Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Málek se vrací k biatlonové reprezentaci, střelbu bude mít na starosti Emmons

Hlavním trenérem mužské biatlonové reprezentace bude po čtyřech letech opět Michael Málek, v roli střeleckého kouče mu bude nově pomáhat olympijský vítěz ve sportovní střelbě Matthew Emmons. Bývalý trenér juniorského týmu Málek nahradí ve funkci Ondřeje Rybáře, který se vrátí do role sportovního ředitele. Ženský výběr povede dál Egil Gjelland s asistentem Jiřím Holubcem.

Je nám líto, video expirovalo.
Málek opět vede české biatonisty

Málek působil ve funkci kouče reprezentačního A-týmu v letech 2016 až 2018. V národním týmu by měl navázat na předchozí práci s českými juniory, kteří se při probíhající obměně postupně zapracovávají do národního A-mužstva.

"Český biatlon prochází generační obměnou, během pěti let nám skončilo šest medailistů z mistrovství světa či olympijských her. Úspěchy našich juniorů a dorostenců ukazují, že máme dobře nakročeno. Všechno směřuje k mistrovství světa v Novém Městě na Moravě v roce 2024 a k olympiádě v roce 2026, kde bychom chtěli potěšit české fanoušky. Zároveň ale nezavíráme oči před některými nedostatky, které nás aktuálně trápí. A také chceme dát týmu nový impulz," řekl šéf svazu Jiří Hamza.

Olympijský vítěz ve střelbě z malorážky v leže Emmons působil od roku 2015 u týmu USA. Manžel české olympijské šampionky Kateřiny bude mít v kompetenci také český B-tým, k dispozici by měl být i pro výběr žen.

"Michal zná nastupující generaci kluků asi nejlépe ze všech, dlouho s nimi pracoval jako trenér juniorů. U Matta zase věřím, že přinese do týmu novou energii a pozvedne střeleckou výkonnost," doplnil Hamza.

Gjelland: Můžeme dosáhnout na velké věci

U výběru žen, kde by měla být i nadále hlavní hvězdou Markéta Davidová, zůstává Gjelland. Osmačtyřicetiletý norský kouč, jemuž skončila po sezoně smlouva, se dohodl na pokračování.

"Jsem přesvědčený, že můžeme společně dosáhnout na velké věci, když budeme pokračovat v tvrdé práci. Sám se snažím neustále hledat nové možnosti, jak se můžeme posunout. Pokud uděláme kroky správným směrem, tak může být český biatlon se sportovci, které má k dispozici, velmi silný," konstatoval Gjelland.

Sport
zdroj: ČT4

Vedle pětičlenných týmů mužů a žen bude k dispozici i čtyřčlenný B-tým. Jeho trenérem je Aleš Ligaun. Podle serveru iDNES.cz by příští týden měla být oznámena také jména dvou nových servismanů ze zahraničí, kteří mají vazby na výrobce lyží a vosků.

"Týmy jsme sestavili tak, abychom pracovali s co nejhomogennější skupinami. Bylo vidět, že jsou mezi sportovci v běhu velké rozdíly a je s nimi třeba pracovat malinko jinak. Sportovci z B-týmu se na některých soustředěních provážou s áčkem, aby měli kontakt s těmi nejlepšími. Ale jinak pojedou podle vlastního plánu, který vychází z jejich výkonnosti," dodal Rybář.

V reprezentaci již nefigurují Eva Puskarčíková, Tomáš Krupčík, Milan Žemlička nebo Natálie Jurčová, kteří ukončili po minulé sezoně kariéru.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články