Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Jislová fantasticky v životním závodě pátá. Opět zvítězila Elvira Öbergová

Jessica Jislová ve francouzském Annecy jako jediná ani jednou nechybovala a vyjela si páté místo a znovu nejlepší výsledek kariéry. Z posledního mezičasu odjížděla Češka dokonce na prvním místě, rychle ji ale předběhla nedostižná Elvira Öbergová, která po stíhacím závodě ovládla i ten s hromadným startem. Markéta Davidová si zlepšila náladu ze sprintu osmým místem.

Jislová střílela rychle a jako jediná z celého startovního pole bez chyby. Do posledních metrů česká biatlonistka za řevu tribun bojovala se čtyřmi dalšími závodnicemi o stupně vítězů. V závěru dojela těsně pátá a vysloužila si květinový ceremoniál.

"Musím říct, že se mi jelo strašně, proto jsem se snažila co nejvíc pomoct střelbou a to vyšlo úplně skvěle. Jsem šťastná. Super, prostě," slzela Jislová štěstím v rozhovoru. "Trošku mrzí, že jsem neměla víc sil, abych mohla bojovat o lepší pozici, ale to bude třeba příště."

Druhé místo urvala domácí Julia Simonová, třetí doběhla Kristina Rezcovová z Ruska. Další Češka Davidová se také prodrala do první desítky a skončila osmá, dobrý závod jí mírně pokazily dvě chyby na střelnici. Na trati zaznamenala pátý běžecký čas.

Jak závod probíhal?
Na startu chyběly dvě ženy z první desítky světového poháru. Kvůli nemoci nezávodila stříbrná ze sprintu Anaïs Bescondová a Němka Denise Hermannová.

Tím absence nekončily. Už před stíhacím závodem odcestovala také loňská vítězka velkého křišťálového glóbu Tiril Eckhoffová, odhlásila se rovněž Franziska Preussová.

Do závodu se tak podívala kompletní skupina náhradnic. Na základě výsledků v Annecy odstartovaly Ukrajinka Darja Blashková, Slovenka Ivona Fialková, Japonka Fuyuko Tachizakiová a také zlatá olympijská vítězka z klasického lyžování Stina Nilssonová ze Švédska.

Obě české biatlonistky se prvním kole držely v polovině startovního pole, zatímco tempo diktovaly švédské sestry Elvira a Hanna Öbergovy. Davidová i Jislová zapsaly nulu, Elvira Öbergová mezitím putovala na trestné kolo a první místo přenechala bezchybné sestře. Závod v podstatě skončil pro Lisu Vitozziovou, Italka netrefila ani jeden terč.

Davidová se držela v první skupině závodnic, naopak Jessica Jislová běžecky ztrácela. Za domácím úspěchem se za hlasitého jásotu plných tribun hnaly všechny tři Francouzky. Druhá střelecká položka proběhla ve svižném tempu, Jislová pokračovala ze střelnice s nulou na devátém místě, Davidová po jedné chybě odjížděla dvanáctá.

Hanna Öbergová si závod zkazila 450 metry navíc a na první místo se vyhoupla Julia Simonová, doprovázená do dalšího okruhu krajankou Anaïs Chevalierovou-Bouchetovou a Kristinou Rezcovovou z Ruska. Markéta Davidová tvrdě šlapala do lyží a už na prvním mezičasu se prohnala kolem druhé české biatlonistky, na dalším byla zase o pět sekund blíže k čelu závodu.

Dorothea Wiererová a Lisa Theresa Hauserová předvedly svou tradiční palbu, využily chyb soupeřek a po první stojce odjížděly jako první a druhá. Fantasticky zastřílela Jessica Jislová a držela sedmé místo, Davidová měla po další chybě na jedenáctém místě opět co dohánět. Za vrcholem dosavadní kariéry mířila Belgičanka Lotte Lieová, s nulou a na čtvrté příčce.

Dvojnásobná vítězka velkého křišťálového glóbu Wiererová chytla slinu a rychle pro poslední položku vybudovala desetivteřinový náskok. Jislová se skvěle držela i běžecky a i Davidová opět ukrajovala vteřinky.

Při střelbě vestoje si všechny favoritky závod pokazily trestnými koly a z druhé vlny se chytila právě Jessica Jislová, která po čistém závodu uháněla vstříc cíli z prvního místa. Elvira Öbergová ale českou reprezentantku rychle překonala a bezpečně si dojela pro druhé vítězství v řadě.

Obrovský souboj svedly biatlonistky o zbylá místa na pódiu. Domácí fanoušci dohnali hlasitým jásotem ke stříbru Simonovou, ve finiši čtyř závodnic bronz sebrala Rezcovová. Čtvrtá příčka nemusí mrzet Wiererovou, jejíž forma před olympijskými hrami stoupá. Páté místo a nejlepší výsledek v kariéře patřily v cíli Jislové, která v závodě s hromadným startem účinkovala vůbec poprvé.

Davidové se povedla poslední položka rovněž skvěle a cílem projela jako osmá. Po dvou chybách a pátém běžeckém čase napravila dojem po nepovedeném sprintu, ze kterého se vůbec nedostala do stíhačky.

SP v biatlonu v Le Grand-Bornand (Francie) - závody s hromadným startem:

Ženy (12,5 km): 1. E. Öbergová (Švéd.) 35:21,7 (2 tr. okruhy), 2. Simonová (Fr.) -10,7 (2), 3. Rezcovová (Rus.) -12,1 (2), 4. Wiererová (It.) -13,3 (1), 5. Jislová (ČR) -13,9 (0), 6. Röiselandová (Nor.) -19,3 (2), 7. Nigmatullinová (Rus.) -28,2 (1), 8. Davidová (ČR) -30,1 (2), 9. Hauserová (Rak.) -31,1 (1), 10. H. Öbergová (Švéd.) -40,4 (4).

Pořadí SP (po 9 z 22 závodů): 1. Röiselandová 417, 2. E. Öbergová 387, 3. Alimbekavová (Běl.) 327, 4. Hauserová 321, 5. Solová (Běl.) 320, 6. H. Öbergová 318, ...11. Davidová 227, 21. Jislová 157, 48. Puskarčíková 30, 58. Charvátová 21, 69. Vinklárková (všechny ČR) 12.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články