Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Fourcadův starší bratr se rehabilitoval v IBU cupu. Z Čechů nejlépe Tkadlecová a Žemlička

Simon Fourcade, starší bratr biatlonové hvězdy, byl kvůli mizivým výsledkům odejit z francouzského elitního týmu, a tak letos soutěží v méně prestižním IBU cupu. V rakouském Obertliliachu vyhrál vytrvalostní závod, ve sprintu, jejž vyhrál pohárový lídr Nor Silvert Guttorm Bakken, dojel třetí. Nejlepších českých výsledků dosáhli ve sprintu 12. Anna Kadlecová a v mladé disciplíně supersprint 11. Milan Žemlička.

Milan Žemlička na trati kvalifikace supersprinut v Obertiliachu
zdroj: Český biatlon

Třetí kolo biatlonového poháru začalo ve středu 19. Prosince, kdy byly na programu vytrvalostní závody. Fourcade zvládl všechny položky bez zaváhání a díky obdobně rychlému běhu vyhrál před Bakkenem téměř přesně o minutu, třetí dojel s výraznou ztrátou Bělorus Sergej Bočanikov. Nejlepším Čechem se stal Milan Žemlička, udělal sice jen jednu chybu, ale na lyžích byl pomalý, skočil tak se ztrátou 4 minut na 23. místě.

O tři hodiny později vystartovaly do stejné disciplíny ženy. Znovu se radovala Francie. Caroline Colombová porazila o pouhých šest desetin Němku protřelou Světovým pohárem Nadine Horchlerovou, třetí místo si zajistila výtečným během Švédka Elisabeth Högbergová. Češkám se nedařilo, Petra Suchá dojela 48. Rychle běžící Ludmila Horká nezvládla střelbu a byla 55.

Páteční supersprint byl dobrou příležitostí k vyniknutí mladých závodníků. Vyhrál Nor Sidre Pettersen a rozmach švédského biatlonu potvrdila Felicia Lindquistová. Českou ekipu velmi potěšilo 11. místo Milana Žemličky. "Žemla má za sebou super závod. Chytil se výborně nulovou střelbou už v kvalifikaci, když se mezi nejlepších třicet kvalifikoval 12. časem ze 116 startujících. Ve finále jej nejprve zastavila chyba na první položce, čelo mu trochu uteklo, ale pak se už nemýlil a posouval kupředu. Ve finiši potom bravurně přejel jak Poláka, tak Kanaďana," kometoval jeho výkon trenér Aleš Ligaun na stránkách Český biatlon.

Sobota pak přinesla standardní sprint na 10 kilometrů pro muže a 7,5 kilometru pro ženy. První opět vystartovali muži a vyhrál současný lídr žebříčku Nor Bakken, který o dvě sekundy předběhl Němce Lucase Fratzschera, třetí skončil zmiňovaný Fourcade. Z českých závodníků navázal na solidní výkon ze supersprintu 24. místem Vítězslav Hornig, jehož trenéři chválili už v pátek.

Sprint žen vyhrála Kanaďanka Nadia Moserová o pouhé čtyři desetinky před ruskou Natálií Gerbulovovou. Úspěšný závod pro Kanadu potvrdila třetí Megan Bakesová. České barvy nejvýše vyvezla Anna Tkadlecová, jež dojela po bezchybné střelbě 12.

Další díl IBU cupu se bude konat od sedmého do třináctého ledna v polských Dušníkách, jen pár kilometrů od východočeského Náchoda.

Zdroj
Biathlon World, biatlon.cz,

Hlavní zprávy

Nejčtenější články