Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Koukalová si odstřelila vestoje šanci na triumf, sprint má překvapivou vítězku

Nové Město na Moravě – Gabriela Koukalová si zkazila útok na vítězství třemi chybami při střelbě vestoje a celkově skončila třináctá. Veronika Vítková obsadila s jednou minelou šestnáctou příčku. Bodovala i jednadvacátá Eva Puskarčíková. Z překvapivého vítězství se raduje poprvé v kariéře Ruska Taťána Akimovová, která předstihla další senzaci Anais Chevalierovou z Francie. Třetí dojela Američanka Susan Dunkleeová.

Gabriela Koukalová
zdroj: ČTK autor: Pavlíček Luboš

Do Vysočina Areny i na tratě zavítalo 29 tisíc fanoušků. Ti v jeden moment všichni ztichli. To když se na svůj střelecký stav postavila Gabriela Koukalová. V tu chvíli jasně vedla. Diváci ji na trati hnali, překonávala dokonce superrychlou Finku Kaisu Mäkäräinenovou. Jenže už první ránu dlouho odkládala a nevyplatilo se. Jedna chyba a celkem tři. V ochozech zašumělo zklamání. Přesto se česká hvězda nevzdala a s obrovskou podporou biatlonových příznivců si dojela pro třinácté místo.

"Já jsem se z toho trošku připo... První ránu jsem se snažila vyprecizovat. Cítila jsem, že by z toho mohl být dobrý výsledek a trochu jsem to neustála," okomentovala rozhodující moment Koukalová.

"Začala pěkně, na lyžích jela výborně. Ležka zvládnutá, bohužel se stojky zalekla. Asi na ni dolehla ta atmosféra. Bylo to 39 sekund, což je i na ni hodně," popsal trenér Zdeněk Vítek. Zpomalil ji i nešťastný moment v posledním kole. "Před cílem jsem najela na kámen, spadla a málem vyletěla z trati ven," dodala pátá žena průběžného pořadí SP.

Nejlepší sprint Vítkové

Ve sprintu mužů byli bezchybní Ondřej Moravec a Jaroslav Soukup. Biatlonistky své kolegy nenapodobily. Veronika Vítková i Eva Puskarčíková netrefily po jednom terči. "Letos je to můj nejpovedenější sprint," řekla hned po závodě Vítková. "Vzpomněla jsem si na Pokljuku, jak jsem zkazila poslední střelbu ve stíhačce. Tentokrát jsem si poslední dvě rány pohlídala," dodala.

Spokojená navzdory pomalejšímu běhu mohla být i Puskarčíková. "Snažila jsem se při střelbě vytěsnit diváky, ale i jedna chyba je dobrá. Na trati to bylo těžké, ale diváci mě hnali. Je to třetí kolo Světového poháru, přeci jen únava už je trochu cítit," uvedla bronzová ze stíhačky z Pokljuky.

"Jak Verča (Vítková), tak i Eva (Puskarčíková) se při tréninku necítily úplně dobře. Eva i trochu zdravotně. Verču bolely nohy, takže jsme musely trénink upravovat. Uvidíme, jestli se ty problémy trochu zlepší," uvedl Vítek.

Veronika Vítková na střelnici
zdroj: ČTK autor: Pavlíček Luboš

Charvátová mohla být po pěti minelách ráda alespoň za běžecký výkon. Přiznala, že diváci jí pomohli. Se střelbou už to tak slavné nebylo. "Nejsem spokojená. Zatím to je jak na houpačce. Byla jsem šťastná z prvních závodů a víkend od víkendu je to horší," podotkla Charvátová.

Ani ona ani nadějná Markéta Davidová si účast v první šedesátce, a tím i postup do stíhačky, nevybojovaly. Trenér Vítek litoval poslední chyby Davidové. "Markéta si to jela především zkusit. Nebýt těsné rány na tři hodiny, zkusí si to i zítra. Závodit před takovými diváky, to není každý den," uzavřel.

