Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
VK Lvi Praha - VK Trox Příbram

Johannes Bö a jeho show. Nor v Novém Městě vyhrál, Krčmář držel české barvy

Johannes Bö se znovu vytáhl. Před fanoušky v Novém Městě letěl na trati, nechyboval na střelnici a zcela jasně vyhrál před druhým Alexandrem Loginovem. Nejlepším ze čtveřice českých závodníků byl Michal Krčmář. Patřila mu 20. příčka. Překvapením byl velmi špatný výkon Martina Fourcada. Na vítěze ztratil přes dvě minuty.

Johannes Bö
zdroj: ČTK autor: Pavlíček Luboš

Mohlo to přitom dopadnout ještě lépe. Kdyby Michal Krčmář nechyboval už svou první ranou, dalo se myslet i na vyšší příčky. Po jedné střele vedle ale musí být v Novém Městě spokojen s 20. místem. Podobný závod za sebou má i Ondřej Moravec. Také on chyboval jednou a v cíli mu náležela 23. pozice.

"První ránu jsem netrefil, i když podmínky byly stálé. Byla to moje chyba. Na lyžích to nebylo špatné, ale něco tomu chybělo, nedokážu popsat co. Nebylo to uvolněné. Celkově to ale úplně špatné není – neurazí, ale ani nenadchne," popsal Krčmář po dojezdu své dojmy pro Českou televizi.

"Není to úplné zklamání, ale mrzí to. Ale nedat první ránu... myslel jsem si, že to Krčmář a Moravec zvládnou. Je mi to líto. Pozice pro stíhačku ale to je výborná, myslím, že stíhačka bude zajímavý závod," hodnotil Ondřej Rybář výkony českých závodníků. "Byla to zbytečná chyba, hodně mě to mrzí," přiznával po závodě Moravec.

Méně se už dařilo mladším českým biatlonistům. Novoměstský debutant Jakub Štvrtecký nadchl první čistou položkou, na té druhé ale chyboval dvakrát a pořadím se propadl na 48. místo. Ještě hůře se vedlo Adamu Václavíkovi. Po pěti chybách se pohyboval blízko chvostu více než stočlenného startovního pole.

Tři z Čechů tak postoupili do stíhačky, nepoběží pouze Václavík. "Největší radost mám z toho, že Štvrtecký tady dokázal uplatnit to, co se mu dařilo v přípravě. Ležku zvládl perfektně, viděl jsem, že si předtím zvolnil, a pak to udělal dobře," chválil Rybář devatenáctiletého českého biatlonistu. "Jsem rád, že mě lidi na střelnici nerozhodili," přiznal Štvrtecký.

Další vítězství slaví Johannes Bö. Norský biatlonista je v čele Světového poháru a svou aktuální fazonu v Novém Městě potvrdil dominantním výkonem. Běžel bleskurychle, na střelnici se nemýlil a porazil stříbrného Alexandera Loginova o 21 vteřin. Překvapivě třetí skončil švédský biatlonista Martin Ponsiluoma. 

"Cítil jsem se před tímto skvělým publikem fantasticky. Snažil jsem se soustředit na střelbu, abych neudělal nějakou chybu. To se povedlo. Sledoval jsem také, jak se nedařilo Martinu Fourcadovi. Vždy je dobré jej porazit, ale nejsem z toho šťastný, spíš smutný," prozradil v cíli vítězný Bö.

Jak závod probíhal?

Jako první z českého kvarteta vyběhl na trať Michal Krčmář – v současnosti nejsilnější z domácích závodníků. S číslem 20 na kombinéze ovšem neletěl a fanoušky v Novém Městě nenadchl ani na střelnici. Tisícovkám biatlonových příznivců zatrnulo, když minul hned svou první ranou. Uklidnily se až poté, co zbylé čtyři rány terč našly.

Poté už bylo lépe. Krčmář sice na trati nikam neletěl, ale ve stoje už nechyboval a před domácím publikem předvedl výkon z kategorie solidních. Rychleji než mladší kolega rozběhl závod zkušenější Ondřej Moravec. I on ovšem musel na jeden trestný okruh a ztrácel tak cenné vteřiny i místa.

Johannes Bö
zdroj: ČTK autor: Pavlíček Luboš

Mezitím probíhal souboj Martin Fourcade vs. Johannes Bö. A bylo to překvapivě jednoznačné: Nor byl rychlejší v běžecké části a navíc na rozdíl od svého soupeře ani nechyboval na střelnici. Bö vedl a nakonec jej nikdo ze soupeřů ani zdaleka neohrozil. Fourcade chyboval čtyřikrát a na trati působil zcela rezignovaně. Ztratil přes dvě minuty.

Problémy řešil zástupce mladší české generace. Adam Václavík měl na střelnici potíže se zbraní, kterou musel dobíjet ručně, a nakonec se po dlouhém váhání ještě vydal na trestné kolo. To nebyl vůbec ideální začátek. O mnoho lépe se vedlo Jakubu Štvrteckému. Debutant v Novém Městě zkosil všechny terče na úvodní střelbě.

Zatímco mladíci ještě bojovali na trati, Moravec se už blížil k cíli. Na stojce se český veterán vytáhl bezchybným výkonem a upaloval zpět na stadion. V cíli mohl být spokojený: zaostal jen o několik málo vteřin za Krčmářem. V celkovém součtu to zkušenému českému reprezentantovi vyšlo na 23. místo.

Václavík se na střelnici trápil i nadále, přidal tři chyby a nemohl pomýšlet ani na postup do stíhacího závodu. Nacházel se až v deváté desítce pořadí. Bohužel pro české fanoušky, Štvrtecký jej napodobil dvěma minelami a pořadím spadl dolů, a to až na 48. místo. Start ve stíhačce si však zajistil.

SP v biatlonu v Novém Městě na Moravě (Žďársko):

Muži sprint (10 km): 1. J. T. Bö (Nor.) 23:09,9 (0), 2. Loginov (Rus.) -21,0 (0), 3. Ponsiluoma (Švéd.) -54,2 (0), 4. Weger (Švýc.) -1:03,5 (0), 5. Desthieux (Fr.) -1:03,7 (1), 6. Eberhard (Rak.) -1:04,6 (1), 7. Guigonnat (Fr.) -1:07,3 (1), 8. T. Bö -1:08,8 (1), 9. L'Abee-Lund -1:10,3 (0), 10. Bjöntegaard (všichni Nor.) -1:12,4 (1), ...20. Krčmář -1:31,8 (1), 23. Moravec -1:34,4 (1), 48. Štvrtecký -2:16,0 (2), 86. Václavík -3:43,0 (5).

Průběžné pořadí SP (po 6 z 26 závodů): 1. J. T. Bö 308, 2. Loginov 232, 3. Guigonnat 223, 4. Eder (Rak.) 205, 5. M. Fourcade (Fr.) 191, 6. Eberhard 189, ...15. Krčmář 140, 26. Moravec 81.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články