Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklistika ČR 2024

Kontrast ticha a vřavy. Zpátky k bouřlivé tradici, na Vysočině se zase fandí

V roce 2016 v předvánoční atmosféře se Vysočina Arena výbuchem radosti z vítězství Gabriely Soukalové v závěrečném závodu s hromadným startem téměř přetočila vzhůru nohama. Tribuny tu hnaly české, ale i zahraniční biatlonisty s vřelým nadšením i dva roky nato. Jenže pak přišla nucená covidová odmlka a dva roky se propadly do podivného liduprázdna. Přímý přenos sprintu žen sledujte od 15:45 na ČT sport a ČT sport Plus.

Otázka po úvodním sprintu: "Fanoušci?" Odpověď: "Neskuteční."

Michal Krčmář nepotřeboval více slov.

Po více než čtyřech letech se na tribuny Vysočina Areny vrátily davy nadšených biatlonových milovníků. A nejen těch. Závody v Novém Městě na Moravě se staly tradičním sportovním svátkem.

Úvodní sprint dostál novoměstské pověsti jedné ze světových biatlonových bašt. "Jsem rád, že se sem mohli fanoušci vrátit. A jsem rád, že se sem vracejí v takovém počtu, a to i ve čtvrtek, v normální pracovní den. Myslím, že v sobotu to bude něco neskutečného. Na to se moc těším a děkuju jim," řekl Krčmář s výhledem na stíhací závody.

I zahraniční hvězdy skládají komplimenty. "Miluju tohle místo. Trať, bouřlivé fanoušky," prohlásil v současnosti nedostižný Johannes Bö.

Dva jiné světy

Covidová pandemie před třemi lety uzavřela brány stadionu na poslední chvíli. Svět se propadl do "bublinové izolace". Hlas fanoušků utichl, anebo doléhal na tratě jen od vzdálených plotů.

"Nikoho z nás nebaví dělat SP před prázdným hledištěm, pro organizátory je důležité, že tu jsou lidi, to je ta odměna, když se neutrácí peníze zbytečně," řekl v rozhovoru pro ČT šéf českého biatlonu Jiří Hamza.

Poslechněte si nový díl Biatlon fokus podcastu:

Biatlon se v Česku zabydlel. Za posledních deset let zažily ochozy ve Vysočina Areně přívaly radosti. Směr ukázalo mistrovství světa v roce 2013 a divácká bouře při bronzovém závodě smíšené štafety, tady prožila Gabriela Koukalová před Vánoci roku 2016 jedno z nejsladších vítězství své kariéry.

Jaký kontrast s tichým bronzem Markéty Davidové z března 2020 nebo rozlučkou Michala Šlesingra.

A teď je tu generálka na další velkolepou show v příštím roce. Se vším všudy. I s plnými ochozy.

"Doufáme, že nám lidé zůstanou věrni, že si biatlon vybudoval pevnou pozici, a i díky ČT ho můžeme nabízet do všech domácností," podtrhl Hamza.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články