Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Archiv D: Sport 1975

Jak mi rozmrzaly prsty, začaly mi téct i slzy, vyprávěla Voborníková. V Östersundu úřadoval "holomráz"

Ačkoli Hana Zagorová ráda zpívala, že Zima je všude veliká, teplotní podmínky při vytrvalostním závodu v Östersundu připomínaly spíše obávaný "holomráz" z filmu Tajemství ocelového města. Českým biatlonistkám mrzly prsty na spouštích takovým způsobem, že závodnice chvílemi téměř nevěděly, zda vůbec spouští rány. Tereze Voborníkové v cíli dokonce tekly slzy.

Je nám líto, video expirovalo.
Biatlonisté se v Östersundu sžívají s velkými mrazy

Voborníkovou dělila v závodu Světového poháru zhruba sekunda od bodované čtyřicítky. SKončila jednačtyřicátá a zapsala tři trestné minuty. 

"Takhle špatně jsem na tom nebyla ani na olympiádě. V cíli jsem to nevydržela, a jak mi rozmrzaly prsty, tak mi začaly téct i slzy. Poslední položku jsem ani nevěděla, jestli ty rány spouštím, nebo ne," vyprávěla v rozhovoru pro ČT sport.

"Udělala jsem maximum, jela jsem v nejteplejších rukavicích, ale tohle jsem nezažila. Běžecky mi ze začátku trochu trvalo, než jsem se do toho dostala. Nejelo se mi špatně, měly jsme super lyže. To mi určitě pomohlo, jinak by to bylo horší. O ranách ani nevím, je to takový průměr," hodnotila.

Je nám líto, video expirovalo.
Jak se vyrovnaly Češky s mrazem? Ohlasy biatlonistek

Markéta Davidová nenavázala na triumf z minulé sezony a obsadila třinácté místo. O stupně vítězů mistryni světa z roku 2021 připravily dvě chyby na závěrečné střelecké položce.

"Vůbec mi to neodjíždělo, jak bych si představovala. Mrzí mě ta dvojka, ale měla jsem tak zmrzlé prsty, že jsem vůbec nic necítila," uvedla.

"Mrzí mě to, že jsem to nezvládla, že jsem nebyla schopná dát ty prsty před střelbou do kupy. Ve čtvrtém kole mi tak zmrzly, že mi bylo jedno, kde jedu, ale byla mi dost zima," doplnila česká biatlonová jednička. 

Trať v Östersundu označila za "nejednoduchou". "To počasí není hezké, ačkoli to v televizi musí vypadat jinak," řekla Davidová, která na vítěznou Italku Dorotheu Wiererovou ztratila více než tři minuty.

Jessica Jislová se do SP vrátila minulý týden při domácí zastávce v Novém Městě na Moravě, kde překvapivě odjela všechny tři závody.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih vytrvalostního závodu biatlonistek v Östersundu

Tentokrát byla se dvěma chybami jednapadesátá. "Bylo to dost nepříjemný. Na sluníčku to není tak hrozné, ale v lese ve stínu ty sjezdy jsou dost nepříjemné a jsem ráda, že to mám za sebou," prohásila.

Mráz ji podle jejích slov tentokrát vyloženě dohnal. "Většinou s tím nemám problém, když jdu zahřátá do závodu, tak si to většinou držím, tady mě to dohnalo až v posledním kole, kdy jsem hodně vymrzla, ale to už jel člověk do cíle."

Na střelnici nechala dva omyly. "Mrzí mě ležka. Věděla jsem, že ta rána byla nahoře, to byla úplná blbost. Dalo se zastřílet čistě, střelnice je jednoduchá. Na trati se po pauze hledám, byla jsem ráda, že jsem to objela," řekla upřímně pro Českou televizi Jislová, která si pomáhala i speciální maskou proti extrémně chladnému vzduchu.

SP v Östersundu pokračuje sobotními štafetami a program ve Švédsku před přesunem do norského Osla zakončí hromadné starty.

Teploty sice mají pro víkend stoupnout, ale spíše nepatrně. Přímé přenosy a zpravodajství ze SP v biatlonu sledujte na ČT sport a ČT sport Plus.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články