Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Slovensko - Česko

Kritický šéf českého biatlonu Hamza: Výsledky dobré nebyly, v týmu nastanou změny

S uplynulou sezonou není spokojený a v realizačním týmu nastanou zatím nekonkretizované změny. Šéf českého biatlonu Jiří Hamza také lituje nevyužité šance v podobě mistrovství světa v Novém Městě na Moravě a teď chce cílit na olympijské hry v roce 2026 v Itálii. Všechna důležitá videa z uplynulé sezony SP nabízí web ctsport.cz.

Biatlonisté se nedostali ani jednou na stupně vítězů, což se jim naposledy stalo v sezoně 2009/10. Nejlepší umístění vybojovala Tereza Voborníková ve vytrvalostním závodě v Oslu, kde byla pátá. Voborníková byla také na 16. místě nejvýše klasifikovanou ženou v konečném hodnocení Světového poháru. Z mužů skončil nejlépe osmadvacátý Michal Krčmář.

"Spokojení určitě být nemůžeme. Když pominu Bimba (Krčmáře), který před sezonou prodělal, co prodělal (cytomegalovirus), tak kluci pokrok neudělali," řekl Hamza.

"Pozitivem je možná urychlený návrat Tomáše Mikysky, který se dokázal po zranění začlenit do špičky, a relativně velkou část šplhal nahoru Jonáš (Mareček). U zbytku ale ty výsledky, myslím, mluví za všechno. Musíme si to zanalyzovat. Chyb muselo nastat víc a musíme začít každý sám u sebe. Asi neděláme všechno dobře a musíme něco změnit," uvedl.

Mezi nejlepšími chyběly i ženy. Hlavní opora z dřívějších let Markéta Davidová skončila ve Světovém poháru na 18. místě, nejhůře od sezony 2018/19.

"Markéta asi také neodvedla to, co od sebe očekávala. Pozitivem je, že šla nahoru Terka Voborníková. Taky jsme ale čekali upřímně, že budeme dál," doplnil Hamza.

Sedmadvacetiletá Davidová se během sezony trápila především střelecky. Její úspěšnost klesla na 79 procent. "Střelecky jsme se bohužel neposunuli. Spíš jsme šli dva kroky dozadu. Běžecky jsme šli po mistrovství světa nahoru, ale střelba byla hodně špatná. Tak to asi vnímáme všichni. A říkat, že byla dobrá, když všude vidíme, že nám ty parametry klesly, by nebylo úplně ono," řekl Hamza.

Připustil, že po sezoně dojde v realizačním týmu ke změnám. "Bavíme se o tom a určitě nastanou. Musíme ale začít všichni sami u sebe. Čekali jsme, že přijde nějaký vrchol směrem k mistrovství světa v Novém Městě na Moravě, ten nepřišel a teď se musíme upnout na olympiádu. Ale říkat, že byly výsledky dobré, nemá smysl. Nebyly takové, jaké jsme očekávali," podotkl Hamza.

Davidová v rozhovoru pro Radiožurnál Sport naznačila, že realizační tým nefungoval optimálně. "Něco se někde podcenilo nebo tak a bohužel jsem se v tom plácala. A ten druhý trimestr si myslím, že zázemí nebylo takové, jaké by mělo být, když se závodníkovi nedaří, takže tam si dovolím říct, že byl problém trochu někde jinde," uvedla.

Markéta Davidová
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Konkrétní být nechtěla. "Asi se k tomu nechci veřejně vyjadřovat, ale mám potřebu to aspoň minimálně naznačit, protože si myslím, že lidi, kterých se to týká, tak jestli to uslyší, tak se třeba chytnou trochu za nos," řekla a doplnila, že spokojená byla s podporou trenéra ženského týmu Egila Gjellanda i střeleckého kouče Matta Emmonse. Bez nich by sezonu podle vlastních slov možná ani nedokončila.

O změnách bude biatlonový svaz informovat během jara. "Nemáme tolik času. Budeme se muset jako sportovní a normální vedení sejít a říct si, co uděláme dál. Za posledních pět let máme 25 medailí z juniorských a dorosteneckých mistrovství světa. Je to ale o tom, aby se zamyslel každý z nás. Každý z nás vidíme, že to nefunguje, a schovávat se před tím nemůžeme. Mysleli jsme si, že to bude dál," dodal Hamza.

Davidová v závislosti na rozhodnutí svazu zváží svou sportovní budoucnost. "Chuť do biatlonu mám, ale jsou za mě nějaké lidské věci, které jsou absolutně nepřípustné. Bohužel mám v povaze, že nemám ráda nespravedlnost a často za ni bojuji, i když se třeba netýká mě. To mi asi častokrát přihoršuje, ale asi taková jsem. Uvidíme, co se bude dít," doplnila mistryně světa z roku 2021.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články