Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Hokej v 10 minutách

Finiš Charvátové, Jislová s otazníkem. Biatlonistky se připravují na mrazivou štafetu v Östersundu

První klasická štafeta sezony je za dveřmi, na start ve švédském Östersundu půjdou kvarteta biatlonistek. Realizační tým v čele s trenérem Egilem Gjellandem ukázal na složení Tereza Voborníková, Jessica Jislová, Markéta Davidová, Lucie Charvátová. Jak se jim povede v natřískané konkurenci? Očekávají se podmínky vskutku mrazivé. Přímý přenos závodu žen na 4 x 6 km sledujte ve středu od 14:55 na ČT sport a ČT sport Plus.

Markéta Davidová
zdroj: ČTK/AP

Zatím se zdá, že kamenem úrazu pro české biatlonistky je stoprocentní muška. Ačkoli bylo při nedělním vytrvalostním závodu prakticky bezvětrno, Markéta Davidová nechala na stavech rovnou pět chyb a individuál tak mohla odepsat – dojela 44.

"Ta jednička se stane, dvojky by se stávat neměly. Snažila jsem se střílet na jistotu, asi z toho byly zbytečně chyby. Za pět je prostě strašně moc," líčila v rozhovoru pro ČT sport závodnice, která při štafetě už tradičně zaujme třetí pozici.

"Podmínky ale byly dobré," přiznal Gjelland. Davidovou tak nezachránil ani šestý nejlepší běžecký čas. 

"Asi se musím trochu naučit se chválit za maličkosti, které se mi povedly. S během jsem docela spokojená, že jsem si síly rozložila docela dobře. Ale s tou střelbou bych musela běžet o pět minut rychleji," usmála se v cíli.

Ve středu ale může být situace s počasím zcela jiná. Na tréninku komplikoval silný vítr se sněžením především střelbu vestoje. "Pocitově nám telefony ukazovaly minus osmnáct, byl to teda výživný zážitek," hořce se pousmála Tereza Voborníková.

Ta dojela nejlépe z Češek v individuálu jako třicátá a jediná tak byla na bodech. Minula vždy jednu ránu na obou stojkách. 

"Za dva je takový průměr pro tenhle závod, ale byly perfektní podmínky na střelnici, takže i ty dvě byly prostě dost. Ta jedna ulétne vždy a člověk ani neví jak, i když se člověk snaží být opatrný," prohlásila.

Loňskou zastávku Světového poháru v Östersundu kvůli velké zimě doslova protrpěla, tentokrát proto neponechala nic náhodě.

Je nám líto, video expirovalo.
Po kontrole vosků může IBU rozdávat i žluté karty

"Jela jsem v rukavicích o dvě čísla větší, měla jsem i zatejpované ruce. Jelo se mi o maličko líp než ve štafetě, ale pořád mi přijde, že do toho nemohu zrychlit a chybí mi trochu dravost," přiznala Voborníková, která bude kvarteto při předpovědi nejméně šesti stupňů pod nulou rozjíždět.

Tereza Vinklárková skončila v nejdelším závodě se třemi chybami na 70. místě, finišmanka Lucie Charvátová minula sedm terčů a byla až 82.

Jessica Jislová kvůli nachlazení do závodu po poradě s Gjellandem neodstartovala, aby se šetřila právě na štafetu. Trénink absolvovala se speciální maskou, která chrání před chladným vzduchem. 

"Pokud se bude cítit jako v úterý, bude připravena závodit. Ale nikdy nevíte. Nezbývá nám než držet palce a doufat, že pojede," uvedl trenér Gjelland pro Českou televizi. Podle posledních středečních informací by Jislová neměla na startu chybět.

Loni se na úvod sezony ve finském Kontiolahti radovaly Švédky, česká reprezentační čtyřka Jislová, Voborníková, Davidová, Charvátová dojela šestá.

Nejlepším českým výsledkem z minulého ročníku elitního seriálu je pátá příčka z německého Ruhpoldingu, kde startovalo stejné složení s tím rozdílem, že závod rozjížděla Voborníková a Jislová byla na druhém úseku.

Přestože kariéru ukončila řada soupeřek jako Norky Marte Olsbuová Röiselandová, Tiril Eckhoffová, Němka Denise Herrmannová-Wicková či Francouzka Anais Chevalierová-Bouchetová, konkurence je stále obrovská.

Zejména Francouzky a Švédky mají silné čtyřky, nebezpečné ale budou i úřadující mistryně světa z Itálie.

Už v sobotu smíšená biatlonová štafeta Michal Krčmář, Mikuláš Karlík, Markéta Davidová a Jessica Jislová doběhla pátá, Jonáš Mareček a Tereza Voborníková byli dvanáctí v singl-mixu.

Ve čtvrtek je v Östersundu na programu štafeta biatlonistů. Poté přijdou na řadu sprinty a v neděli oba stíhací závody. Další zastávkou SP bude v příštím týdnu rakouský Hochfilzen, kde se přesně tyto tři disciplíny zopakují.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články