Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Fillon Maillet před sebe v Ruhpoldingu nikoho nepustil, Václavík bodoval jako jediný Čech

Předposlední sprint Světového poháru před olympijskými hrami ovládl v Ruhpoldingu Francouz Quentin Fillon Maillet. Po bezchybné střelbě a nejrychlejším čase na trati si připsal čtvrté vítězství v sezoně. Nejlepší z českých biatlonistů Adam Václavík obsadil 34. místo, který jako jediný z týmu dosáhl na body.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih a ohlasy sprintu biatlonistů SP v Ruhpoldingu

Sedmadvacetietý Václavík musel na trestné kolo jednou po položce vstoje. Čtyřiatřicátá příčka je jeho nejlepším umístěním v olympijské sezoně. Lépe dopadl mezi elitou naposledy v listopadu 2019, kdy dojel sprint ve švédském Östersundu šestadvacátý.

"Závod byl hodně rychlej. Střílelo se obecně dobře, časy byly hodně našlapané, bylo spoustu pozic. Ve výsledku jsem spokojen. Je to má zatím nejlepší střelba ve sprintu, i když na stojce to byl boj. Naštěstí jsem tam nechal jednu," vyprávěl Václavík, kterého mrzelo, že mu v posledním kole nezbylo příliš sil, aby výsledek ještě vytáhl.

Devětadvacetiletý vládce průběžného pořadí Fillon Maillet zvládl v šestém sprintu sezony položku vleže i vstoje čistě a na paty mu mohli šlapat třeba Švédové Martin Ponsiluoma a Sebastian Samuelsson, oba ale chybovali.

Francouz tak navázal na nedělní triumf ve stíhačce v Oberhofu a připsal si čtvrtou výhru této zimy. Před domácím Benediktem Dollem zvítězil s náskokem 7,2 sekundy. Při neúčasti norského A-týmu, který se připravuje na olympijské hry, byl třetí Bělorus Anton Smolski.

Quentin Fillon Maillet
zdroj: ČTK/AP

"Střelnice je tu jednoduchá, střílí se rychle. Ta rána vleže mě trochu mrzí, pak jsem byl dlouho na stojce, ale jakmile tu člověk střílí víc než za jedna, je po závodě," řekl Krčmář po 42. místě v rozhovoru pro ČT sport.

Cítil se prý daleko lépe než v Oberhofu. "Mnohem. V prvním kole jsem byl trochu ospalej, ale to já v Ruhpoldingu mívám. Myslím, že je to na dobrý cestě zpátky," doplnil Krčmář, který pojede stíhačku s Václavíkem.

Mikuláš Karlík skončil sedmdesátý, po něm dojel 78. Jakub Štvrtecký. "Vlastně ani nevím, co se stalo. Najednou jsem tam měl tři a nic jsem s tím nemohl dělat. Je to škoda, protože jsem měl závod dobře rozjetý," smutnil.

Ten měl čistou první položku, jenže pak byl jen krůček od výbuchu, když natropil hned čtyři chyby. "Na trati to bylo celkem dobrý. Za ležku jsem rád, ale ta stojka..."

Sprint jeli ve čtvrtek i junioři ve slovinské Pokljuce a Jonáš Mareček se hned po přesunu z IBU Cupu na Slovensku dokázal probojovat na nejvyšší stupínek.

Dvacetiletý biatlonista zapsal střelecké skóre 0+1 a druhý nejrychlejší čas. "Byl to pro mě těžký den, protože jsem přijel z Osrblí, kde jsem jel dva závody a cítil se trochu unavený. Ale celkově jsem se svým výkonem spokojený," uvedl.

SP v Ruhpoldingu čeká v pátek štafeta žen, kvarteta biatlonistů přijdou na řadu v sobotu, nedělní program obstarají stíhačky. Do Anterselvy se závodníci přesunou na začátku příštího týdne.

SP v biatlonu v Ruhpoldingu (Německo), muži - sprint (10 km):

1. Fillon Maillet (Fr.) 23:23,7 (0 tr. okruhů), 2. Doll (Něm.) -7,2 (0), 3. Smolski (Běl.) -32,1 (1), 4. Strolia (Lit.) -33,6 (0), 5. Seppälä (Fin.) +41,9 (0), 6. Lesser (Něm.) -43,3 (1), 7. Pidručnyj (Ukr.) -47,1 (1), 8. Perrot -49,4 (0), 9. Desthieux (oba Fr.) -50,4 (1), 10. Burkhalter (Švýc.) -51,7 (0), ...34. Václavík -1:20,6 (1), 42. Krčmář -1:24,8 (1), 70. Karlík -2:05,6 (2), 78. Štvrtecký (všichni ČR) -2:17,1 (4).

Pořadí SP (po 12 z 22 závodů): 1. Fillon Maillet 521, 2. Jacquelin (Fr.) 449, 3. Samuelsson (Švéd.) 448, 4. T. Bö 404, 5. Christiansen 379, 6. Laegreid (všichni Nor.) 344, ...32. Krčmář 127, 65. Štvrtecký 16, 78. Václavík 12.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články