Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Krčmář doběhl ve vytrvalostním závodu osmý, zlato má Šipulin

Anterselva (Itálie) - Vytrvalostní závod Světového poháru v italské Anterselvě ovládl ruský reprezentant Anton Šipulin, který za sebou o 41 vteřin nechal i francouzského vládce průběžného pořadí SP Martina Fourcadea. Třetí skončil senzačně Ukrajinec Sergej Semenov. Nejlepší z Čechů Michal Krčmář byl osmý s jednou chybou, která ho připravila o medaili. Závod vůbec nevyšel Michalu Šlesingrovi, chyboval dokonce sedmkrát. "S 50. a 60. místy se nemůžeme spokojit. Čekáme, že kluci budou bodovat. Čekali jsme trochu více," zhodnotil trenér biatlonistů Michael Málek. Světový pohár pokračuje v sobotu závodem žen s hromadným startem, který bude následovat štafeta mužů. Přímý přenos ČT sport a webu ctsport.cz startuje ve 13:20.

Anton Šipulin
zdroj: ČTK autor: Pavlíček Luboš

Česká reprezentace se oproti předchozím sezonám zabydlela kvůli jinému způsobu regenerace poblíž biatlonového areálu v Anterselvě. Podle šéftrenéra Ondřeje Rybáře proto, aby si rok před olympiádou "závoďáci" konečně vyzkoušeli, jak budou reagovat na náročné nadmořské podmínky.

A Michalu Krčmářovi, bronzovému medailistovi ze stíhačky v Ruhpoldingu, prostředí v Jižním Tyrolsku zatím poměrně svědčí. Cítil to už před samotným vytrvalostním závodem. "Věřím, že mé tělo výšku skousne dobře," říkal v týdnu.

Krčmář se rozjížděl pomaleji, po první střelbě byl 17., ale postupně se dral díky skvělé střelbě nahoru. Zradila ho až čtvrtá položka, kde jednou chyboval, a nakonec doběhl osmý. "Škoda, protože tu třetí ránu měl těsnou kalibrovou nahoře. Umístění do desátého místa musíme kvitovat, je to pěkné," podotkl trenér biatlonistů Michael Málek.

Krčmář se dostal do nejlepší desítky potřetí v kariéře. Loni byl v Ruhpoldingu desátý, na mistrovství světa v Oslu skončil pátý. "S oběma stojkama jsem se hrozně pral. Nevím, jestli únavou nebo něčím jiným, ale ty stojky byly strašně vybojované. Ve výsledku jsem se ale střelbou maximálně spokojený," řekl Krčmář.

Z českých reprezentantů to byl suverénně nejlepší výkon. Na bod v závodu, kde každý ze závodníků minimálně jednou chyboval, dosáhl těsně čtyřicátý Jaroslav Soukup se třemi chybami. "U první položky šel za nula, pak nechával po jedné. Je to škoda, ve vytrvalostním závodu znamená každá rána minutu a v tak nabité konkurenci je to velký propad výsledkovou listinou," vysvětlil Málek.

"Poznal jsem, že tady v té výšce je to opravdu hodně těžké. Celkově jsem se ale snad střelecky srovnal. Určitě mám lepší pocit, než z mých předchozích výsledků," dodal Soukup.

Ostatním českým reprezentantům se vůbec nevedlo. Ondřej Moravec už ve středu prohlašoval, že mu kromě výšky dělá vrásky na čele i nabitý program. A vytrvalostní závod mu podle představ skutečně nevyšel – se čtyřmi chybami skončil na 57. místě.

"Jsme tu krátkou dobu. Jak Ondra jednou vstával, říkal, že je to super, druhý den zase nic moc. U prvních mezičasů byl Moravec, jakého ho známe. První položka vleže byly dvě trestné minuty, to pak na psychice nepřidá. Dnes mu to vůbec nesedlo," řekl Málek.

Snad to Šlesingr už prolomí, doufá trenér Málek

Adam Václavík vyrazil na trať ve slušné běžecké formě. "Měl jen pár vteřin za Krčmářem," poznamenal Málek. Jenže pět chyb bylo moc. "S přibývající únavou tam ty minuty na střelnici bohužel naskakovaly," dodal.

Ještě hůř na tom byl Michal Šlesingr, jehož vysokých sedm ran vedle stačilo na 85. místo. Šlesingr očividně šetřil sílu na štafetu. "Běžecky perfektní, ale na střelnici celý závod odpálil. Pak už se do cíle jen doklouzával, neměl se kam hnát. Smůla na střelnici ho provází už dlouho, doufám, že to prolomí a vrátí se na ty pozice, na jakých jsme ho viděli v Oberhofu," uvedl Málek.

Kdo mohl být naopak navýsost spokojený, byl Sergej Semenov. Ukrajinec byl dokonce před druhou stojkou nejrychlejší, nakonec skončil třetí, v cíli 4011 metrů dlouhé tratě, kterou obkroužil pětkrát, hodil vysílením vyloženého placáka.

V závodě, jehož se neúčastnili Emil Hegle Svendsen a Julian Eberhard, byla jinak přítomna celá biatlonová elita, jíž vévodil průběžný vládce klasifikace SP Martin Fourcade. Dvě chyby na střelnici ale francouzský "rychlovlak" připravily o zlato, které bral Rus Anton Šipulin. V Anterselvě zvítězil v individuálních závodech popáté. V celkovém pořadí ztrácí na Fourcadea 278 bodů, Krčmář zůstal průběžně jedenáctý.

Biatlonisté se nyní budou muset připravit na sobotní štafetu, které se jede necelých 24 hodin právě po skončení vytrvalostního závodu. Tedy přesně ona velká porce, o níž hovořil Moravec. "Závody proběhly. S klukama se teď musíme pobavit, jak se kdo cítí. Nevíme, jestli je vše v pořádku u těch stabilních členů," nechtěl Málek předjímat, jaké bude nakonec české složení.

Zdroj
ČT sport, biatlon.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články