušci ve Vysočina aréně novinku v podobě závodu dvojic, do kterého nastoupí Eva Puskarčíková a Michal Krčmář. Jaroslav Soukup, člen stříbrné štafety ze Soči, páteční závody vynechá a připraví se na sobotní sprint.

Veronika Vítková (s číslem 1) rozjíždí smíšenou biatlonovou štafetu
zdroj: ČTK/AP autor: ROBERT HENRIKSSON

"Pro nás je smíšená štafeta na domácí půdě prioritou a momentálně jedou závodníci s nejlepší formou," okomentoval šéftrenér Ondřej Rybář. "Pokud budeme do osmého místa, bude to pěkný výsledek, ale osmým místem se nenecháme uchlácholit. V mix štafetě Češi patří do špičky a uvidíme, jak se nám to podaří."

V této sezoně při zahajovací smíšené štafetě ve švédském Östersundu nastoupili Češi ve složení Puskarčíková, Vítková, Šlesingr, Moravec, chvilku i vedli, ale dojeli nakonec devátí. Chyběla Soukalová, protože byla před startem sezony nemocná. "Tam jsem byla ráda, že štafetu nemusím jet. Forma byla tak špatná, že to nemělo smysl, ale ta neúčast mě zároveň motivovala do další práce," řekla Soukalová.

Ondřej Rybář o ambicích při mix štafetě:

"Trochu bych chladil vášně. Viděli jste v Östersundu, kde se mix štafeta pohybovala na medailových pozicích. Pak stačilo jedno zaváhání se špatným dobíjením a skončili jsme devátí. A nebyl to špatný závod. Pěkný výsledek bude do osmého místa."

Smíšená štafeta je parádní českou disciplínou

Loni na olympiádě v Soči Češi vybojovali stříbro, ještě předtím vyhráli závod světového poháru a o rok dříve právě v Novém Městě na Moravě slavili bronz. "Ten finiš jsem viděl teď ze záznamu a bylo by dobré, kdybych mohl zas něco podobného prožít," řekl finišman Moravec.

Na olympiádě v Soči i na šampionátu v Novém Městě se do týmu nedostal kvůli nemoci Šlesingr, kterého úspěšně zastoupil Soukup. Tomu se v této sezoně příliš nedaří, naopak Šlesingr je zpět ve špičce. "Jsem rád, že jsem konečně v lepším rozpoložení a že si můžu před domácími fanoušky zazávodit," řekl Šlesingr.

Ondřej Moravec o sprintu dvojic:

"Divácky to možná bude jeden z nejzajímavějších závodů. Závodníci jsou fanouškům pořád na očích a bude to svižné a rychlé. Rychlý střelec bude mít výhodu."

Sprint dvojic se jel ve světovém poháru zatím jen loni při finále v Oslu. Závod se jede na okruhu dlouhém jen 1,5 km a s kratším trestným kolem. Muž a žena se vystřídají dvakrát. "Bude hodně záležet na rychlosti střelby," řekl Rybář. A právě rychlost na střelnici rozhodla ve prospěch Puskarčíkové a Krčmáře. "Variant bylo hned několik, velkými kandidáty byli také Jaroslav Soukup i Jitka Landová, ale rozhodla momentální rychlost střelby," vysvětlil šéftrenér.

Plán vysílání ČT z Nového Města na Moravě
zdroj: ČT sport

Česká televize má na místě HD techniku včetně 38 kamer. Celkově se na výrobě přenosů podílí na 160 lidí. ČT nabídne přímé přenosy ze všech šesti závodů. Víkendový seriál startuje v pátek sprintem dvojic ve 14:40.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články