Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Golfové jamky i nebezpečné sjezdy. Co biatlonistům v Koreji chybí? Diváci

Pchjongčchang – Alpensia Biatlon Centre nedaleko korejského Pchjongčchangu nehostí špičkové biatlonové závody příliš často, přesto to není ani zdaleka neznámý areál. Před osmi lety se zde konalo mistrovství světa, o sezonu dřív závod Světového poháru. A příští rok se zde uskuteční akce největší – olympijské hry. Trať se klikatí kolem golfových jamek, nechybějí strmá stoupání a nebezpečné sjezdy. Stadion prošel rekonstrukcí, stavějí se příjezdové cesty.

"Areál odpovídá všem standardům, jediné, co chybí, jsou diváci," podotkl trenér reprezentace žen Zdeněk Vítek po čtvrtečním sprintu biatlonistek.

Z reprezentace mužů pamatuje světový šampionát před osmi lety Jaroslav Soukup a Michal Šlesingr. "Už tenkrát to vypadalo, že to mají připravený na olympiádu," řekl Soukup.

Hlavním specifikem jsou tratě na golfovém hřišti. "Kolem greenu jedné jamky se i jezdilo a někteří biatlonisté sbírali v potůčkách zapomenuté míčky," vzpomínal další matador Šlesingr.

Projeďte si trať v Pchjongčchangu s Martinem Fourcadem:

Areál se začal stavět už před dlouhými devatenácti lety. Poprvé se rekonstruoval v roce 2007, další úprava přišla mezi lety 2015 a 2016. Celková kapacita je 7500 míst. Kromě jiného zde závodí i běžci na lyžích, skokané nebo sdruženáři. Nedaleko je i sáňkařská dráha.

Pozor na sjezdy

Závodníky netrápí vysoká nadmořská výška, 700 metrů není nikterak vybočujících. "Profilově jsou tratě velmi náročné. Jsou tu těžké sjezdy. I během šampionátu museli příjezd na stadion upravovat, nedalo se to sjet. Střelnice byla hodně větrná," popsal účastník MS 2009 a současný expert ČT Roman Dostál.

Hluboký sníh v jednom ze sjezdů
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Úvodní sprint dal Dostálovi za pravdu, některé biatlonistky měly se sjezdy a zledovatělou tratí vážné problémy, nechyběly ani pády. Na nevyzpytatelné podmínky na střelnici byli Češi připraveni. "Vítr trošku zlobí. Není tak silný, jak bych čekal před závodem, ale točil se," popsal kouč Vítek situaci při sprintu žen.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články