Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EL a EKL UEFA 2023/2024

Johannes Bö si v masáku odstřelil rekord, vyhrál Samuelsson. Mikyska se blýskl 14. místem

Přes chyby na střelnici už držel jednou rukou rekordní zápis, nakonec se o něj ale sám připravil. Johannes Bö se nedočkal šestého zlata z jednoho mistrovství světa, v závodě s hromadným startem na závěr světového šampionátu v Oberhofu bral jen bronz. O vítězství Švéda Sebastiana Samuelssona rozhodla poslední položka, druhý byl jeho krajan Martin Ponsiluoma. Nejlepší z českého tria byl čtrnáctý Tomáš Mikyska s jedinou chybou na střelnici.

Johannes Bö se mohl stát prvním biatlonistou se šesti zlatými medailemi z jednoho světového šampionátu, čímž by překonal rekord krajanky Marte Olsbuové Röiselandové a Němky Laury Dahlmeierové, které mají stejně jako on pět zlatých.

Jeho celkově dvanáctá medaile z mistrovsví světa v kariéře byla ale nakonec bronzová, protože norský fenomén současnosti zaváhal úplně posledním výstřelem na stojce. Naopak švédské duo po něm zastřílelo čistě a mírný náskok udrželo i v závěrečném okruhu.

Bö se už předtím potýkal s problémy na ležce, kdy pokaždé jednou minul a celkem zaznamenal tři chyby. V závodě se sice držel v popředí díky skvělému běhu, ale síly mu postupně došly a v závěru už Švédy přes snahu na trati nedohnal. Samuelsson předvedl čistou střelbu, Ponsiluoma chyboval celkově dvakrát.

"Bylo to super. Akorát jsem už nemohl, na trati jsem se už necítil jako při štafetě. Jsem rád, že to podržela střelba," těšilo Mikysku. "Bylo to těžké. Jak to bylo všechno mokré, tak poslední dvě stojky jsem měl zmrzlé ruce. Necítil jsem úplně spoušť, ale nakonec jsem se trefil, takže jsem byl spokojený," dodal ke střelbě.

Jak závod probíhal

Bö šel do masáku za nepříjemného deště jako hlavní favorit. Jenže nejprve pálil nepřesně vleže hned prvním výstřelem a další chybu zaznamenal na druhé položce. Vždy se však dokázal rychlým během docvaknout na soupeře před sebou a pokaždé smazal zhruba dvacetisekundovou ztrátu.

Čeští reprezentanti ve složení Michal Krčmář, Jakub Štvrtecký a Tomáš Mikyska vstoupili do závodu shodně jednou chybou a drželi se na začátku třetí desítky. Z tria se však po druhé zastávce na stadionu odtrhl Mikyska, jenž zastřílel jako jediný zcela čistě a po druhé ležce byl rázem šestnáctý.

Krčmář minul hned dvakrát a mohl zapomenout na dobrý výsledek. Naopak Mikyska potvrdil pohodu i na první stojce a posunul se dokonce na čtrnáctou příčku.

Po úvodní stojce si už Bö vypracoval na čele díky přesné střelbě desetisekundový náskok před Samuelssonem. Rozhodnutí však nastalo až na poslední položce. Bö si už šel pro zlato, jenže poslední ranou nečekaně minul a nabídl šanci Samuelssonovi s Ponsiluomou, kteří ji využili beze zbytku.

Mikyska po další nule ve finiši usiloval o lepší umístění, ale v souboji s Norem Vetlem S. Christiansenem a Justusem Strelowem z Německa prohrál. Štvrtecký doběhl se šesti minutými terči dvaadvacátý, Krčmář (celkově sedm chyb) se musel smířit s 27. pozicí z třiceti účastníků.

Mistrovství světa v biatlonu v Oberhofu (Německo) – závod s hromadným startem:

Muži (15 km): 1. Samuelsson 36:42,8 (0 tr. kol), 2. Ponsiluoma (oba Švéd.) -9,6 (2), 3. J. T. Bö -38,8 (3), 4. Laegreid (oba Nor.) -55,8 (2), 5. Rastorgujevs (Lot.) -1:07,3 (3), 6. Fillon Maillet (Fr.) -1:10,9 (2), ...14. Mikyska -1:46,2 (1), 22. Štvrtecký -2:57,9 (6), 27. Krčmář (všichni ČR) -4:06,1 (7).

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články