Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Finišmanka vítězné štafety Vítková: Raději jsem za to vzala

Oberhof (Německo) – Podruhé v kariéře se biatlonistka Veronika Vítková radovala ze štafetového triumfu ve Světovém poháru, když v roli finišmanky dovezla české kvarteto ke zlatu v německém Oberhofu. "Moc si vážím toho, jak jsme závod na trati zvládly. Vždyť podmínky pro střelbu byly dost těžké. Máme opravdu silný tým a to je krásný pocit," řekla Vítková. 

Veronika Vítková
zdroj: ČT24 autor: ČTK/AP

Vítková završila dobře rozjetý závod, který načala Eva Puskarčíková, na ni navázala Gabriela Soukalová a Vítkové předávala Jitka Landová. Češky podaly skvělé běžecké výkony a výborně střílely. Puskarčíková a Soukalová dobíjely jednou, Landová dvakrát a Vítková třikrát. "Když se na výsledek podívám touto optikou, tak jsem závod vlastně pokazila," smála se Vítková.

Šestadvacetiletá Vítková vyrážela na závěrečný úsek z druhého místa. Předstihla Ukrajinku a jedinou soupeřkou se jí stala dotírající Bescondová z Francie. "Nechala jsem se jí nejdříve předběhnout, abych trochu pošetřila síly, ale pak se mi zdálo, že zpomalila až moc, tak jsem za to raději vzala," komentovala druhé kolo.

Ve stojce pak obě svorně závod trochu zdramatizovaly. "Dvakrát jsem dobíjela a to byla komplikace, naštěstí Bescondová také," oddechla si Vítková. V prvním kopci posledního kola podsaditá Francouzka opět zaútočila. "Ale mně se jelo opravdu dobře a už před vrcholem stoupání jsem byla vedle ní," řekla Vítková.

Bescondová její vysoké strojové tempo nedokázala akceptovat. "Marek Lejsek mi pak hlásil, že získávám náskok každým odrazem. To mi dodalo ještě další energii do závěrečných stovek metrů," řekla a už věřila, že přiveze první místo.

Přitom před startem trenér Zdeněk Vítek netušil, jak na tom Vítková bude s formou, protože přes svátky trénovala s Ondřejem Moravcem a Michalem Šlesingrem v Itálii. "Držela jsem se tréninkového plánu, který mi Zdeněk připravil. A trenérův plán evidentně zafungoval," konstatovala Vítková. 

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články