Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Glóby a glóbusky. V Kontiolahti se schyluje k závěrečné biatlonové řeži

Kontiolahti – Co všechno je ve Finsku v sázce? Hraje se o glóby. Martin Fourcade má v kapse celkové prvenství, ještě ale musí bojovat o dílčí vítězství v disciplínách. Na paty mu chce šlapat nejen Anton Šipulin. Zdaleka nic jasného není ani mezi ženami. Za suverénkou Laurou Dahlmeierovou drží zuby nehty Gabriela Koukalová druhou příčku. Přímý přenos sprintu mužů vysílá ČT sport a web ctsport.cz od 14:20, závod žen sledujte od 17:35.

Gabriela Koukalová
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Koukalová na německou soupeřku ztrácí 112 bodů. Po škrtech dvou nejhorších výsledků Češka nyní odečítá 32 bodů za stíhačku v Pokljuce (26. místo) a vytrvalostní závod v Anterselvě (24.). Dahlmeierová naopak neztratí ani bod, protože vynechala sprint a stíhačku v Oberhofu a její náskok tak fakticky činí 144 bodů. Do konce zimy zbývá pět individuálních závodů. Co to znamená? Němka potřebuje ve dvou závodech získat o 36 bodů více než česká reprezentantka a může slavit velký triumf.

Nedostižná Laura, Kaisa na dostřel

Nejen Dahlmeierová se cítí na sklonku sezony unavená fyzicky i psychicky. "Ale pojedu znovu na plný plyn," slíbila před Kontiolahti. "Laura je letos nedostižná, lepší než já. Ze srdce jí to přeju a nemám důvod být naštvaná. Já už jedu spíš na druhé místo, to bych chtěla udržet," řekla Koukalová po závodech v korejském Pchjongčchangu.

Urputnější boj bude podle všeho o druhé místo. Koukalová má v součtu i s odečty náskok 49 bodů na Kaisu Mäkäräinenovou. Finka má velice dobrou formu, navíc drží červené trikoty ve sprintu i ve stíhačce, rozdíly jsou však mezi prvními třemi minimální.

Fourcade a ti druzí

O vítězi světového poháru mezi muži je jasno. Martin Fourcade rozhodl v korejském Pchjongčchangu. Uvažoval, že by poslední dvě zastávky oželel, aby měl více času na regeneraci před náročnou olympijskou sezonou. Nakonec však do Finska odcestoval, aby uhájil vedení v disciplínách. K tomu mu stačí příliš nepokazit sprint i stíhací závod.

Triumfy Francouzi nespadnou do klína. Oproti Pchjongčchangu se vrací Norové, Šipulin je v solidní kondici a zaútočit může i Julian Eberhard. Rakušan by mohl poskočit na třetí místo celkového pořadí. Zatím ho drží Schempp, jenže ten se z nemoci dosud nezotavil a v Kontiolahti nebude závodit.

Medailové vzpomínky

Česká výprava má na náročné tratě a nevyzpytatelnou střelnici velice příjemné vzpomínky. Před dvěma lety zde reprezentanti na světovém šampionátu vybojovali celkem čtyři medaile včetně zlata ze smíšené štafety. Tento závod bude na programu v neděli.

Připomeňte si zlato z MS 2015:

Češi podobně jako většina ostatních za sebou mají přesun z dalekého východu. Ne však Ondřej Moravec, který závodil místo na olympijských tratích právě ve finském středisku. Stěhovat se nemusel a podle svých slov udělal dobře. "Na našich klucích bylo vidět, že to v prvních dvou závodech v Koreji není ono. Jsem si stoprocentně jistý, že jsem zvolil dobrou variantu. Nejde jen o cestu tam, ale i o tu zpáteční. Ostatní budou po návratu zase bojovat s aklimatizací," odhadl v rozhovoru pro iDnes.cz Moravec.

Marie Dorinová Habertová nedokončila kvůli kolapsu sprint, Veronika Vítková zase stíhačku. Skončila dokonce v nemocnici. Závody v Kontiolahti by měla už ovšem bez problémů absolvovat.

Zdroj
ČTK, ČRo Radiožurnál, iDNES

Hlavní zprávy

Nejčtenější články