Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Kdo zkříží plány excelentní Eckhoffové? Davidová varuje: Změna tratí je obrovská

Po mužích míří do vytrvalostního závodu Světového poháru v Pokljuce také biatlonistky. Jistota startu všech čtyř Češek v sestavě ale vzala za své. Jessica Jislová totiž převzala pomyslnou štafetu od Evy Kristejn Puskarčíkové a bojuje s nachlazením. Jasnou favoritkou je zatím zcela suverénní Tiril Eckhoffová. Zkříží jí některá ze závodnic plány? Přímý přenos sledujte od 14:05 na ČT sport a webu ctsport.cz.

České biatlonistky
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Když Markéta Davidová závodila v Pokljuce naposledy, bylo z toho třetí místo. V minulé sezoně se jednalo o její historicky první stupně vítězů v SP.

Tehdejší vytrvalostní závod se ale jel na úvod ročníku elitního seriálu, kdežto tentokrát to bude jedna z posledních zkoušek před mistrovstvím světa. "A to je úplně jiná situace," ví Davidová.

Pokljuka ji nezastihla v nejlepší formě. Potýká se s výsledkovými výkyvy, což se dá přičítat i onemocnění o Vánocích. V Ruhpoldingu se například minulý týden nedostala ani do stíhačky.

Navíc podle svých slov Davidová, která je v Triglav Areně už od neděle, není příliš nadšená z upravené tratě, kterou si pro závodníky připravili organizátoři.

Je nám líto, video expirovalo.
Biatlonisté se seznamují v Pokljuce s náročnější tratí

"Změna je to obrovská. Mně přišly strašně lehké, dlouhý okruh se prodloužil jen o rovinku a byl jinak stejný jako dvouapůlka. Teď je to úplně změněné a myslím, že dost těžké," vyprávěla česká jednička pro biatlonový svaz. Dnes pojede s číslem devět.

Pokljuka hlásí na pátek jasné počasí a zhruba čtyři stupně nad nulou, oproti včerejšku by se tedy mělo trochu oteplit. "Dokud to bude odjíždět, tak je to v pohodě, ale až do toho bude sněžit a trať bude pomalá, tak to bude hodně těžké," řekla Davidová.

Taková situace by ostatně mohla nastat už o víkendu, kdy jsou ve slovinském středisku na programu smíšené štafety, singl-mixy a závody s hromadným startem.

Navíc – a to je asi nejpodstatnější – dělá s biatlonisty své i nadmořská výška přes 1300 metrů. Veronika Vítková by mohla vyprávět. V poslední sezoně se v Pokljuce vyloženě trápila a v těchto měsících se situace opakuje.

Markéta Davidová
zdroj: Český biatlon autor: Jaroslav Svoboda

Nejzkušenější česká závodnice tak stále neví, co se s jejím tělem děje a proč je okamžitě při sportovním výkonu vysílená. Stále se proto připravuje individuálně a je vůbec otázka, zda bude v únoru startovat na světovém šampionátu. Test v Českém poháru pro ni ale nedopadl dobře.

To Tereza Voborníková se od týmu po nabírání cenných zkušeností v Oberhofu a Ruhpoldingu nyní odpojila, v příštím týdnu ji čeká mistrovství světa juniorů, kde se sejde s novým kolegou z áčka Jakubem Štvrteckým.

Dobrou zprávou je, že se po silném nachlazení vrací do závodního pole Eva Kristejn Puskarčíková, která by mohla s číslem 44 navázat na 8. příčku ze stíhačky v Hochfilzenu či 15. flek z masáku v Annecy.

V Oberhofu ještě stačila odjet sprint a štafetu, pak ale ulehla, takže oproti původním předpokladům si na další zastávce v Německu nepřipsala ani start. Štafetu tak musela zachraňovat právě náhradnice Voborníková.

Eva Kristejn Puskarčíková
zdroj: Český biatlon autor: Jaroslav Svoboda

Čtyřčlennou sestavu Češek ve vytrvalostním závodě neuvidíme. Zatímco s Lucií Charvátovou (26) to po zdravotních obtížích vypadá nadějně, pro změnu bojuje s nachlazením Jessica Jislová. Trenéři ji místo závodu na 15 km chtějí pošetřit pro sobotní mixy.

Jednoznačnou favoritkou je suverénka Světového poháru, Norka Tiril Eckhoffová. V Ruhpoldingu navázala na dosavadní skvělé výkony a ovládla, co šlo. Sprint, stíhačku a kromě toho se podílela i na dalším zlatu pro štafetu.

V dosud jediném vytrvalostním závodu sezony se v Östersundu radovala Francouzka Justine Braisazová. Hned za ní dojela v prosinci Ukrajinka Julija Džimová, která má individuál v oblibě.

Ostatně v Pokljuce se před více než rokem radovala z překvapivého prvního místa. Stíhačku v Ruhpoldingu sice v neděli nedokončila, do dnešního závodu by ale být připravena měla.

Zdroj
ČT sport, Biathlon World, biatlon.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články