Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Jedna střela od zlata. Soukalová byla na úvod SP pátá, Vítková sedmá

Östersund (Švédsko) – Stačilo trefit poslední terč a mohla slavit. Gabriela Soukalová ale závěrečnou ranou ve vytrvalostním závodě v Östersundu minula, což ji nakonec stálo nejvyšší stupínek. Česká biatlonistka v prvním individuálním závodě Světového poháru nakonec skončila pátá. Dařilo se i Veronice Vítkové, jež doběhla s dvěma trestnými minutami sedmá. Z premiérového vítězství se raduje Italka Dorothea Wiererová.

Gabriela Soukalová
zdroj: ČTK/ITAR-TASS/ autor: Yevgeny Tumashov

Soukalová trefila všech devatenáct terčů a až do poslední střely měla možnost zopakovat dva roky starý výsledek z Östersundu, kdy do SP vstoupila právě vítězstvím v "individuálu". Šestadvacetiletá česká biatlonistka však dvacátou ranou poprvé v závodě chybovala, a i když s číslem pět byla po projetí cílem jasně první, musela pak jen sledovat, jak ji soupeřky z medailových pozic odsunují.

"Myslím, že pak ztratila koncentraci. Rána šla mimo terč na pět hodin," popsal závěrečnou chybu trenér Zdeněk Vítek pro Českou televizi. Na vítěznou Wiererovou ztratila Soukalová 48,7 sekundy. Všechny její přemožitelky jely až za ní, takže znaly její konečný čas i mezičasy.

Místo zklamání převažovala v Soukalové spokojenost. "Je to ještě lepší začátek, než jsem si mohla představovat," zhodnotila. "Jelo se mi dobře. Bála jsem se, abych to nepřepálila a pak mi nedošlo, což se vlastně stalo. Ale střelba mě podržela, po nule se jede o kus líp a člověk má v sobě naději, že to bude fajn výsledek," dodala. 

Na druhé pozici skončila navzdory dvěma chybám s odstupem 14,1 sekundy Francouzka Marie Dorinová-Habertová, jež zaznamenala nejrychlejší běžecký čas závodu. Bronz brala jedna z posledních na startu Olena Pidhrušná z Ukrajiny, jež střílela bezchybně a na Italku ztratila 37,8 sekundy.

Vítková si připsala dvě chyby, minula jednou na každé položce vleže. S Wiererovou prohrála o 1,24,2 minuty. Vítková si připsala pátý běžecký čas, Soukalová šestý. Nejlepší české biatlonistky tak umístěním v top ten navázaly na nedělní bronzový vstup do SP ve smíšené štafetě.

Na body dosáhla ještě 32. Jitka Landová. Eva Puskarčíková obsadila 46. místo, Lucie Charvátová 57.

SP v biatlonu v Östersundu (Švédsko):

Ženy - vytrvalostní závod na 15 km: 1. Wiererová (It.) 42:17,0 (0 tr. minut), 2. Dorinová Habertová (Fr.) -14,1 (2), 3. Pidhrušná (Ukr.) -37,8 (0), 4. Eckhoffová (Nor.) -43,3 (2), 5. Soukalová (ČR) -48,7 (1), 6. Skardinová (Běl.) -1:04,4 (0), 7. Vítková (ČR) -1:24,2 (2), 8. Hauserová (Rak.) -1:42,6 (1), 9. Bescondová (Fr.) -2:15,6 (2), 10. Hildebrandová (Něm.) -2:19,8 (2), ...32. Landová -4:08,1 (3), 46. Puskarčíková -5:03,1 (4), 57. Charvátová (všechny ČR) -5:59,5 (6).

Zdroj
ČT sport, ČTK, biatlon.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články