Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Lesní kotrmelce vyléčeny a Vítková hlásí: Pod novým koučem jsem se zlepšila ve všem

Na první kontakt se sněhem si ještě pár dní počká, jelikož nový kouč českých biatlonistek Egil Gjelland preferuje jiný styl přípravy. Reprezentační jedničce Veronice Vítkové to ale vůbec nevadí a před prosincovým startem Světového poháru v Pokljuce hlásí vše připraveno. Nezastavilo ji ani zranění při běhání po lese.

Veronika Vítková
zdroj: ČTK autor: Pavlíček Luboš

Byla to zpráva, která během října vystrašila všechny fanoušky českého biatlonu. Veronika Vítková při běžeckém tréninku skončila v lese v kotrmelcích a během pádu si vyvrtla kotník. Zlomenina? Dlouhá pauza? Velký výpadek z tréninku?

Černé scénáře se však nakonec nepotvrdily, a i když reprezentační jednička musela na soustředění v Pokljuce chvíli pracovat v omezeném režimu, překvapivě brzy se uzdravila a ani ne za 14 dní zase pilovala formu na kolečkových lyžích.

Pro Vítkovou tak přišla velice dobrá zpráva v solidně rozjeté přípravě, která pro ni stejně jako pro všechny české ženy byla netradiční. Poprvé ji totiž absolvovaly pod vedením norského kouče Egila Gjellanda, který měl dříve na starosti hvězdnou norskou reprezentaci žen i mužů. 

A devětadvacetiletá závodnice si ji pochvalovala, což se projevilo i na kontrolních testech. "Co máme kontrolní testy na jaře a na podzim, tak jsem se víceméně ve všem zlepšila. Šlo to nahoru a jsem ráda. Doufám, že to přenesu také do sezony," prohlásila v rozhovoru pro Sportovní zprávy ČT sport Vítková.

Je nám líto, video expirovalo.
V jaké formě je a co zranění před sezonou? Odpovídá Veronika Vítková

Česká jednička přiznává, že před příchodem olympijského vítěze ze štafety v Salt Lake City 2002 s kolegyněmi nevěděla, co čekat, ale z reality je spokojená. Gjelland sice přinesl určité změny, ale nejednalo se o tak velkou revoluci, jak by možná někteří čekali.

"Dříve jsme v přípravě hodně jezdily na kolečkových lyžích. Egil po nás naopak chce, abychom tréninkové prostředky více střídaly. Častěji se zapojuje dlouhý běh či kolo," popsala Vítková, která během léta na domácím mistrovství světa v letním biatlonu získala zlato ze stíhačky a stříbro ze smíšené štafety.

Zatím žádný sníh

Další novinkou je kontakt se sněhem, který zatím reprezentantky neměly. V létě či na podzim Češky vyrážely do německého Oberhofu, kde si zajezdily ve speciálním tunelu. Norský kouč ale tento způsob přípravy odmítá a národní tým tak zatím trénuje na suchu.

"Poprvé se na sníh postavíme až 14 dní před startem sezony. Co říkal Egil, tak příprava je stejná jak na kolečkových, tak i normálních lyžích. Na těch si toho navíc užijeme ještě dost, tak nechce rovnou přeskakovat," vysvětlila Vítková, podle které je i další důvod.

"Trenér má s tunelem špatné zkušenosti, jelikož se mu holky vrátily nemocné. Radši proto volí suché přípravy," konstatovala.

S Gjellandem se Češky každopádně nepotkávaly každý den, jelikož Nor polovinu měsíce trávil doma. Svým svěřenkyním tak posílá tréninkový plán, který s nimi plní dvojice Jiří Holubec, Tomáš Kašpar. S trenérem se vidí pravidelně na kempech.

Zlepšila jsem se hlavně ve střelbě

"Měsíc dopředu víme, co budeme dělat, a můžeme si naplánovat svůj čas. To mi vyhovuje. Občas dříve komunikace trochu vázla a toto je příjemné," popsala Vítková, jež si pochvaluje zlepšení hlavně ve střelbě, kde její výkony byly hodně kolísavé.

"Nechci nic zakřiknout, ale ve střelbě se udělal velký kus práce a jsem velice spokojena. Co se týče fyzičky, tak tam mě limitovalo zranění teď, takže tam byla nucená pauza a věřím, že jsme připravení dobře," zhodnotila. 

Veronika Vítková
zdroj: ČTK autor: Plíhal Libor

I díky tomu se na novou sezonu, ve které bude chtít vylepšit loňské tři bronzy, hodně těší. "Pro nás je tréninkové období strašně dlouhé a to závodní je jednodušší. Po závodu to tělo může regenerovat a není pořád v zápřahu," dodala.

Jak na tom skutečně česká jednička je, ale ukáže až první závod. Ten je na programu 2. prosince ve Slovinsku, kde Vítková bude hlavní reprezentační nadějí.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články