Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Martin Fourcade řekne po stíhačce biatlonu sbohem

Žádná pompézní rozlučka. O to působivější. Uprostřed klidných lesů v Severní Karélii se Martin Fourcade rozloučí v jednatřiceti letech s biatlonem. Na místě, kde slavil první vítězství se uzavře kariéra pětinásobného olympijského vítěze a třináctinásobného světového šampiona. Čeká ho už jen jeden poslední závod – stíhačka. Přímý přenos vysílá v sobotu od 13:15 ČT sport a web ctsport.cz.

Slavící Martin Fourcade
zdroj: REUTERS autor: Hakon Mosvold Larsen

"Je čas se rozloučit. Díky za tuhle jízdu," uvedl emotivně na sociálních sítích Fourcade.

O tom, že bude závodit už jen dva roky, hovořil po hrách v Pchjongčchangu, odkud odjel se třemi olympijskými tituly.

Teď to bude velké finále. V posledním závodě bohaté kariéry totiž půjde o hodně. Po odečtu nejhorších výsledků ztrácí Fourcade na svého velkého rivala Johannese Bö 19 bodů. A co si přát víc? Nor vystartuje první, Francouz o 21 sekund za ním.

Fourcade dominoval uplynulé dekádě, podobně jako předtím Nor Ole Einar Björndalen. Ve Světovém poháru ho čeká 347. start. Na kontě má 82 vítězných pohárových závodů, víc prvenství nasbíral jen Björndalen (95).

Fourcade vyhrál svůj první závod v Kontiolahti – a byla to právě stíhačka. Psal se rok 2010, krátce po olympijských hrách ve Vancouveru. Tehdy skončil v sezoně celkově pátý. O rok později byl třetí a pak to přišlo.

Od sezony 2011/2012 vládl světovému biatlonu nepřetržitě a zcela suverénně. Loni skončil dvanáctý, to definitivně našel svůj limit.

Tím byl fenomenální Johannes Bö – ale to už je jiná éra.

"Pořád mám vůli vydat ze sebe to nejlepší a jezdit po horách, ale pokračování mého růstu jako muže, jako otce, se musí nyní ubírat jiným směrem. Je čas se rozloučit," dodal rodák z Pyrenejí.

Martin Fourcade

Datum a místo narození: 14. září 1988, Céret

Výška a váha: 185 cm, 75 kg

- OH (5-2-0): 2010 (Vancouver) - stříbro (závod s hromadným startem); 2014 (Soči) - 2x zlato (stíhací a vytrvalostní závod) a stříbro (závod s hromadným startem); 2018 (Pchjongčchang) - 3x zlato (stíhací závod, závod s hromadným startem a smíšená štafeta)

- MS (13-10-5): 2011 (Chanty Mansijsk) - zlato (stíhací závod), stříbro (sprint) a bronz (smíšená štafeta); 2012 (Ruhpolding) - 3x zlato (sprint, stíhací závod a závod s hromadným startem) a stříbro (štafeta); 2013 (Nové Město) - zlato (vytrvalostní závod) a 4x stříbro (sprint, stíhací závod, štafeta a smíšená štafeta); 2015 (Kontiolahti) - zlato (vytrvalostní závod), stříbro (smíšená štafeta) a bronz (štafeta); 2016 (Oslo) - 4x zlato (sprint, stíhací závod, vytrvalostní závod a smíšená štafeta) a stříbro (závod s hromadným startem); 2017 (Hochfilzen) - zlato (stíhací závod), 2x stříbro (štafeta a smíšená štafeta) a 2x bronz (sprint a vytrvalostní závod); 2020 (Anterseva) - 2x zlato (vytrvalostní závod, štafeta), bronz (sprint)

- SP: 7x celkový vítěz (2012-18); vítěz 25 malých glóbů a 82 závodů

Ocenění: držitel státního vyznamenání Řád čestné legie (2014)

Rodina: ženatý, manželka Helene, dcery Manon a Ines; žijí v pyrenejské vesničce La Llagonne

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články