Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Jak skončil, tak začal. Fourcade vyhrál v Pokljuce vytrvalostní závod, Češi nezářili

Loňskou sezonu uzavřel sedminásobný šampion Světového poháru biatlonistů Martin Fourcade vítězstvím v ruské Ťumeni, letošní ročník otevřel triumfem ve slovinské Pokljuce. Bezchybnou střelbou opanoval vytrvalostní závod na 20 kilometrů s náskokem čtyř sekund před Němcem Johannesem Kühnem. Nejlepší z Čechů byl patnáctý Michal Krčmář. 

Martin Fourcade se raduje z vítězství v Pokljuce
zdroj: AP autor: Darko Bandic

Třicetiletý rodák z Céretu startoval s vysokým číslem 87 a v závěru kvůli rozbité trati o vypracovaný náskok málem přišel. Situaci nicméně zvládl a mohl slavit pětasedmdesáté vítězství v prestižním seriálu.

Kühn, kterého nerozhodila ani kuriózní srážka po první střelecké položce s Vetlem Sjastadem Christiansenem z Norska, si připsal životní maximum. V aréně situované v srdci Julských Alp ani jednou nechyboval. Třetí příčku obsadil rovněž stoprocentní Simon Eder z Rakouska.

Krčmář se o TOP 10 připravil chybou na poslední zastávce u terčů. "Odjel pěkný závod, docela se mu to povedlo. Slušný byl na trati. Na střelnici taky dobré, ale hodně dlouhé - navíc si tam ještě vyhodil náboj, což ho bude mrzet," hodnotil trenér Zdeněk Vítek.

Ondřej Moravec skončil na 30. místě, Michal Šlesingr dojel 41., Tomáš Krupčík absolutně nezvládl závěrečnou střelbu a musel skousnout 57. pozici a Adam Václavík zahájil novou sezonu jako 85. v pořadí.

Michal Krčmář rozjel vytrvalostní měření sil pozvolna a po třech kilometrech se pohyboval až na hranici čtvrté desítky, ale čistou střelbou, na rozdíl od dvojice Ondřej Moravec (1) – Michal Šlesingr (1), si polepšil. Stoprocentní bilanci si udržel i po druhé zastávce u terčů a stoupal pořadím po boku také bezchybného Tomáše Krupčíka.

Stříbrný olympijský medailista z Pchjongčchangu pokračoval v nastoleném trendu i ve druhé polovině závodu. Na mezičase 11,4 kilometru figuroval mezi TOP 10, následně byl opět neomylný, a dokonce se posunul za v tu chvíli vedoucí německé duo Simon Schempp – Kühn. Během závěrečné položky si ovšem vyrazil náboj a musel ručně dobíjet, což ho v kontextu s jednou chybou poslalo na patnácté místo. "Zpříčil se mi náboj v komoře. Nešel mi vyšťouchnout, takže jsem musel trošku zabojovat a pátou ránu dobíjet. Nemyslím si, že to byla moje chyba. Prostě se to blbě sešlo," popsal Krčmář.

"Za jedna je nicméně dobrý základ. Jsem zastáncem faktu, že se dá od dobrých střeleb odrazit k rychlejším. Doufám, že to bude mít vzestupnou tendenci," doplnil.

Mnohem hůře se s poslední střelbou popasoval Krupčík a třemi minelami se o velmi nadějné umístění připravil. "Byl to strašný průšvih. Všechna práce, kterou jsem v kolech předtím odevzdal, byla rázem k ničemu," prohlásil a dodal: "Hodím to za hlavu a budu se soustředit na další závod."   

Moravec a Šlesingr se v Pokljuce víceméně kopírovali, ale prvně jmenovaný rodák z Ústí nad Orlicí byl navzdory žaludečním problémům na trati o 27 sekund rychlejší. "Do závodu jsem šel s tím, že od sebe nic moc nečekám. Běžecky to nebylo špatné, ale dvě chyby byly za dnešních podmínek prostě moc," řekl Moravec.   

Ještě o jednu ránu více minul druhý muž loňského hodnocení Světového poháru Johannes Thingnes Bö z Norska, ale fenomenálním během (o 25 sekund rychlejším před druhým "sprinterem" v pořadí Lukasem Hoferem z Itálie, pozn. autora) se posunul na sedmé místo.

SP v biatlonu v Pokljuce (Slovinsko):

Muži - vytrvalostní závod 20 km: 1. M. Fourcade (Fr.) 47:09,2 (0 tr. minut), 2. Kühn (Něm.) -4,2 (0), 3. Eder (Rak.) -19,7 (0), 4. Fak (Slovin.) -34,4 (1), 5. Schempp (Něm.) -38,6 (1), 6. Semjonov (Ukr.) -45,0 (0), 7. J. T. Bö (Nor.) -1:11,9 (3), 8. Guigonnat (Fr.) -1:13,5 (1), 9. Samuelsson (Švéd.) -1:18,5 (2), 10. Birkeland (Nor.) -1:22,0 (1), ...15. Krčmář -1:56,9 (1), 30. Moravec -2:57,9 (2), 41. Šlesingr -3:24,8 (2), 57. Krupčík -4:17,7 (3), 85. Václavík (všichni ČR) -6:38,7 (5).

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články