Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Panorama

Mikyska debut ustál, Moravec musel řešit ztracenou hůl. Češi nakonec dojeli sedmí

Česká čtveřice Tomáš Mikyska, Ondřej Moravec, Tomáš Krupčík a Michal Krčmář si ve finském Kontiolahti připsala sedmé místo v závodě štafet. O lepší výsledek připravila štafetu Moravcova ztracená hůlka a Krupčíkova slabší střelecká forma, naopak debutant Mikyska se předvedl ve skvělém světle. Zvítězili Norové před soupeři ze Švédska a Německa. 

SP v biatlonu v Ruce
zdroj: ČTK/ZUMA autor: Kalle Parkkinen

Čeští biatlonisté se v Kontiolahti ve štafetě předvedli o poznání lépe než jejich kolegyně. Zvlášť první dva úseky vyšly Čechům výtečně. Příležitost od šéftrenéra Ondřeje Rybáře dostal poprvé mladík Tomáš Mikyska, který se jí zhostil s velkou jistotou.

"Dostal jsem pokyn nikam se nehnat. Vyšlo to, jsem spokojený. Po prvním kole jsem byl dost zadýchaný, snažil jsem se vše si hlídat. Na stojce jsem byl dost nervózní, takže jsem si dával pozor... Pocity? Je to neskutečné," říkal po svém úseku debutant v českém dresu.

Dařilo se i Ondřeji Moravcovi, jenže přišla náhlá rána. Český veterán ztratil na cestě na stadion hůlku. "Při odrazu jsem ztratil hůl, v ruce mi zůstalo jen poutko... je to divné, nikdy se mi to nestalo. Kus jsem jel bez hůlky, pak jsem ještě zakopl, absolutně jsem ztratil rytmus. Do té doby to byl super závod," litoval Moravec. 

Tomáš Krupčík si už střelecky tak dobře nevedl, avšak finišman Michal Krčmář dokázal ještě umístění vylepšit na konečné sedmé místo. S přehledem vyhráli Norové, za něž si na posledním úseku mohl Johannes Bö dovolit i několik chyb na střelnici.

Jak závod probíhal?

Za české kvarteto odstartoval do štafety na první úsek nováček Tomáš Mikyska. Vedl si výtečně - na první střelbě nic nepokazil a držel v kontaktu s konkurencí, což posléze potvrdil i vestoje. Mladý biatlonista ustál tlak a na druhý úsek mohl spokojený předat Ondřeji Moravcovi. Češi byli ve čtvrtině závodu sedmí s patnáctivteřinovou ztrátou na vedoucí Nory.

Moravec české šance ještě navýšil, když rovněž on přidal dvě nuly. Ze střelnice vyjížděl půl vteřiny za vedoucím Němcem Reesem, jenže pak se stala malá sportovní tragédie. Moravec ztratil hůlku, a než dostal od servismanů náhradní, ztratil zhruba deset vteřin a s nimi i bezprostřední kontakt s čelem. 

Na trať šel Tomáš Krupčík, který už nebyl ve střelbě bezchybný, alespoň se však dokázal vyvarovat trestného okruhu, kde byly o den dříve "jako doma" české biatlonistky. Po Krupčíkově úseku se nicméně čeští biatlonisté propadli na desátou příčku, řada byla na finišmanovi Michalu Krčmářovi.

Pro vítězství si v tu chvíli jasně jeli norští závodníci, neboť Johannes Bö si vezl už čtyřicetivteřinový náskok před pronásledovateli. A i když loňský suverén nepůsobil na střelnici vůbec jistě, vítězství pro Norsko s přehledem uhájil před Švédy a Němci. Krčmář přidal na střelnici jedinou chybu a bojoval s Francouzi o sedmé místo. Nakonec úspěšně.

Muži - štafeta (4x7,5 km):

1. Norsko (Laegreid, Christiansen, T. Bö, J.T. Bö) 1:16:21,0 (0 trest. kol + 9 dobíjení), 2. Švédsko (Femling, Nelin, Ponsiluoma, Samuelsson) -39,2 (0+10), 3. Německo (Lesser, Rees, Peiffer, Doll) -51,7 (0+9), 4. Rusko -1:08,0 (0+7), 5. Itálie -1:37,0 (0+8), 6. Rakousko -1:46,9 (0+10), 7. ČR (Mikyska, Moravec, Krupčík, Krčmář) -1:50,5 (0+6).

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články