Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Holky mají velký potenciál a mým cílem je ho naplnit, prozradil nový kouč biatlonistek Bormolini

Nový trenér biatlonistek Luca Bormolini má za sebou prvních pár tréninků s českým týmem, v němž vnímá velký potenciál. V rozhovoru na webu Českého biatlonového svazu sedmatřicetiletý Ital proradil, že jeho cílem je s Češkami pracovat individuálně a vytvářet pozitivní atmosféru tak, aby jej společnými silami naplnili.

Luca Bormolini
zdroj: Český biatlon

"Myslím si, že holky mají opravdu velký potenciál uspět. A mým cílem je připravit jim co nejlepší podmínky, aby tenhle potenciál mohly naplnit. Už po pár dnech jsem poznal, že jsou hodně motivované a chtějí na sobě pracovat," řekl Bormolini.

Starší bratr bývalého italského biatlonisty Thomase Bormoliniho, který je partnerem bývalé biatlonistky Evy Puskarčíkové, působil dosud u národních týmů Austrálie, Jižní Koreje a Nového Zélandu. Nad nabídkou českého svazu dlouho nepřemýšlel.

Je nám líto, video expirovalo.
Luca Bormolini střídá u biatlonistek Gjellanda, Moravec pomůže mužům

"Zaprvé rád vyhrávám. Myslím, že se mi podařilo dosáhnout na dobré výsledky, ale byl to vždy posun z 0 na 80 procent. Teď bych chtěl udělat krok z 80 nebo 90 procent na sto. Tedy až k vítězství," uvedl Bormolini. "Na začátku jsem potřeboval holky dobře poznat a zjistit, kde jsou jejich silné a slabé stránky. Navíc jsem sám podrobně zkoumal data, jejich úroveň na lyžích i na střelnici," doplnil.

Na začátku trenérské kariéry se inspiroval italským systémem, během desetileté praxe si však vytvořil vlastní. V přípravě se chce věnovat každé závodnici zvlášť. "S někým se soustředíme na techniku běhu, s někým jiným na střelbu. Teď chci co nejlépe poznat všechny holky, abychom mohli individualizovat jejich trénink. To pro mě je klíčový faktor," uvedl.

Individuální a pozitivní přístup

Členkami A-týmu byly v minulých letech hlavně Markéta Davidová, Tereza Voborníková, Jessica Jislová či Lucie Charvátová. "Určitě nepůjdeme cestou stejného tréninku pro všechny. Mezi sportovci jsou nejen výkonnostní, ale i osobnostní rozdíly. Každý je jiný a my musíme být schopní dostat každého do komfortní pozice, abychom mohli dobře spolupracovat," doplnil Bormolini.

Je nám líto, video expirovalo.
Biatlonová reprezentace zahájila letní přípravu pod taktovkou nových trenérů

Věří, že mu pomohou také zkušenosti z přechozích štací. Působí také jako školitel v akademii Mezinárodní biatlonové unie (IBU). "Sám se díky IBU akademii pořád učím a získávám nejnovější poznatky. Vedle toho jsem několikrát pracoval přímo pro IBU jako trenér na mezinárodních kempech v Jižní Americe, na Novém Zélandu nebo v Austrálii," řekl Bormolini.

V týmu chce vybudovat pozitivní a otevřenou atmosféru. "Sportovci jsou lidé a podle toho s nimi musíte zacházet. Musíte s nimi komunikovat, rozumět jejich potřebám. Vytvořit vztah, kde si vzájemně dáváte zpětnou vazbu. Nemám rád, když trenér řekne: Tohle je náš systém a ty ho budeš následovat. Jsem hodně otevřený diskusi. Chci pro každého sportovce najít tu nejlepší cestu, analyzovat jeho silné a slabé stránky a pak společně pracovat na zlepšení," podotkl italský kouč.

Pomáhat mu v roli dalšího trenéra bude bývalý juniorský reprezentant Lukáš Dostál. Oba kouči si již rozdělili role. "Lukáš bude víc na střelnici a já se budu zase víc věnovat technice běhu a fyzické přípravě. Je to mladý trenér, který ale ví, co dělá. Má také velkou motivaci. Je to pozitivní člověk, kterému záleží na týmu. Snaží se hodně komunikovat se sportovci a vytvářet pozitivní atmosféru," dodal Bormolini.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články