Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Fourcade se trápí. Chtěl vynechat stíhačku a tvrdí, že glóbus poosmé nezíská

Je to jeho nejhorší start do sezony Světového poháru od ročníku 2010/11. Martin Fourcade se zatím v novém ročníku biatlonového kolotoče hledá a trápí. A už překvapivě připustil, že boj o křišťálový glóbus nemá ve svých rukou. Hned po sprintu byl navíc rozhodnutý vynechat sobotní stíhačku. Nakonec si to ale rozmyslel. Přímé přenosy ze SP v biatlonu sledujte na ČT sport a webu ctsport.cz.

Martin Fourcade
zdroj: AP autor: Darko Bandic

V průběžném pořadí Světového poháru byl před osmi lety hvězdný francouzský biatlonista o 167 bodů za norskou mašinou Emilem Hegle Svendsenem.

Zatímco tehdy si do prosince nepřipsal ani jedno vítězství, v tomto ročníku zvítězil ve dvou individuálních závodech – ovládl vytrvalostní závod v Pokljuce a o týden později stíhačku v Hochfilzenu.

Jenže ztráta na vedoucího muže Johannese Bö činí 117 bodů a Fourcade začíná hovořit o tom, že poosmé v řadě křišťálový glóbus nevyhraje. "Ten cíl je pryč. Chybí mi dobré rozpoložení v hlavě," řekl.

Problém je tedy v psychické stránce, fyzicky by na tom měl být rodák z Céret dobře. Zvlášť poté, co si velmi pochvaloval letní přípravu pod vedením běžce na lyžích Vincenta Vittoze. To Fourcada trápilo pouze podfinancování francouzského týmu. Teď je to i jeho forma.

"Nevěřím mu, že by to chtěl vzdát takhle strašně brzo, už v prosinci. Martin je člověk, který neumí prohrávat a strašně chce a touží vítězit jeden závod za druhým. Zatím to teď psychicky nezvládá, tlak na něj stoupá. Ale neodepisoval bych ho," míní biatlonový redaktor ČT sport Petr Kubásek.

Francouzský deník L'Equipe nicméně uvedl, že pokud se ještě před týdnem v Rakousku držel pátý muž průběžného pořadí ve hře, jeho vystoupení v úvodním závodu třetí zastávky Světového poháru v Novém Městě na Moravě tento cíl na celkové vítězství v SP nabouralo.

K překvapení všech totiž Fourcade skončil ve sprintu až na nebodovaném 43. místě, když chyboval jednou na ležce a dokonce třikrát na položce vestoje. Manko na Nora bylo značné - téměř dvě a čtvrt minuty. "Velmi špatný výsledek. Musím zase najít nějakou svěžest," hlásil Francouz.

Bö, jenž byl z představení Fourcada po závodě smutný, má tedy v průběžném pořadí velký náskok, který navíc mohl v sobotu narůst. Fourcade se nejprve rozhodl stíhací závod vynechat, po dlouhé diskusi s realizačním týmem francouzské reprezentace ale nakonec do závodu přece jen nastoupí. A chystá se i na nedělní závod s hromadným startem. V Pokljuce například stíhačku rozeběhl, ale v průběhu závodu ji vzdal.

Norský rychlík na sobotní start naopak půjde z prvního místa s pěkným náskokem 21 sekund před druhým Alexandrem Loginovem z Ruska, téměř minutu pak na něj bude ztrácet švédské překvapení ze sprintu v podobě Martina Ponsiulomy. "Vždycky je lepší vyhrát, když všichni předvedou výborný výkon a vy jste z nich ten nejlepší," řekl Bö.

Martin Fourcade se raduje z vítězství v Pokljuce
zdroj: AP autor: Darko Bandic

"Jeden závod Fourcade už letos vzdal, takže v optimálním rozpoložení není. Ale po Novém roce do toho může naskočit zpátky. Na konci se dva nejhorší výsledky škrtají," připomíná Kubásek s tím, že Fourcade nyní může zacílit na světový šampionát, který bude hostit švédský Östersund.

Uvidíme, zda pětinásobný olympijský vítěz Fourcade k jedenácti zlatým medailím z mistrovství světa přidá v březnu 2019 nějakou další. Motivace by mu rozhodně chybět neměla.

Zdroj
ČT sport, SkiChrono, L'Équipe

Hlavní zprávy

Nejčtenější články