Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Fourcade nade všemi. V Hochfilzenu bylo o vítězi brzy jasno

Úvod Světového poháru Martinu Fourcadovi zcela stoprocentně nevyšel. Ve stíhacím závodu v Hochfilzenu však nenechal nikoho na pochybách, kdo že je biatlonovým šampionem. Francouz ani jednou nechyboval a v cíli měl pohodlný náskok na druhého Arnda Peiffera. Michal Krčmář doběhl do cíle na 24. místě, osmadvacátý byl Ondřej Moravec.

Martin Fourcade
zdroj: AP autor: Darko Bandic

Martin Fourcade vyrážel do závodu z druhé pozice, musel tak nahánět vítěze sprintu Johannese Bö. Zatímco Nor však střílel často nepřesně a po druhé zastávce vleže musel dokonce na tři trestná kola, Fourcade se nemýlil za celý závod ani jednou a suverénně zvítězil. Druhý dorazil do cíle Arnd Peiffer následovaný Vetlem Sjastad Christiansenenem.

Své startovní umístění nevylepšil Michal Krčmář. Po třech chybách a jedné velmi pomalé položce mohl být rád za celkové 24. místo. O mnoho lépe se dařilo Ondřeji Moravcovi. zkušenější z české dvojice udělal pouze jednu chybu a posunul se z chvostu startovního pole až na 28. příčku.

"Byli jsme ve dvou, protože Michala (Šlesingra) šetříme na další závod. Ondru (Moravce) musím pochválit, zvládl to slušně až na poslední střelbu. U Michala (Krčmáře) nevím, co proběhlo, ale alespoň na trati zrychloval, tak snad to bude ve štafetě znát," hodnotil závod pro Českou televizi Zdeněk Vítěk.

Jak závod probíhal?

Diváci v rakouském Hochfilzenu jako prvního na trati spatřili Johannese Bö, za nímž se s odstupem několika málo vteřin pustili Martin Fourcade a Benedikt Doll. Měli to být tito tři, mezi nimiž se rozhodne o vítězi druhého stíhacího závodu sezony 2019. České barvy vezli Michal Krčmář a Ondřej Moravec, Michal Šlesingr do stíhačky nenastoupil.

V polovině závodu získal převahu Fourcade, který na rozdíl od Nora (hned tři chyby) a Němce (jedna rána vedle) nemusel na trestné kolo a na čele si začal budovat uspokojivý náskok. Co víc, francouzský šampion letěl i na lyžích a vteřinu a za vteřinou svůj odstup navyšoval. Brzy útočil na půlminutový časový polštář.

Fourcade sestřelil všech pět terčů i na první položce ve stoje a jeho vítězství se už zdálo velmi pravděpodobné – tím spíš, že Bö a spol. i nadále chybovali. Vedle střílel i Krčmář, jenž se propadl po druhé chybě zpět na konec třetí desítky. Podobně na tom byl v pořadí i Moravec – ten se však díky dobré střelbě posouval vpřed.

Šlo se do finále. Fourcade znovu trefil všech pět terčů, načež si dovolil udělat i gesto k divákům. Zato oba Češi museli na jeden trestný okruh a srazili se pořadím zpět. Krčmář nakonec dokončil jako čtyřiadvacátý, čímž si o čtyři příčky pohoršil oproti svému startovnímu pořadí. Naopak Moravec byl skokanem závodu: s zlepšil se o 29 míst na 28. pozici.

SP v biatlonu v Hochfilzenu (Rakousko):

Muži - stíhací závod (12,5 km): 1. M. Fourcade (Fr.) 32:22,3 (0 trest. okruhů), 2. Peiffer (Něm.) -13,7 (1), 3. Christiansen (Nor.) -16,1 (0), 4. Eberhard (Rak.) -37,4 (3), 5. Hofer (It.) -42,2 (2), 6. Weger (Švýc.) -42,6 (2), 7. Loginov (Rus.) -43,0 (2), 8. Schempp (Něm.) -59,6 (0), 9. J. T. Bö (Nor.) -1:00,0 (6), 10. Claude (Belg.) -1:00,1 (0), ...24. Krčmář -2:02,9 (3), 28. Moravec (oba ČR) -2:14,7 (1).

Průběžné pořadí SP (po 5 z 26 závodů): 1. J. T. Bö 248, 2. M. Fourcade 191, 3. Guigonnat (Fr.) 187, 4. Loginov 178, 5. Eder (Rak.) 177, 6. Eberhard 151, ...14. Krčmář 119, 27. Moravec 63.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články