Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Hamza věří, že forma Čechů roste, těší se na plný stadion a řeší ruský doping

Už počtvrté se bude v Novém Městě na Moravě konat Světový pohár v biatlonu. Na místě už je všechno připraveno, k prodeji zbývá už jen pár stovek vstupenek a šéf českého biatlonu Jiří Hamza už je také na místě. "Trošku máme vrásky, protože předpověď není úplně ideální, ale snad se to všechno zlepší a počasí bude co nejlepší," konstatoval před čtvrtečním startem prestižní čtyřdenní akce.

Jiří Hamza
zdroj: ČTK autor: Kateřina Šulová

Trochu nervozity přesto muž, který je současně prvním místopředsedou světového biatlonu, stejně cítí. "To je vždycky. Spousta lidí se během té doby, co tu závody děláme, vyměnila, ale základní štáb zůstává stejný a myslím si, že připraveni budeme bezvadně," vysvětluje s vírou, že se nestane nic nepředvídatelného.

Hamza se těší na velkou návštěvu a výbornou atmosféru, ale jestli přijde během čtyř dnů devadesát nebo přes sto tisíc lidí, to neřeší. "Hlavně aby všechno proběhlo v pořádku. Kvůli bezpečnosti jsme radši snížili kapacitu," vysvětluje zkušený organizátor s tím, že zbývá ještě pár stovek lístků, které se vrátily od partnerů. "Tady ale v prodeji nebudou. Zájemci si je musejí koupit on-line nebo v kamenných prodejnách. Jen bych chtěl lidi požádat, aby přišli včas, je pro ně připravený i doprovodný program," nabádá fanoušky.

"Čekáme denně přes dvacet tisíc diváků. Spokojený budu, když během těch čtyř dnů bude plný stadion a dost lidí kolem trati. Hlavní je, že zájem o biatlon neupadá. A věřím, že naši závodníci svými výkony fanoušky potěší a předvedou, že jejich forma jde nahoru. Nové Město má být takový první test," dodal.

Poslechněte si nový díl Biatlon fokus podcastu.

A vrátil se i k situaci v české reprezentaci, v níž některé závodníky trápí nachlazení. "Pořád se řeší nějaká nachlazení, hlavně v týmu žen to dopadlo tak, že Jessica Jislová má antibiotika a nebude startovat. Věřím, že motivace startovat doma před tolika diváky je tak obrovská, že jejich těla na nějaké ty problémy zapomenou. V neděli při štafetách v Hochfilzenu Markéta s Verčou zajely úplně bezvadně," řekl Hamza s tím, že forma stoupá.

Zatím jsou podle prvního muže tohoto sportu u nás mimo konkurenci tři závodníci: Martin Fourcade, Joahannes Bö a Kaisa Mäkäräinenová, ale za nimi vidí prostor pro ostatní. "Třeba to teď vyjde na nás," dodává s úsměvem. "V době Gabči Koukalové jsme si zvykli, že jsme na bedně byli pořád, ale teď to tak asi nebude. Procházíme generační výměnou, ale v neděli se ukázalo, jakou perspektivu má Markéta Davidová i do budoucna Kuba Štvrtecký. I Karlík teď čtvrtým místem na IBU Cupu ukázal, že investice, které jsme dávali do mládeže, by se nám mohly v budoucnu vyplácet."

Hamza také vysvětlil, proč český tým nevyužil možnosti nasadit do sprintu žen pět závodnic, ale zůstal u čtyř. "Máme moc nemocných a nechceme teď stahovat další závoďáky z IBU Cupu, protože přejezdy v tomhle chřipkovém období nejsou úplně ideální. Proto se trenéři rozhodli takhle a my to plně respektujeme."

Jako jeden z nejvyšších představitelů světového biatlonu se zabývá vleklou kauzou ruského dopingu a věří, že už bude brzy dořešená. "Chci, aby se biatlon očistil. Právě teď o tom naši lidi diskutují v Moskvě," vysvětluje, že tahle nepříjemná věc je stále v řešení. "Rusové dostali dvanáct bodů, které musejí splnit. Pokud je nesplní, nebudu dál členy IBU, kde jsou teď jen v provizorním systému," popisuje situaci s tím, že mezi těmi body je například rozsáhlé testování čistoty závodníků u nezávislé italské agentury, školení trenérů i závodníků a tak dále…

"Vědí, že to musejí splnit do září. Pravidla jsou jasně nastavena a nejsou k diskusi. Jednali jsme se šéfem jejich svazu i s různými politiky. Je to na nich. Chci věřit, že nové vedení ruského biatlonu pochopilo, že není jiná cesta ven a musí se to dořešit. Ruská mentalita je ale jiná než západní, a tak je k tomu třeba přistupovat," uzavřel Hamza debatu a jeho myšlenky už se upřely znovu jen k nadcházejícím závodům v Novém Městě na Moravě.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články