Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Koukalová potvrdila, že definitivně končí se sportovní kariérou

Bývalá úspěšná česká biatlonistka Gabriela Koukalová oznámila definitivní konec profesionální kariéry. V poslední době se spekulovalo nad jejím návratem, nyní ale dvojnásobná mistryně světa, olympijská medailistka a celková vítězka Světového poháru uzavřela sportovní dráhu v 29 letech.

Gabriela Koukalová
zdroj: DPA autor: Martin Schutt

Posledním soutěžním vystoupením Koukalové byl závod Světového poháru s hromadným startem v březnu 2017 v Oslu. Obsadila v něm druhé místo. Olympijskou sezonu pak musela vynechat kvůli potížím s achilovkami a přetížení lýtkových svalů a nezávodila ani v té další.

V období závodní nečinnosti vydala knihu s názvem Jiná Gabriela Koukalová, která mapuje její sportovní život a která v mnoha směrech rozvířila nejen biatlonové vody.

V poslední době však začaly zdravotní problémy ustupovat a Koukalová zvažovala návrat k biatlonu. "Začala jsem s aktivní přípravou a zjistila jsem skvělou věc, protože mě najednou nic nebolelo, tréninky mě bavily. Byl to jev, který jsem dlouho nezažila. Nakoplo mě to natolik, že jsem začala zvažovat, že se prostě k biatlonu vrátím, i když by to určitě bylo velmi těžké," uvedla.

Je nám líto, video expirovalo.
Biatlonistka Koukalová ukončila kariéru

Po dlouhém váhání se ale nakonec rozhodla jinak. "Uvědomila jsem si, kde jsou ty skutečné hodnoty, které mají pro můj život smysl a které ne. Najednou jsem pociťovala radost a štěstí, nepotřebovala jsem vyhrávat závody. Začala jsem pociťovat emoce z obyčejných věcí. Uvědomila jsem si, že sportovní výsledky nebo vidina nějakého pomyslného vítězství nemusí nutně znamenat šťastný a spokojený život," řekla.

Proto se rozhodla sportovní kariéru ukončit, i když připustila, že tento krok pro ni není jednoduchý. "Jsem přesvědčená o tom, že je načase vydat se na další životní etapu, na kterou já už se hrozně těším," uvedla držitelka šesti medailí z MS a vítězka 17 závodů Světového poháru, která velkou měrou přispěla k vzestupu popularity biatlonu u českých fanoušků.

Předseda biatlonového svazu Jiří Hamza poděkoval Koukalové za celou kariéru, kterou označil za úžasnou, a za vše, co pro biatlon udělala. "Její konec je logickým vyústěním posledních událostí. Chtěl bych jí popřát, aby se v životě měla co nejlíp a aby se jí splnila veškerá přání, která má," řekl Hamza.

Přínos Koukalové pro růst českého biatlonu ocenil i její bývalý trenér a nynější sportovní ředitel svazu Ondřej Rybář. "Jako bývalý trenér Gábiny i dalších sportovců musím říct, že konec kariéry není nikdy radostný. Sport je totiž součástí vašeho života. Vždycky je ale příjemné, když se sportovec může ohlédnout za svou kariérou a vidí úspěchy. A u Gábiny je těch úspěchů celá řada. Dopřála fanouškům spoustu radostných chvilek," uvedl.

Myslí si, že i Koukalová může na biatlon vzpomínat v dobrém. "Protože kolem sebe měla lidi, kteří jí ty úspěchy přáli a radovali se z nich spolu s ní. I já sám si ty momenty rád připomínám. Je krásné, když můžete jako trenér se sportovcem prožívat jeho úspěchy. Zůstane to v člověku nadosmrti. Gábině bych chtěl popřát hodně zdraví a aby se jí v osobním životě dařilo tak dobře jako v tom sportovním," dodal Rybář.

Sama Koukalová, která se po zisku kompletní sbírky medailí na MS 2017 v Hochfilzenu stala rovněž Sportovkyní roku, poděkovala ve svém vzkazu rodičům, manželu Petrovi, fanouškům i dalším lidem ze sportovního prostředí. "Všem, bez kterých bych nejspíš nikdy nedosáhla takových výsledků a bez kterých bych nikdy nezažila takový život. Biatlon byl nedílnou součástí mého života a já si budu chtít navždy zapamatovat ty hezké chvíle," prohlásila.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články