Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Komentátor Lachman před MS: Krčmář umí jet totální biatlon a může sahat po medaili

Pokud by se Michalu Krčmářovi všechno sešlo k dokonalosti, může klidně jet na mistrovství světa v Oberhofu o medaili. Je o tom přesvědčen reportér ČT sport Tomáš Lachman, jehož tvář i hlas mají diváci České televize v zimní sezoně nejvíce spojené právě s biatlonovým vysíláním. Přímé přenosy ze světového šampionátu můžete sledovat už od 8. února.

Krčmář zatím může být s probíhající sezonou spokojen, daří se mu na lyžích, zlepšil střelbu, v průběžném pořadí Světového poháru je v nejlepší dvacítce na patnáctém místě.

A vyhlíží, co přinese vrchol sezony v podobě únorových závodů v Německu.

Otázka je jasná: Má Krčmář medailovou formu?

"To je těžká věc. Když se podíváme na ten zástup lidí, kteří si na medaili myslí, říct o něm, že má medailovou formu, by bylo hodně troufalé. Ale formu má," je přesvědčen Lachman.

"Patnáctka je vyjádření toho, co jezdí. Umí do desítky, do pětky, ale umí i vypadnout. Na průlomový výsledek má. Nemůžeme říct, že tam pojede útočit na medaile, ale když se mu to sejde, může být hodně nahoře a i na medaili," tvrdí v novém vydání Biatlon fokus podcastu ČT sport.

Pravděpodobně se Krčmář v Oberhofu setká s Adamem Václavíkem, který na uplynulém Otevřeném mistrovství Evropy ve Švýcarsku jel o nominaci. A vzhledem k tomu, že se dvakrát umístil v nejlepší desítce, zatímco jeho konkurent Vítězslav Hornig neuspěl, má k tomu Václavík blíže.

"U Adama je to těžké. Když někdo dává nuly a je třicátý, čtyřicátý, nebo osmdesátý, tam víte, že to těžko půjde dopředu. V Anterselvě Adam říkal, že je to frustrující, když máte nadprůměrný běh a ono to tam nespadne. Třeba to fakt jednou vyjde a Adama uvidíme hodně vysoko. Třeba se dočkáme," přeje si Lachman, který biatlon nejen komentuje, ale také o něm referuje coby reportér ze střelnic zastávek elitního seriálu.

Samostatnou kapitolou je pak Markéta Davidová, asi největší želízko české reprezentace v boji o nejvyšší příčky. Při posledních dílech SP v Ruhpoldingu a Anterselvě ji trápily položky vleže.

"Bylo to trochu nahoru, dolů, stačí se podívat na výsledky. Na střelnici nejprve potvrdila to, co ji trápilo v Ruhpoldingu. Sprint se nepovedl, pak ale přišel skvělý stíhací závod, jenže pak se jí to vrátilo ve štafetě. Je to tak půl na půl," líčí Lachman.

Sport
zdroj: ČT4

Podle něj je potřeba nezaobírat se tím, že biatlon umí být krutý a umí něco vrátit.

"Je dobré být pozitivní v tom, že se povedla stíhačka, byla tam excelentní, světová palba vleže. Jiří Holubec (asistent trenéra, pozn. red.) naznačoval, že možná vleže nepracuje levý loket tak, jak by měl. Nevím, jestli je dobré v přípravě řešit dokola polohu vleže, protože se z toho může stát v hlavě problém," dodává redaktor ČT sport.

Mrzí ho, že po Krčmářovi a Davidové ční v týmu velká mezera.

"Když se podíváme třeba na Jakuba Štvrteckého, tak potěší jeho osmé místo ve sprintu, ale z devíti individuálních závodů, které jel, bodoval dvakrát. Jessica Jislová – dvakrát čtrnácté místo jako nejlepší výsledek, navíc trať v Oberhofu jí nikdy neseděla a letos není ani moc silná na lyžích. Nezbývá než věřit, že se tam někdo urve a chytí formu."

Lachman věří, že by ženská štafeta mohla skončit v TOP pětce.

"Ženskému týmu by mělo sedět složení, které je neměnné. Někdo mi říkal, že je škoda, že tam není tlak páté ženy, něco jako u Evy Puskarčíkové. Teď třikrát v řadě ta samá sestava, nikdy to nebyl strašlivý propadák. Když se to sejde, tak ženská štafeta má na velmi slušný výsledek. Páté místo na mistrovství světa by bylo super. U mužů teď rozjížděl Michal Krčmář, v Anterselvě jel totální biatlon, hlava nehlava. To mě bavilo."

Startovním polem stále obchází strašák v podobě nemocí. Když ne přímo covidu, tak minimálně respiračních potíží.

"Ta sezona je postcovidová i poolympijská, a to může hrát svoji roli. Ne, že by závodníci ztratili ostražitost, Eva Puskarčíková dávno před covidem cestovala v letadle s rouškou, protože měla při přesunu na letišti negativní zkušenosti. Ale mohla ta ostražitost polevit, odpočinout si od covidu, roušek, všeho. Třeba se to na tom podepsalo," myslí si Lachman.

Jaké má Tomáš Lachman černé koně blížícího se mistrovství světa? Nejen to se dozvíte v Biatlon fokus podcastu - pustit si ho můžete hned v úvodu článku.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články