Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Mezinárodní biatlonová unie tvrdě proti Rusku a Bělorusku. Žádá jejich suspendaci

Rusko a Bělorusko se v rámci Mezinárodní biatlonové unie (IBU) přiblížilo suspendaci. Unie totiž zahájila kroky k dočasnému zbavení funkcí národních svazů spojeneckých zemí kvůli agresi na Ukrajině. Obě národní federace nyní mají sedm dnů na reakci. Poté IBU definitivně rozhodne, to už by ale měla být čistě formální záležitost.

zdroj: DPA autor: Hendrik Schmidt

"Výkonná rada IBU se pro tento krok rozhodla na základě toho, že ruská a běloruská národní federace coby zástupci svých zemí nesplnily své humanitární povinnosti v duchu stanov IBU," stojí v prohlášení.

Suspendace bude trvat minimálně do příštího řádného kongresu, jenž se bude konat v září, a IBU bude přihlížet k vývoji situace a chování obou svazů.

IBU už před dvěma týdny vyřadila ruské a běloruské sportovce ze zbytku sezony Světového poháru. Reprezentace obou zemí nicméně kvůli předchozím sankcím už dříve předčasně ukončily sezonu.

Je nám líto, video expirovalo.
Reakce biatlonové komunity na ruskou invazi na Ukrajinu

Rusko není kvůli dopingovým kauzám řádným členem IBU od roku 2017. Do roku 2026 se v Rusku nesmějí konat žádné mezinárodní soutěže a tamní funkcionáři nesmějí zastávat žádné posty v unii.

IBU zároveň oznámila, že spolu s osmi národními svazy včetně českého bude spolupracovat na podpoře ukrajinských biatlonistů.

V rámci projektu, který bude zastřešovat viceprezident IBU Jiří Hamza, budou země hostit tréninková soustředění pro ukrajinské týmy všech věkových kategorií a poskytovat jim také biatlonové vybavení. Na projekt IBU vyčlení 250 000 eur (asi šest milionů korun).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články