Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Markéta Davidová se poprvé stala biatlonistkou roku

Triumf ve sprintu Světového poháru a další tři umístění na stupních vítězů vynesly Markétu Davidovou poprvé na vrchol v anketě Biatlonista roku. V anketě Českého svazu biatlonu zvítězila před letošním skokanem roku Tomášem Krupčíkem a loňským vítězem ankety Michalem Krčmářem.

Markéta Davidová biatlonistkou roku
zdroj: ČTK autor: Ondřej Deml

Dvaadvacetiletá Davidová stoupala tuzemskou anketou postupně. V letech 2016 a 2017 byla talentem roku a loni skokanem roku. Letos poprvé usedla na trůn a vyhrála i u fanoušků. "To jsem nečekala," řekla skromně.

"Určitě je to fajn. Je to odměna a taková tečka za sezonou. Je vidět, že si toho někdo váží a všímá," pochvalovala si Davidová, jediná česká biatlonistka, která se v uplynulé zimní sezoně prosadila v individuálních závodech na stupně vítězů.

Je nám líto, video expirovalo.
Biatlonista roku

Davidová doběhla třetí na úvod sezony ve vytrvalostním závodu v Pokljuce, vyhrála sprint v Anterselvě, kde vybojovala i třetí místo v závodě s hromadným startem. Na stříbrný stupínek vystoupila po zkráceném vytrvalostním závodě v Canmore. "Je toho ještě hodně přede mnou a budu se snažit, aby to bylo výš a výš," řekla.

Osobně si nejvíce vážila bronzu štafety žen v rámci SP v Oberhofu. "To byl skvělý pocit. Bylo super pozorovat Evičku (Puskarčíkovou) a do poslední chvíle nevědět, jestli budeme třetí, nebo ne. To byl silný moment," vzpomínala.

Nadějí roku je Tereza Voborníková

Trenérem roku se stal Tomáš Holubec a nadějí dvojnásobná stříbrná medailistka z juniorského mistrovství světa na Slovensku Tereza Voborníková.

Vyhlášení se konalo dva dny poté, co oznámila konec kariéry někdejší mistryně světa Gabriela Koukalová. Trojnásobná královna ankety stejně jako loni na vyhlášení chyběla. "Zatím mezi námi není, třeba do budoucna zase bude," řekl na pódiu předseda svazu Jiří Hamza a doplnil: "Pro český biatlon udělala hodně. A na nás je, abychom to překonali. Ty typy tady máme. Děláte skvělou práci."

Radostné i smutnější vzpomínky

Do Síně slávy byli uvedeni "biatlonová máma" Božena Kubíčková, Ján Húska a in memoriam Jana Krkošková a Tereza Hlavsová. Obě zahynuly tragicky v 19 letech - Krkošková byla zavražděna v Brně v roce 1990 a Hlavsová zemřela tři roky po zisku dorosteneckého titulu mistryně světa při autonehodě v roce 2006.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články