Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Král Johannes. Bö i přes tři chyby na střelnici suverénně ovládl masák

Heroický výkon předvedl v závodě s hromadným startem Johannes Bö. Norský fenomén chyboval na všech třech prvních střelbách, přesto se vždy dokázal dotáhnout do vedoucí skupiny a nakonec si suverénně doběhl pro zlato. Bö tak zvítězil ve třetím závodě, do nějž v Novém Městě nastoupil. Čeští reprezentanti Ondřej Moravec a Michal Krčmář od začátku závodu ztráceli a nakonec doběhli na konci druhé desítky.

Vítězný Johannes Thingnes Bö v objetí s Emilienem Jacquelinem (vlevo) a Arndem Peifferem
zdroj: ČTK autor: Plíhal Libor

Johannes Bö se díky tomuto vítězství posunul do čela průběžného hodnocení disciplíny. Pro druhou příčku si v Novém Městě za norským závodníkem doběhl francouzský reprezentant Emilien Jacqueline, který jako jediný ze startovního pole dokázal zastřílet čistě. Třetí doběhl do cíle Arnd Peiffer.

Ani jednomu z českých závodníků se příliš nevedlo. Jak Ondřej Moravec, tak Michal Krčmář od úvodu zaostávali v běhu, a navíc oba třikrát chybovali na střelnici. Moravec tak doběhl 19. se ztrátou 2 minut a 10 sekund. Krčmář skončil o jedno místo hůře než jeho reprezentační kolega, na nějž ztratil necelých 18 sekund.

Po ženském závodě si na namázání lyží stěžovala Markéta Davidová a nadšený z materiálu, který měl k dispozici, zjevně nebyl ani Krčmář. "Tohle jsou věci, které si musíme vyřešit uvnitř týmu, takže se nezlobte, ale k tomu se nebudu vyjadřovat," prohlásil po závodě.

"Dneska byly strašné rozdíly v lyžích, my jsme patřili k takovému průměru. Ale těm vepředu to jelo šíleně. Naopak Francouzi… To jsem ještě neviděl, aby celý tým kompletně odpadl," komentoval situaci Moravec.

Jak probíhal závod

Hned v úvodu se do čela závodu dostala norská trojice vedená Johannesem Böm, která si okamžitě vytvořila náskok před zbytkem startovního pole. Kupříkladu oba čeští závodníci už po dvou kilometrech ztráceli takřka 30 sekund a mnozí další na tom nebyli o mnoho lépe.

Moravec sice na první stojce zastřílel čistě a udržel tak naději na jakýs takýs výsledek, ale Krčmář hned na úvod dvakrát minul a hned zkraje tak bylo zřejmé, že tentokrát z toho žádné zázračné umístění nebude.

Michal Krčmář. V pozadí Ondřej Moravec
zdroj: ČTK autor: Vostárek Josef

Hlavní událostí první střelby byl okamžik, kdy největší favorit Johannes Bö minul a musel na trestné kolo. Jenže norský fenomén svoji chybu ze střelnice bez větších obtíží odčinil v běhu a před další střelou už byl zase na čele. A prakticky identická situace se opakovala i u druhé stojky a první ležky – Bö míjí a následně stahuje náskok soupeřů v běžecké části.

Mezitím přišel o naději na lepší umístění i Moravec, jenž minul dvakrát na druhé a jednou na třetí střelbě. Stejně jako na mistrovství světa mu i tentokrát dělaly problémy především poslední rány.

Největší drama se odehrálo na poslední střelbě. Ve vzduchu visela otázka, zda Johannes Bö mine i tentokrát. Jenže norský závodník udržel nervy na uzdě, zastřílel čistě a v té chvíli bylo už nad slunce jasnější, že slavit v cíli bude právě Bö.

SP v biatlonu v Novém Městě na Moravě:

Muži - závod s hromadným startem (15 km):

1. J.T. Bö (Nor.) 39:32,7 (3 trest. okruhy), 2. Jacquelin (Fr.) -15,1 (0), 3. Peiffer (Něm.) -25,0 (1), 4. Pidručnyj (Ukr.) -27,9 (2), 5. Bjöntegaard -27,9 (2), 6. Dale -34,1 (2), 7. Christiansen (všichni Nor.) -38,9 (2), 8. Fillon Maillet (Fr.) -44,8 (1), 9. Windisch (It.) -52,3 (2), 10. T. Bö (Nor.) -53,7 (3), ...19. Moravec -2:10,1 (3), 20. Krčmář (oba ČR) -2:27,7 (3).

Průběžné pořadí SP (po 19 z 24 závodů): 1. M. Fourcade (Fr.) 853 b., 2. J.T. Bö 810, 3. Fillon Maillet 800, 4. T. Bö 702, 5. Jacquelin 632, 6. Desthieux (Fr.) 630, ...21. Krčmář 292, 26. Moravec 238, 52. Štvrtecký 68, 75. Václavík 19, 81. Šlesingr 12, 84. Krupčík (všichni ČR) 7.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články