Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Hermannová-Wicková vypálila Italkám rybník, Davidová se propracovala na rozšířené pódium

Vypadalo to na domácí oslavy, jenže italské plány úspěšně zkřížila Denise Hermannová-Wicková. Němka pláchla soupeřkám ve stíhacím závodě Světového poháru biatlonistek v Anterselvě v poslední čtvrtině a mohla se radovat. Druhá byla domácí Lisa Vittozziová, její krajanka Dorothea Wiererová závěr nezvládla. Markéta Davidová dojela šestá.

Přitom Wiererová vládla závodu s pohodlným náskokem až do třetí střelby. Jenže na úvodní stojce zaváhala hned při první ráně, kterou poslala mimo na tři hodiny, a rázem otevřela dveře soupeřkám.

Na závěrečné střelecké položce pak sice z tria Hermannová-Wicková, Wiererová a Norka Marte O. Röiselandová chybovaly všechny, jenže zatímco posledně dvě jmenované mířily nepřesně hned dvakrát, Němka jen jednou a s rezervou dojela pro zlato. Na stupně vítězů se zezadu vyhoupla jiná Italka Vittozziová, třetí skončila Švédka Elvira Öbergová. Wiererová byla až sedmá.

"Řekla jsem si, že se toho nebudu bát a nebudu nad tím moc přemýšlet a prostě to zkusím odstřílet trochu odvážněji. Mě biatlon ale tolikrát vyškolil, že absolutně nemá cenu dělat závěry z nějakého závodu, který byl, ale spíš se soustředit na ty, které budou. Zkusím na tom ještě zapracovat," uvedla Davidová k úspěšné ležce a střelbě obecně.

Jak závod probíhal

Do stíhačky měly nastoupit čtyři české reprezentantky, kromě Davidové také Tereza Voborníková, Lucie Charvátová a Jessica Jislová – ta však ze zdravotních důvodů nakonec nestartovala.

Před první zastávkou na stadionu se utvořilo vedoucí trio s nejlepší pozicí po sprintu – kromě Wiererové a E. Öbergové také Chloe Chevalierová. A ani jedna závodnice nechybovala. Naopak úplně propadla lídryně Světového poháru Julia Simonová, která se nevídaně dopustila tří nepřesností.

Davidová potvrdila zlepšenou ležku a po druhé čisté střelbě byla v polovině závodu z původně šestnácté pozice rázem šestá. Před ní bylo kvarteto závodnic a na čele suverénní Wiererová, do té doby stoprocentní.

Stíhačka se začala lámat s první stojkou. Po chybě Wiererové byla na výjezdu ze stadionu jako první Röiselandová a za ní se držela Hermannová-Wicková. Davidová si jednou chybou pohoršila na průběžně sedmou příčku. Pořadím stoupala Vittozziová, která díky čisté střelbě mohla nenápadně pomýšlet na stupně vítězů.

Rozhodnutí padlo až při závěrečné stojce, kde se výrazně chybovalo. Hermannová-Wicková se však mýlila jen jednou a do závěrečných stovek metrů držela pohodlný náskok. Vittozziová nakonec předjela zbývající soupeřky před sebou a po čtyřech nulách v cíli vynahradila domácím divákům zklamání z výkonu Wiererové.

Voborníková nakonec obsadila se čtyřmi chybami 42. místo a po sprintu (56.) si tak polepšila, Charvátová předvedla sedm chyb a byla na konečné 49. příčce.

SP v biatlonu v Anterselvě - stíhací závod:

Ženy (10 km): 1. Herrmannová-Wicková (Něm.) 29:53,1 (2 trest. okruhy), 2. Vittozziová (It.) -11,0 (0), 3. E. Öbergová -17,2 (2), 4. H. Öbergová (obě Švéd.) -21,5 (3), 5. Olsbuová-Röiselandová (Nor.) -25,4 (3), 6. Davidová -27,6 (2), ...42. Voborníková -4:13,3 (4), 49. Charvátová (všechny ČR) -5:44,0 (7).

Průběžné pořadí (po 14 z 21 závodů): 1. Simonová (Fr.) 811, 2. E. Öbergová 735, 3. Vittozziová 641, 4. Wiererová (It.) 603, 5. Herrmannová-Wicková 588, 6. Hauserová (Rak.) 506, ...8. Davidová 495, 29. Jislová 134, 52. Voborníková 50, 76. Václavíková 2, 77. Charvátová (všechny ČR) 1.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články