Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Hokej v 10 minutách

"Masák" si v Lenzerheide podmanili Norové v čele s lídrem Böem, Krčmář zajel sezonní maximum

Po triumfu ve stíhačce vystoupal Johannes Thingnes Bö v Lenzerheide na nejvyšší stupínek i v závodu s hromadným startem. Vedoucí muž celkového hodnocení Světového poháru z Norska zvítězil navzdory dvěma střeleckým chybám před dvojicí krajanů. Český reprezentant Michal Krčmář se dostal do top 10 a uzavřel "masák" na osmém místě, čímž si vylepšil nejlepší výsledek v letošní sezoně.

První závod s hromadným startem v letošní sezoně rozhodla až závěrečná střelecká položka vestoje, na kterou přijelo bok po boku kvarteto Norů. Po ní už měl stoprocentně úspěšný Johannes Thingnes Bö vzhledem k patáliím kolegů z národního týmu téměř dvacetisekundový náskok, jenž s lehkostí sobě vlastní udržel.

S odstupem 14,6 sekundy za ním dorazil do cíle Johannes Dale-Skjevdal a o dalších sedm vteřin jeho bratr Tarjei.

Krčmář, který v "masáku" jen jedinkrát zaváhal u terčů, porazil v závěrečném spurtu Tommasa Giacomela z Itálie. Ze svého výkonu měl radost. "Super, jsem fakt spokojený. Potvrdil jsem si, že pokud trefím nuly, můžu se vepředu pohybovat. Mnohem líp se mi teď půjde do vánoční pauzy," hodnotil v rozhovoru pro Českou televizi.

Jak závod probíhal?

Stříbrný olympijský medailista z roku 2018 se tentokrát opíral o výbornou střelbu. Minul pouze při druhé položce, kdy vleže netrefil poslední ránu. "To mě mrzí. Sjel mi prst při přebíjení, musel jsem ji odložit, dostal jsem se z rytmu a trochu jsem ji předržel," popsal.

V té době závodu kraloval Francouz Émilien Jacquelin, který byl vleže extrémně rychlý a zároveň přesný. Vestoje si ale pokaždé neodpustil jednu minelu a nakonec obsadil "až" 13. místo. Johannes Thingnes Bö naopak v první polovině biatlonového měření sil na "bedně" nefiguroval, ale ve druhé už opět ukázal své fenomenální schopnosti.

Což ostatně platilo i pro Krčmáře, který následně dvakrát v řadě u terčů nezaváhal a z poslední stojky odjížděl jako sedmý. Během závěrečného běžeckého okruhu ho předstihl jen ve finiši Němec David Zobel.

"V masáku je poslední kolo vždycky maso – člověk proto jede hlava nehlava," konstatoval český reprezentant, který zapsal mimo jiné i nejlepší střelecký výsledek v této sezoně Světového poháru.

"Cítím, že na to mám," radoval se Krčmář, jenž trochu litoval pouze faktu, že byl ve sjezdech pomalejší než jeho konkurenti. "Rozhodně jsme nepromazali, ale kdyby byly lyže takové jako ve sprintu, tak to mohlo být ještě veselejší," dodal.

SP v biatlonu v Lenzerheide (Švýcarsko) – závody s hromadným startem:

Muži (15 km):
1. J. T. Bö 35:00,1 (2 tr. okruhy), 2. Dale-Skjevdal -14,6 (1), 3. T. Bö (všichni Nor.) -21,8 (1), 4. Ponsiluoma (Švéd.) -43,5 (3), 5. Christiansen -49,8 (3), 6. Sörum (oba Nor.) -51,1 (3), ...8. Krčmář (ČR) -58,2 (1).

Průběžné pořadí (po 8 z 21 závodů): 1. J. T. Bö 484, 2. T. Bö 411, 3. Dale-Skjevdal 366, 4. Strömsheim 317, 5. Laegreid (oba Nor.) 301, 6. Nawrath (Něm.) 300, ...21. Krčmář 151, 44. Mareček 25, 51. Štvrtecký 17, 54. Václavík 15, 65. Karlík (všichni ČR) 5.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články