Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ČEZ Extraliga 2023/2024

Hamzu české výkony těší. Jednu medaili z roku 2013 na domácím MS překonáme, vyhlíží optimisticky

Český biatlon vyšel na mistrovství světa v Oberhofu medailově naprázdno, ale vybojoval řadu umístění v elitní desítce. Podle šéfa českého biatlonu Jiřího Hamzy se začala projevovat úspěšná generační obměna a blýská se na lepší časy. Upozornil také, že ještě zbývají vstupenky na nadcházející závody Světového poháru v Novém Městě na Moravě. Přímé přenosy odvysílá ČT sport od 2. do 5. března.

"Ukázali jsme, že jsme na správné cestě," prohlásil Hamza v rozhovoru pro ČT na sklonku mistrovství světa v Oberhofu.

Markéta Davidová v posledním závodě pátým místem zaznamenala nejlepší český individuální výsledek na šampionátu. Kromě toho mužská štafeta sahala po medaili, mix dojel pátý a blýskli se také talentovaní Tereza Voborníková či Tomáš Mikyska, kteří pronikli mezi absolutní elitu a vylepšili si kariérní maxima. A neztratili se ani další.

"Už dlouho říkám, že jsme procházeli generační výměnou, a ta je u konce. Máme super perspektivní tým," zdůraznil Hamza.

Zároveň šéf českého biatlonu upozornil, že na biatlonovém mistrovství světa chyběly i další naděje jako třeba Mikuláš Karlík, který překvapoval na olympijských hrách v Pekingu. "Perspektiva v mužské kategorii může být vzhledem k mistrovství světa v Novém Městě na Moravě medailová."

Naposledy zůstal český biatlon bez medaile na mistrovství světa před čtyřmi lety v Östersundu, ale na rozdíl od Oberhofu nezaznamenal zdaleka tolik umístění v elitní desítce a navíc byl tým mnohem starší.

"Je tu viditelný progres, která družstva udělala. Co je důležité, běžecky jsme se hrozně posunuli dopředu. Když to doladíme se střelbou, tak už příští rok se máme na co těšit," prohlásil Hamza. "Dlouho jsme říkali, že výsledky přijdou. Je dobře, že jsou tady. Po éře Gabči, Ondry Moravce, Michala Šlesingra nebo Jardy Soukupa po nás chtějí lidé jen medaile, ale věřím, že jsme na správné cestě a že i ty přijdou," dodal.

Směrem k Novému Městu jen nadějné vylídky

Před deseti lety na počátku biatlonového boomu v Česku vybojovali Češi před domácím publikem jeden cenný kov – bronz v mix štafetě. Podle Hamzy mají teď reprezentanti na víc. "V roce 2013 jsme měli jen jednu medaili a věřím, že to určitě překonáme," řekl odvážně.

Za dveřmi je Světový pohár v novoměstské aréně. Fanoušci ještě mají šanci se dostat na tribuny. "Zbývají nějaké lístky na čtvrtek, pátek a něco malinko na neděli, sobota je beznadějně vyprodaná. Jsme moc rádi, že s námi mají diváci trpělivost a chodí dál," uvedl Hamza.

Vysočina aréna se připravuje na světový šampionát, i proto nejsou z hlediska organizátorů podmínky ideální, leč vše je připraveno jako vždy. "Máme problémy s tím, že areál je rozestavěný směrem k mistrovství světa, takže přípravy jsou složitější než v jiných letech. Ale budeme připraveni a doufám, že si to všichni užijeme," řekl viceprezident IBU Hamza.

Jasný nesouhlas s postojem Martina Fourcada

Martin Fourcade rozčeřil biatlonové vody názorem, že by se mela zvážit možnost návratu ruských a běloruských závodníků. "Postoj je jednoznačný. S Martinem nesouhlasím," řekl rigorózně Hamza.

"Mrzí mě, že ten výrok zazněl. V době, kdy umírají lidé na Ukrajině, je absolutně nemyslitelné se o tom bavit. Dokud agrese neskončí, tak ten krok určitě neuděláme. Máme takovou dohodu ve vedení Světové federace," prohlásil Hamza.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články