Kde byly favoritky? Až za stupni vítězek: Dahlmeierová čtvrtá, Mäkäräinenová pátá, Braisazová šestá, Wiererová sedmá, Dorinová Habertová jedenáctá.

Co všechno se během sprintu odehrálo?

Jako první na trať vyrazila Franziska Hildebrandová. Při střelbě vleže nechybovala, stejně tak jako i další z favoritek Dorothea Wiererová, Justine Braisazová, Lisa Theresa Hauserová či Marie Dorinová Habertová.

Jako první z Češek mávala ze startu na jásající ochozy Vítková. První kolo zajela solidně a "ležku" zvládla jen tak tak bez minely. Na Dahlmeierovou měla manko deseti sekund.

Zatímco se do závodu vydala Gabriela Koukalová, Laura Dahlmeierová vyčistila terče, Wiererová jednou vestoje minula.

Rozvážně rozjela sprint Puskarčíková. Na prvním mezičase měla ztrátu už více než dvacetisekundovou. Naopak Koukalová předčila i Mäkäräinenovou.

Francouzky Braisazová si Dorinová Habertová si na druhé položce pokazily bilanci. Mladší z dvojice se netrefila dvakrát, zkušenější jednou.

Pak to šlo v rychlém sledu: Vítková vestoje jedna chyba, Koukalová vynulovala, Dahlmeierová zaváhala hned dvakrát. I přesto se vešla kupříkladu o pět sekund před Vítkovou.

Naděje na lepší umístění si odstřelila prvními dvěma ranami mimo černé středy Charvátová, jedna minela Puskarčíkové znamenala vinou pomalejšího běhu ztrátu šancí na umístění mezi nejlepšími.

Anais Chevalierová
zdroj: ČTK autor: Pavlíček Luboš

Koukalová měla na střelnici téměř sólo, dlouho si čekala na první ránu. Vyslala ji vedle, pak ještě netrefila dvakrát, ochozy to jen smutně zahučelo.

Na vítězství začaly útočit jiné biatlonistky. I trochu překvapivě: Američanka Dunkleeová nebo Ruska Akimovová, obě všechny terče vybílily.

Vůbec se naopak nedařilo Charvátové. Vestoje přidala tři chyby. Mladičká Davidová musela celkem na tři trestné okruhy.

Pak se ovšem začalo schylovat k prvotřídní senzaci. Po druhé střelbě byla nejrychlejší teprve třiadvacetiletá Francouzka Anais Chevalierová. Nakonec to stačilo na těsné druhé místo.

Výsledky SP v biatlonu v Novém Městě na Moravě

1. Akimovová (Rus.) 21:58,9 (0 trest. okruhů), 2. Chevalierová (Fr.) -4,3 (0), 3. Dunkleeová (USA) -5,1 (0), 4. Dahlmeierová (Něm.) -16,5 (2), 5. Mäkäräinenová (Fin.) -18,2 (2), 6. Braisazová (Fr.) -18,4 (2), 7. Wiererová (It.) -23,4 (1), 8. Bescondová (Fr.) -24,8 (0), 9. Birkelandová (Nor.) -29,4 (1), 10. Preussová (Něm.) -30,9 (1), ...13. Koukalová -36,8 (3), 16. Vítková -41,6 (1), 21. Puskarčíková -52,9 (1), 64. Charvátová -2:00,7 (5), 69. Davidová (všechny ČR) -2:08,9 (3).

Průběžné pořadí (po 6 z 26 závodů): 1. Dahlmeierová 320, 2. Mäkäräinenová 248, 3. Braisazová 227, 4. Dorinová Habertová (Fr.) 215, 5. Koukalová 211, 6. Hauserová (Rak.) 202, 7. Puskarčíková 188, ...16. Vítková 123, 33. Charvátová 52.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články