Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Mäkäräinenová vyhrála stíhačku a zdramatizovala souboj o velký glóbus

Závěrečný stíhací závod biatlonové sezony vyhrála Finka Kaisa Mäkäräinenová. Druhá dojela po bitvě v závěrečném kole Francouzka Anais Bescondová, třetí pak s odstupem bezmála dvaceti sekund Němka Lura Dahlmeierová. Jako šestá dorazila do cíle Anastasia Kuzminová, čímž vybojovala malý křišťálový glóbus za vítězství v disciplíně. Výrazně se však zdramatizoval souboj o celkové prvenství ve Světovém poháru. Přímé přenosy závodů s hromadným startem sledujte na ČT sport a webu ctsport.cz v neděli od 13:30 a 15:30.

Sport
zdroj: ČT4

Mäkäräinenová využila náskoku ze sprintu a i se dvěma chybami na střelnici byla v cíli nejrychleji. V celkovém pořadí SP se ujala vedení před Kuzminovou, po odečtech bodů je však situace opačná. Slovenka vede jen o pět bodů. V nedělním závodu s hromadným startem zůstává boj o prvenství otevřený, ze hry není ani prozatím třetí Darja Domračevová.

Skvěle jela Francouzka Bescondová. Vyrážela ze čtvrtého místa a na trati byla za Kuzminovou druhá nejrychlejší. Více sil v závěru však měla Finka a dramatický finiš rozhodla ve svůj prospěch na posledním stoupání před stadionem. Připsala si tak druhé vítězství v sezoně a dvacáté třetí v kariéře.

Dahlmeierová, která dojela třetí, si může vylepšit dojem ziskem malého křišťálového glóbu za závody s hromadným startem. V průběžném pořadí je druhá za Mäkäräinenovou, obě ale mají shodný počet bodů.

Co se událo na trati?

Vedoucí duo Domračevová a Mäkäräinenová setrvale jelo pospolu až na první střelbu. Finka trefila vše, Domračevová musela na dvě trestná kola, přesto to stačilo na průběžně druhé místo. Kuzminová se vyšvihla na čtvrtou příčku za Bescondovou. Čistě střílela i Němka Dahlmeierová.

Je nám líto, video expirovalo.
Mäkäräinenová porazila ve finiši stíhačky Bescondovou. Sestřih závodu

Mäkäräinenová rozjela závod hodně poklidně, v prvním kole zaznamenala až 39. běžecký čas. Ve druhém už jela o poznání svižněji. Krok s ní na dálku držela především Kuzminová, která spojila síly s Domračevovou.

Finka musela po druhé střelbě na trestné kolo a dotáhly se na ní čistě střílející Bescondová, Dahlmeierová i Domračevová. Kuzminová byla o dvacet sekund zpět, neboť se nevyvarovala jedné minely.

Na první stojce pokračovaly dále bez chyby Dahlmeierová, Domračevová a Bescondová. Mäkäräinenová se jednou mýlila, Kuzminová dokonce dvakrát. Finka ztrácela na vedoucí trio čtvrt minuty, Kuzminová se propadla na desátou příčku za další Slovensku Paulinu Fialkovou.

Po závěrečné střelbě bylo všechno jinak. První odjížděla po bezchybné položce Finka, na zádech si ovšem vezla Bescondovou a Dahlmeierovou, které vyjely z trestného kola. Domračevová klesla po dvou minelách na páté místo za Horchlerovou, Kuzminová po jedné chybě odjížděla až jako devátá.

Dahlmeierové docházely síly, o prvenství bojovaly Mäkäräinenová s Bescondovou. Finka nastoupila v posledním kopci a těsný náskok s vypětím všech sil udržela až do cíle.

Výsledky stíhacího závodu biatlonistů v Ťumeni

1. Mäkäräinenová (Fin.) 30:52,7 (2), 2. Bescondová (Fr.) -0,2 (1), 3. Dahlmeierová (Něm.) -17,5 (1), 4. Domračevová (Běl.) -35,1 (3), 5. Horchlerová (Něm.) -46,8 (1), 6. Kuzminová (SR) -59,9 (4), 7. Virolainenová (Rus.) -1:05,6 (2), 8. Vittozziová (It.) -1:07,9 (3), 9. Usluginová (Rus.) -1:09,5 (0), 10. Preussová (Něm.) -1:10,8 (2).

Konečné pořadí stíhačky (po 7 závodech): 1. Kuzminová 301, 2. Mäkäräinenová 280, 3. Dahlmeierová 271, ...12. Vítková 149, 41. Puskarčíková 52, 70. Jislová 10, 82. Davidová (všechny ČR) 2.

Průběžné pořadí SP (po 21 z 22 závodů): 1. Mäkäräinenová 799, 2. Kuzminová 794, 3. Domračevová 744, 4. Dahlmeierová 701, 5. Wiererová (It.) 661, 6. Vittozziová 583, ...8. Vítková 545, 33. Puskarčíková 206, 58 Jislová 72, 88. Zvařičová (ČR) 9, 91. Davidová 8.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články