Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Jurlovová-Perchtová využila absence Švédek a s přehledem si dojela pro zlato ve stíhačce

Už ve sprintu pomýšlela na zlato, na evropském šampionátu se ale dočkala až ve stíhacím závodě. Ruska Jekatěrina Jurlovová-Perchtová, která měla volné pole díky absentujícím švédským biatlonistkám v čele s Monou Brorssonovou a Hannou Öbergovou, vyhrála způsobem start–cíl, když ani jednou neopustila první pozici. Stříbro vybojovala domácí Irina Krjuková z Běloruska, bronz putuje zásluhou Nadine Horchlerové do Německa.

Jekatěrina Jurlovová-Perchtová
zdroj: ČTK/AP autor: Petr David Josek

Z českých biatlonistek měla v závěrečné stíhačce nejlepší pozici ze sprintu Lucie Charvátová. Díky absenci Švédek, které nenastoupily a šetřily se na blížící se domácí světový šampionát, se posunula z dvanácté na desáté startovací místo a do závodu vyjela půl minuty od medailových pozic.

Chybami na střelnici, kdy musela po prvních dvou položkách na tři trestné okruhy, se ale vyřadila ze hry o lepší umístění a nakonec skončila až osmnáctá o dvě příčky před Jessicou Jislovou, druhou nejrychlejší Češkou.

Jako první vyjela ze sprintu druhá Jurlovová-Perchtová a od začátku diktovala tempo jak na trati, tak na střelnici. Na prvních třech položkách ani jednou neminula a ani závěrečná chybička při poslední zastávce před terči ji nepřipravila o zlatou medaili. Ke stříbru se vyšvihla Běloruska Krjuková a potěšila tak domácí fanoušky, bronz vybojovala v cíli Němka Horchlerová.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih stíhacího závodu žen na ME v biatlonu

Jak závod probíhal?

Bez švédských biatlonistek Brorssonové a Öbergové byla Jurlovová-Perchtová velkou favoritkou závodu a předpoklady začala naplňovat hned od startu. Po první položce se jí ještě držela Karoline Knottenová z Norska a také další Ruska Světlana Mironovová, ale po druhé zastávce na střelnici měla v zádech jen Norku, navíc s mankem 15 sekund.

Jelikož třetí střelba se Jurlovové-Perchtové také povedla na výbornou, nebylo pochyb o vítězce. V závěru si tak mohla dovolit i dvě chyby, přičemž se dopustila jen jedné a s velkým náskokem si doběhla pro vysněné zlato.

O dalších cenných kovech se rozhodovalo na poslední položce. Z hloubky pole se vynořila Krjuková bezchybným výkonem na střelnici a stříbrem zakončila domácí šampionát. Ve finiši pak urvala bronz Horchlerová.

České biatlonistky až příliš často míjely terče a vysokým počtem chyb si zavřely dveře k umístění v první desítce. Nejlepší byla nakonec 18. Charvátová, která se ale dopustila pěti nepřesných ran. Jislová díky fotofiniši alespoň uzavřela první dvacítku pořadí. Anna Tkadlecová byla 36., Ludmila Horká obsadila 49. příčku.

Mistrovství Evropy v biatlonu v Raubiči (Bělorusko):

Ženy - stíhací závod (10 km): 1. Jurlovová-Perchtová (Rus.) 27:43,4 (1), 2. Krjuková (Běl.) -37,5 (1), 3. Horchlerová (Něm.) -49,4 (1), ...18. Charvátová -2:10,4 (5), 20. Jislová -2:14,4 (3), 36. Tkadlecová -3:29,7, 49. Horká (všechny ČR) -5:38,1 (8).

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články