Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Jak se čeští biatlonisté připravují na MS? Pomáhají i návštěvy jejich rodin

Anterselva/Praha – Česká biatlonová reprezentace zůstala v italské Anterselvě i po skončení další zastávky Světového poháru a připravuje se na nadcházející mistrovství světa, které bude od 9. února hostit rakouský Hochfilzen. Trenéři vsadili v poslední sezoně před olympijskými hrami na experiment a zvolili tréninky ve velké nadmořské výšce. Závodníci tak dostávají pořádně zabrat. Relaxace a odreagování proto přijde vhod, zvlášť, když biatlonový tým přijedou podpořit rodinní příslušníci.

Gabriela Koukalová
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Gabriela Koukalová dobíhá v Anterselvě do cíle, v závodu s hromadným startem bere bronz a hned se běží obejmout s manželem Petrem. Ve Světovém poháru žádný ojedinělý obrázek. Bývalý reprezentant v badmintonu takhle s obhájkyní velkého křišťálového globu oslavoval třeba i zlato z masáku v Novém Městě na Moravě.

Veronika Vítková zase odjela ladit formu na mistrovství Evropy do Polska a kromě toho, že udělala pěkně čtvrté místo ve stíhacím závodu, mohla trávit volné chvíle se svým přítelem, reprezentačním trenérem B-týmu Markem Lejskem.

Je nám líto, video expirovalo.
Přípravu biatlonistů na MS zpestřují jejich rodiny

Šéftrenér biatlonového týmu Ondřej Rybář je rád, že si mohou Koukalová a spol. zpestřit náročnou porci závodů a přípravy i 'dotekem domova'. V zimním období se totiž náročný program točí jen kolem 'závoďáků', kteří potřebují do Světového poháru vedle formy také notnou dávku koncentrace a pohody. A k tomu může velkou měrou přispět třeba setkání s rodinnými příslušníky.

"Tohle je asi taková cesta, kterou jsme našli kompromis, že za nimi mohou přijet samozřejmě zdravé polovičky," říká Rybář. Do Anterselvy se vydala třeba manželka Ondřeje Moravce Veronika i s dcerou Rozálií, která má na hlavě čepičku s českou trikolorou. "Tomu se moc nedá říkat rodinný život. Většinou jsme sami s malou doma, ale zase tak hrozné to není," směje se žena devatenáctého muže průběžného pořadí SP. Pokud je to jen trochu možné, na závody se jezdí dívat. "A mezi nimi jezdí Ondra domů, takže to jde," dodává.

Sport
zdroj: ČT4

Od Nového roku má ale Moravec i další členové týmu napilno. Nejdříve Světový pohár v Oberhofu, pak přesun do Ruhpoldingu, následně Anterselva. A tím to zdaleka nekončí. "Teď jsme vlastně jen oslavili první narozeniny malé, hned odjížděli a přijedou až po mistrovství světa," říká Moravcová.

Život vedle biatlonisty zkrátka není v zimě nic jednoduchého. "Rodinu si budu chtít určitě užít, nějaké volno tu mám," vypráví Moravec v Itálii. Ví, že domů se nedostane téměř dva měsíce. "To je hodně dlouhá doba. Teď určitě budu chtít zrelaxovat," doplňuje.

Rybář je rád, že se biatlonisté mohou zvláště před světovým šampionátem odreagovat. "Protože být bez té rodiny dlouho... Máme tady i závoďáky, kteří mají i děti, a jako rodič sám vím, jak je to těžký," říká.

Sport
zdroj: ČT4

Své o tom ví i Romana Davidová, přítelkyně Michala Krčmáře, který letos ohromil třetím místem ze stíhačky v Ruhpoldingu. "Zimní partnerství? Přes zimu je to spíš sólo život," vtipkuje, ale hned dodává: "Ne, je to náročnější, ale je to spíš o tom, že kluky jezdíme podporovat a snažíme se vytvářet zázemí, ať mají klídek na sportování a předvádění výsledků."

Na Světové poháry se pokouší jezdit co nejvíc. "Snažím se si to užívat s ním. Bylo Nové Město, teď jsme v Anterselvě a ještě se chystám do Norska (v Oslu se v březnu uzavírá sezona SP, pozn. red.)," tvrdí.

Nejen nadcházející mistrovství světa bylo tématem nového Biatlon fokus podcastu:

Rybář si je vědom, že i psychická podpora dokáže v přípravě udělat své. "Některé týmy to řeší tím, že odjedou domů, my jsme se trochu báli je do Čech pustit, protože tam řádí chřipková epidemie. Volili jsme tu jistější variantu, aby ten, kdo se cítí zdráv, přijel sem za nimi," říká kouč a doufá, že se přístup osvědčí. "Snad to bude mít na sportovce pozitivní efekt, aby zase měli spoustu chuti do přípravy."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články