Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Jedu dál a chci mít z biatlonu radost, říká Ing. Davidová a cítí se dobře

Pokračuje. Změnila značku lyží, dokončila studia a teď si chce užívat závody a chce být úspěšná. Desátá biatlonistka konečného pořadí Světového poháru a majitelka křišťálového glóbu za vytrvalostní závody Markéta Davidová je s přípravou spokojená, ale nepřeceňuje ji. "Chci, aby mě závodění bavilo a abych z toho měla radost. To je můj největší cíl a uvidíme, jak se to bude dařit," řekla před prvním závodem, který ji čeká příští středu v Kontiolahti. Přímé přenosy nabídne ČT sport i ČT sport Plus.

Je nám líto, video expirovalo.
Český biatlon se chystá na start sezony

"Příprava šla podle plánu. Na začátku jsem si dala nějaké cíle, snažila se vše dodržet a docela se mi to povedlo. Na druhou stranu to nic neznačí. Dělat něco v přípravě, a pak to přenést dál, je něco úplně jiného," konstatovala Davidová.

Biatlonistka z Janova nad Nisou po skončení minulé sezony přemítala, zda má pokračovat. Nakonec se rozhodla kariéru neukončit. "Nelituju toho. Musím říct, že mě to letos docela bavilo. Cítím se, že jsem na lepším místě, než jsem byla vloni," uvedla Davidová, jež skončila čtvrtá v olympijském závodě s hromadným startem v Pekingu.

Novým impulzem pro ni byly i změny. Zatímco českým biatlonistům bude nově pomáhat norský servisman Ole Björn Tretterud a za broušení lyží bude zodpovědný Rakušan Benjamin Eder, česká závodnice změnila značku lyží.

"Ukončili jsme čtyřletý olympijský cyklus, takže je přirozené, že nastaly změny. Je to i impulz pro nás. Konkrétně jsem to ale zatím nepocítila," uvedla Davidová, které může pomoci i nový střelecký trenér a olympijský vítěz Matthew Emmons. "Když jsme na střelnici, fungujeme jako tým. Také nám říká, kde máme rány, ale zatím jsem ho konkrétně nevyužila," řekla.

Davidová letos ukončila na České zemědělské univerzitě v Praze i druhé studium v oboru výživa a dietetika zvířat. Po obdržení titulu Ing. et Ing. si dala od studií pauzu.

"Užívám si teď jiné aktivity, které mohu dělat, a nemusím se stresovat z učení. Samozřejmě mi to trochu chybí, ale našla jsem si něco, čím bych mohla tenhle studijní čas vyplnit," řekla s tím, že nyní s sebou vozí místo učebnic běžnou literaturu. "Naposledy jsem četla knížku Markéty Lukáškové, to mě bavilo. Koukám také na různé filmy a seriály," doplnila Davidová.

Návrat ke studiím nicméně nevylučuje. "Možná bych ještě ráda šla na postgraduál. Našla jsem si také kurzy, které by mě bavily. Uvidíme, co z toho dotáhnu," podotkla mistryně světa z roku 2021.

Do sezony si konkrétní cíle nedala. V té minulé se v individuálních závodech SP umístila sedmkrát v první desítce. "Jako každý rok řeknu, že žádné číselné cíle nemám. Ráda bych závodila tak, aby mě to bavilo a měla jsem z toho radost. To je můj největší cíl a uvidíme, jak se to bude dařit," řekla.

Sezonu začne příští týden ve Finsku. Ve středu 30. listopadu vstoupí do vytrvalostního závodu. Minulý rok úvodní závod sezony v Östersundu ovládla. "Vloni byl první závod úspěšný, ale pak ta sezona tolik ne. Možná bych tedy byla radši, kdyby byl úspěšný nějaký pozdější závod," řekla s úsměvem Davidová.

Vedle únorového mistrovství světa v Oberhofu vyhlíží také domácí Světový pohár v Novém Městě na Moravě. Ve Vysočina Aréně se biatlonová elita představí od 2. do 5. března. "V Novém Městě je to vždy zážitek. Věřím, že to už bude konečně i s diváky. Kulisa tam byla vždy perfektní a doufám, že to letos nebude jiné," dodala Davidová.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články