Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Laegreida připravila o boj o zlato ve stíhačce poslední rána. Johannes Bö má další triumf, Krčmář byl 26.

Už se schylovalo k napínavému závěru stíhacího závodu Světového poháru biatlonistů, ale k souboji až do posledních metrů nedošlo. Ve švýcarském Lenzerheide slavil s pohodlným náskokem norský fenomén Johannes Bö, když na poslední položce setřásl krajana Sturlu Holma Laegreida, který nakonec dojel až třetí. Na druhém místě ho předčil další Nor Endre Strömsheim, nejlepším z Čechů byl šestadvacátý Michal Krčmář.

Povedený norský den předpověděla třetí střelecká položka, po které byli na prvních čtyřech pozicích Laegreid, Bö, Strömsheim a Vetle S. Christiansen, přičemž na výjezdu ze stadionu vedl Laegreid o čtyři sekundy.

Rozhodovalo se tedy na poslední položce, kde dosud stoprocentní Laegreid nezvládl poslední ránu a závěrečnou nepřesností se vyřadil z běžeckého souboje o zlato ve finiši. Naopak Bö zachoval chladnou hlavu, po předchozích dvou chybách na úvodní stojce tentokrát vyčistil všechny terče a zvítězil o téměř 25 sekund před Strömsheimem, jenž předjel Laegreida o pět sekund.

Jak závod probíhal?

Stíhačka měla být norsko-německým soubojem, jenže Němci převahu po sprintu nevyužili, ačkoli na startu byli v první šestce hned čtyři. Po druhé střelecké položce se převaha obou národů na čele ještě zvětšila, když jejich reprezentanti obsadili prvních deset pozic. Až jedenáctý byl Didier Bionaz.

Klíčová však nebyla na střelnici ležka, ale stojka. Vedoucí Bö si nejprve pohoršil, když po dvou chybách vyjížděl až za bezchybným Laegreidem. Na závěrečné zastávce na stadionu se do boje o zlato navíc přihlásil Strömsheim, jenž poskočil z původní dvanácté pozice až na třetí místo. Pak ale měl problémy s lyžemi na střelnici a zdržení ho připravilo o kontakt s vítězným Böem.

Strömsheim nakonec v posledním okruhu aspoň předjel Laegreida a slavil největší individuální úspěch. Nejlepším z Němců byl až sedmý Philipp Horn. Čechům se nedařilo. Krčmář si oproti startu pohoršil o jednu příčku a se čtyřmi chybami skončil až na 26. místě. Jakub Štvrtecký byl 35. (čtyři chyby), Jonáš Mareček dojel hned za ním na 36. pozici (dvě chyby).

"Myslím, že to všichni asi vidí. Je to furt dokola. Prostě jedničky, když to vezmu v průměru, tak jedna (chyba) na položku. Zůstal jsem skoro na stejném místě," hodnotil Krčmář výkon. "Jdeme dál, musím to zkoušet prolomit," dodal k dalšímu umístění ve třetí desítce pořadí. "V prvním kole jsem měl sám se sebou problémy, bylo to takové horší než včera. Musíme to poladit a zítra zabojovat," doplnil k pocitům z trati.

SP v biatlonu v Lenzerheide (Švýcarsko) – stíhací závod:

Muži (12,5 km): 1. J. T. Bö 32:30,0 (3 trest. okruhy), 2. Strömsheim -24,7 (2), 3. Laegreid (všichni Nor.) -29,1 (1), 4. Ponsiluoma (Švéd.) -40,9 (3), 5. Dale-Skjevdal (Nor.) -50,5 (3), 6. Fillon Maillet (Fr.) -57,5 (3), ... 26. Krčmář -2:36,0 (4), 35. Štvrtecký -3:13,0 (4), 36. Mareček (všichni ČR) -3:13,7 (2).

Průběžné pořadí (po 7 z 21 závodů): 1. J. T. Bö 394, 2. T. Bö (Nor.) 351, 3. Laegreid 301, 4. Dale-Skjevdal 291, 5. Strömsheim 290, 6. Nawrath (Něm.) 286, ...22. Krčmář 117, 44. Mareček 25, 51. Štvrtecký 17, 54. Václavík 15, 60. Karlík 5.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články