Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Jacquelin vypálil a už ho nikdo nechytil. Francouzi doma v hromadném startu vládli

Parádní závod před domácími fanoušky předvedl Emilien Jacquelin. S jedinou chybkou a tryskovým během vyhrál v Annecy první masák sezony a připsal si vůbec první triumf ve Světovém poháru v kariéře. Vydařený francouzský víkend podtrhl stříbrem Quentin Fillon Maillet. Toho jeho krajan pro příští závody vysvlékl ze žlutého dresu. 

Jacquelin ve stíhacím závodu naprosto pohořel na stojce, ale v hromadném startu si věřil. Ve druhém kole nasadil tempo, které nebyl schopný akceptovat vůbec nikdo. Na střelbě se rovněž nezdržoval a po dvou mistrovských titulech ze stíhačky se konečně dočkal také výhry v klasickém závodě světového poháru.

O druhou příčku se poprali Fillon Maillet a Tarjei Bö, Nor už se ve finiši nedokázal docvaknout na svého soupeře a bral bronz. S pěti chybami vyhořel jeho mladší bratr Johannes Thingnes Bö, se čtyřmi minutými terči stačil opět skvělý běh Sebastianu Samuelssonovi jen na deváté místo.

Jacquelin díky výhře povede nejen pořadí disciplíny, ale také o dva body celkové hodnocení Světového poháru v biatlonu. Ze žlutého dárku k Vánocům se může radovat až do 3. ledna, kdy se biatlonisté představí v německém Oberhofu.

Čeští biatlonisté po nepovedeném víkendu v Le Grand-Bornand v závodě neúčinkovali, nejblíže byl Michal Krčmář jako první náhradník.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih závodu s hromadným startem biatlonistů v Annecy

Jak závod probíhal?

Za krásného počasí vyjel balík třiceti závodníků do prvního tříkilometrového okruhu. Hned čtyři biatlonisté startovali v masáku poprvé v kariéře, Norové Filip Anderesen a Sivert Guttorm Bakken a také dva Rusové Alexander Povarnitsyn a Daniil Serokhvostov.

Polovinu závodníků na trati dodali jen tři země, pět biatlonistů vyrazilo za Norsko, Německo a také za Francii. Právě domácí Quentin Fillon Maillet dovezl celý balík na první střelbu.

Včerejší vítěz stíhacího závodu se jednou netrefil, naopak po čisté střelbě se do čela posunul  Bakken následovaný v Annecy dvakrát stříbrným Eduardem Latypovem a dalším Francouzem Fabienem Claudem.

Ve druhém běžeckém kole podobně jako ve stíhačce napálil tempo Emilien Jacquelin a brzy si vybudoval náskok přes deset vteřin. Zdálo se, že tentokrát šestadvacetiletý biatlonista nepřecenil své síly, promptně vyřídil práci na střelnici a osamocen pádil dál. Se zhruba deseti vteřinami ztráty za ním běželi Němec Johannes Kühn a dvojice Norů Sturla Holm Laegreid, Tarjei Bö.

Tratě kolem areálu Sylvie Becaertové byly opět plné domácích fanoušků, kteří popoháněli Jacquelina, jehož tempo nestíhal ani jediný ze soupeřů. Dvojnásobný mistr světa ze stíhacího závodu snad po vzoru Martina Fourcada před stadionem viditelně zvolnil a soustředil se na stojku, ve které má úspěšnost střelby jen 73 %.

Jedna chyba, i tak ale Jacquelin odjel ze střelnice první o necelou sekundu před Rakušanem Felixem Leitnerem. Trestný okruh se zaplnil, po třetí položce už se jen tři závodníci mohli chlubit nulou, kromě Leitnera ještě šestý Benjamin Weger a také nováček Povarnitsyn.

Poslední střelba vestoje slibovala napínavý závod, prvních devět biatlonistů se vměstnalo do dvaceti sekund. Leitner se překvapivě držel Jacquelina zuby nehty a ztrácel jen tři vteřiny. Na třetí místo se nepozorován vyhoupl opět Fillon Maillet.

Leitner se během nezničil a jako jediný zapsal čistý závod. Ovšem na Jacquelina v momentálním rozpoložení nikdo neměl, Francouz předvedl neuvěřitelnou palbu za dvacet tři vteřin a jel si pro první vítězství v sezoně a v kariéře. Vynulovali také Fillon Maillet, Tarjei Bö a Vetle Sjaastad Christiansen. Naopak Johannes Bö si šel po třech chybách velmi důkladně prohlédnout trestné kolo.

Jacquelin si v pohodě dojel pro francouzskou vlajku, fanoušci mohli oslavovat také druhého Fillona Mailleta. Na toho v posledním okruhu nepříjemně dotíral pouze Tarjei Bö, který nakonec doběhl třetí. Z premiantů v masáku se nejlépe vedlo osmému Bakkenovi.

SP v biatlonu v Le Grand-Bornand (Francie) - závody s hromadným startem:

Muži (15 km): 1. Jacquelin 35:54,8 (1 tr. okruh), 2. Fillon Maillet (oba Fr.) -3,5 (2), 3. T. Bö (Nor.) -10,3 (1), 4. Leitner (Rak.) -15,6 (0), 5. Christiansen (Nor.) -16,4 (1), 6. Kühn -17,7 (1), 7. Doll (oba Něm.) -27,1 (1), 8. Bakken (Nor.) -45,0 (1), 9. Samuelsson (Švéd.) -47,8 (4), 10. Weger (Švýc.) -48,4 (1).

Pořadí SP (po 9 z 22 závodů): 1. Jacquelin 371, 2. Fillon Maillet 369, 3. Christiansen 347, 4. Samuelsson 344, 5. Latypov (Rus.) 336, 6.T. Bö 320, ...27. Krčmář 116, 60. Štvrtecký (oba ČR) 14.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články