Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Juniorští biatlonisté kvůli koronaviru přijdou o svůj seriál, IBU Cup čeká zhuštění do méně míst

Vedle změn Světového poháru v biatlonu, jehož nadcházející sezona se kvůli koronaviru odjede v méně místech oproti původnímu plánu, dozná destinačních a termínových revizí i program IBU Cupu. Druholigový seriál začne podle rozhodnutí Mezinárodní biatlonové unie (IBU) až v příštím roce. Junioři o svůj seriál přijdou úplně. Přímé přenosy ze SP v biatlonu odvysílá od konce listopadu ČT sport a web ctsport.cz.

Původně měl IBU Cup odstartovat spolu se Světovým pohárem v prosinci. IBU ale nakonec ponechala pouze áčkový seriál s tím, že pomůže závodníkům omezit cestování mezi jednotlivými podniky. 

A tak zatímco se úvodních 22 závodů elitního seriálu sezony uskuteční v tomto kalendářním roce v Kontiolahti a Hochfilzenu, IBU Cup čeká úvod ročníku až 11. ledna v Arberu. 

IBU v září rozhodla, že v prvním kole se pojedou zkrácené individuální závody, sprinty a štafety. Na druhé kolo biatlonisté naváží ve stejné destinaci.

Následovat bude Otevřené mistrovství Evropy v polském Duszniki Zdrój. Třetí a čtvrté kolo přivítá slovenské Osrblie a závěrečný pátý díl proběhne v italském Ridnaun.

Zároveň došlo k navýšení kvót pro IBU Cup. Jak upozorňuje svazový web Českého biatlonu, kvůli zrušení IBU Junior Cupu může ve druhé lize startovat sedm domácích biatlonistů i biatlonistek.

Škrtnutí IBU Junior Cupu a mistrovství Evropy juniorů, s výjimkou únorového mistrovství světa juniorů, které se pojede v rakouském Obertilliachu, je důsledkem absence finančních prostředků. 

Kvůli pandemické situaci biatlonová unie předem deklarovala, že na závodech nižších kategorií nebude schopna zajistit bezpečnostní a hygienická opatření.

Ondřej Mánek
zdroj: Český biatlon

"Z finančních a logistických důvodů IBU nemůže na juniorských pohárech zaručit stejně vysoké standardy zdravotních opatření, jaké budou zajištěny na Světovém poháru a dalších plánovaných akcích. Bylo proto rozhodnuto o zrušení IBU Junior Cupu, aby nedošlo k ohrožení sportovců, týmů a funkcionářů," uvedla už dříve unie v prohlášení.

Čeští biatlonisté by výrazný výpadek pocítit neměli, v prosinci by například měli odjet domácí pohár v Novém Městě na Moravě. Vše ale bude záležet na situaci v zemi.

"IBU si je vědoma, že pro biatlonovou rodinu, stejně jako pro všechny sporty, je to velmi obtížné období," uvedl šéf unie Ohle Dahlin s tím, že v plánu je podpora regionálních soutěží.

Zdroj
ČT sport, ČSB [biatlon.cz], IBU

Hlavní zprávy

Nejčtenější články