Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Landová zaběhla životní závod, Vítková zkazila střelbu

Ruhpolding (Německo) – Přestože se žádná česká biatlonistka neumístila na pomyslných medailových pozicích, všechny čtyři české reprezentantky jsou v první dvacítce. Životní výsledek se povedl Jitce Landové, která je poprvé v první desítce. Na umístění mezi třemi nejlepšími mohla pomýšlet Veronika Vítková, jenže nakupila hned tři chyby na střeleckých položkách a nakonec skončila na osmém místě.

Veronika Vítková
zdroj: AP autor: Matthias Schrader

Z premiérového triumfu se radovala Norka Fanny Hornová, která střílela přesně, stejně jako druhá Darja Domračevová z Běloruska. Úspěch norských biatlonistek umocnila na třetím místě Tiril Eckhoffová.

V průběžném vedení světového poháru se udržela ve sprintu sedmá Finka Kaisa Mäkäräinenová. "Jako celek jely holky pěkně. Jsou to krásné výsledky, vždyť čtvrtá z našich je osmnáctá," chválil po sprintu trenér žen Zdeněk Vítek v České televizi.

Vítězka předchozího sprintu z Oberhofu Vítková má v posledních týdnech skvělou běžeckou formu, což potvrdila nejrychlejším časem. Na střelnici ale minula jednou vleže a dvakrát vestoje, proto na stupně vítězů ztratila přes půl minuty. "Škoda toho. Trošku na to tlačila, víc, než je potřeba," hodnotil trenér.

"Strašně moc jsem na sebe naštvaná. Nikdy bych nevěřila tomu, že se třemi chybami mohu skončit do desítky. Nemyslím si, že jsem něco uspěchala, i před střelnicí jsem si vždy docela odpočala. Prostě mi to nepadalo, jen vím, že to prý bylo hodně daleko od černého," uvedla Vítková.

Dlouho se zdálo, že druhou nejlepší Češkou bude Soukalová, která musela na dva trestné okruhy. Landová s vyšším startovním číslem 83 však zajela životní závod; střílela přesně i dobře běžela, což potvrdil čtrnáctý čas, a proto uzavřela elitní desítku. "Se dvěma nulami mě mile překvapila," řekl Vítek.

"Dnešní výsledek, ale hlavně dvě nuly na střelnici pro mě znamenají hodně moc. Snažila jsem se střelbu maximálně hlídat, i když to bylo na úkor rychlosti. Top Ten je pro mě hodně velký bonus. Věřím, že to bude i trochu zlom, že střelbu stabilizuju na vyšší úrovni," řekla Landová.

"Poslední kilometr hrozně moc bolel. Hrábla jsem si na úplné dno," dodala biatlonistka, která se poprvé ve světovém poháru kvalifikovala do závodu s hromadným startem. V této disciplíně v minulé sezoně triumfovala na světové univerziádě v Itálii. "Hromaďák, to je pro mě závod snů. Jsem moc šťastná a vážím si toho, že jej pojedu," prohlásila Landová.

V hodnocení světového poháru je Vítková nadále pátá, Soukalová se posunula z 11. na deváté místo. V sobotu je na pořadu sprint mužů a v neděli závody s hromadným startem.

SP v biatlonu v Ruhpoldingu (Německo)

Ženy - sprint (7,5 km): 1. Hornová (Nor.) 21:07,4 (0 trestných okruhů), 2. Domračevová (Běl.) -3,4 (0), 3. Eckhoffová (Nor.) -9,3 (1), 4. Valj Semerenková (Ukr.) -21,0 (0), 5. Laukkanenová (Fin.) -22,7 (1), 6. Hildebrandová (Něm.) -28,6 (0), 7. Mäkäräinenová (Fin.) -32,0 (2), 8. Vítková (ČR) -41,2 (3), 9. Wiererová (It.) -43,3 (1), 10. Landová -50,9 (0), ...13. Soukalová -1:00,8 (2), 18. Puskarčíková (všechny ČR) -1:15,7 (1).

Průběžné pořadí SP (po 11 z 25 závodů): 1. Mäkäräinenová 522 b., 2. Domračevová 440, 3. Valj Semerenková 409, 4. Wiererová 395, 5. Vítková 379, 6. Hildebradová 342, ...9. Soukalová 286, 36. Landová 95, 38. Puskarčíková 91.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články