Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Francouzky zaskočila v masáku Rakušanka Hauserová, Davidová doběhla čtrnáctá

Světový pohár v biatlonu ve francouzském Annecy vyvrcholil závodem s hromadným startem žen. Ačkoli to dlouho vypadalo na kýžený domácí triumf, tak nakonec zvítězila díky poslední střelecké položce Lisa Theresa Hauserová z Rakouska. Druhá byla Julia Simonová, třetí skončila další francouzská reprezentantka Anais Chevalierová-Bouchetová. Markéta Davidová skončila na 14. místě.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih závodu s hromadným startem biatlonistek SP v Annecy

Mohla to být zlatá tečka za Annecy, jenže Francouzky nezvládly poslední střelbu. Když přijížděly na stadion sestry Chevalierovy, mělo se rozhodovat, která vyjede do posledního okruhu na vedoucím místě. Jenže obě francouzské závodnice, jež byly do té doby stoprocentní, shodně jednou chybovaly a rázem se závod dramaticky zamotal.

Třetí Hauserová totiž nezaváhala, vybílila všechny terče a dostala se do sedmisekundového vedení při výjezdu ze stadionu. Mezi sestry se propracovala další domácí reprezentantka Simonová, ale Rakušanku už nedostihly. Naopak náskok Hauserové se ještě navýšil až na patnáct sekund a v cíli se mohla radovat z jasného vítězství.

Jak závod probíhal

Na rozdíl od mužského závodu nabídl ženský masák o poznání dramatičtější podívanou. Například hned po první položce selhala jedna z favoritek Italka Lisa Vittozziová, která po dvou chybách nabrala 50sekundovou ztrátu, kterou už nesmazala. Naopak Davidová i Jessica Jislová zastřílely přesně a obě se držely do 17. místa.

Dlouhý vlak závodnic se protrhal až po druhé položce. Do čela se dostala vítězka sobotní stíhačky Elvira Öbergová, za ní se držela Hauserová a Chevalierová-Bouchetová. Zatímco Jislová zastřílela kompletní ležku čistě, Davidová se po dvou trestných okruzích propadla až na 19. místo a na boj o medaile mohla prakticky zapomenout.

Švédka Öbergová však pozici neudržela, při úvodní stojce jednou chybovala a přišla o vedení. Do čela šla Chevalierová-Bouchetová s náskokem sedmi sekund. Češky si pak znovu pohoršily kvůli jedné nepřesnosti na střelnici.

Nakonec ale jako obvykle rozhodla až poslední položka. Francouzské sestry Chevalierovy jednou zaváhaly, Hauserová nikoliv a i díky skvělému běhu jim Rakušanka ve zbytku závodu upláchla. Simonová si spravila chuť alespoň druhým místem, Jislová nakonec obsadila 24. příčku.

SP v biatlonu v Annecy (Francie) - závody s hromadným startem:

Ženy (12,5 km): 1. Hauserová (Rak.) 33:54,1 (1), 2. Simonová -12,3 (2), 3. Chevalierová-Bouchetová (obě Fr.) -14,3 (1), 4. E. Öbergová (Švéd.) -15,8 (2), 5. Chauveauová -22,6 (2), 6. Jeanmonnotová (obě Fr.) -27,2 (2), ...14. Davidová -1:00,0 (3), 24. Jislová (obě ČR) -1:56,2 (2).

Průběžné pořadí SP (po 8 z 21 závodů): 1. Simonová 471, 2. E. Öbergová 395, 3. Vittozziová (It.) 373, 4. Hermannová-Wicková (Něm.) 356, 5. Tandrevoldová (Nor.) 349, 6. Perssonová (Švéd.) 328, ...8. Davidová 293, 34. Jislová 68, 53. Voborníková 19, 63. Václavíková (obě ČR) 2.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články