Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Česko - Arménie

Fillon Maillet ovládl po sprintu i stíhačku, bodovali Krčmář a znovu i Karlík

Michal Krčmář si ve stíhačce v Novém Městě na Moravě oproti sprintu o jedno místo pohoršil a dojel třináctý. Stejně jako krátký závod vyhrál Francouz Quentin Fillon Maillet. Johannes Bö předvedl skvělý finiš a vybojoval stříbro, třetí skončil Emilien Jacquelin. Z Čechů bodoval ještě šestadvacátý Mikuláš Karlík. Ondřej Moravec skončil v posledním individuálním závodu kariéry na 52. místě. Přímý přenos stíhačky žen sledujte na ČT sport a webu ctsport.cz od 17:10.

Quentin Fillon Maillet
zdroj: ČTK autor: Luboš Pavlíček

Krčmář udělal na střelnici jen dvě chyby při třetí položce, ale pole kolem hranice první a druhé desítky bylo neskutečně vyrovnané. "Ve třetím kole jsem měl běžeckou krizi a možná se to podepsalo i na té stojce. Bojoval jsem sám se sebou," podotkl Krčmář.

Na trati zaznamenal 52. čas a na nejlepšího Johannese Bö ztratil více než minutu. "Jedna položka ho odsunula. Výkon byl dobrý. I v podmínkách poslední stojky to zvládnul, ale měl na to být v desítce," okomentoval trenér Ondřej Rybář.

Rychlejší na trati byl talentovaný Karlík. Toho pro změnu zradila druhá střelba, po které musel hned na tři trestná kola. "Začal jsem pěknou nulou, až jsem to nečekal, ale bohužel druhá položka byla nerozvážnost. Na stojce jsem udělal maximum. Běžecký dobré, celkově jsem spokojený," zhodnotil střízlivě Karlík.

Zvládl i složitou finální střelbu. "Nenechal se strhnout. Poslední položka byla vypracovaná, to byly ležákové rány. Sprint i stíhačka paráda," podotkl Rybář.

Na střelnici to neměli závodníci vůbec jednoduché, trápily je silné větrné poryvy. Ani jeden z šedesáti biatlonistů nezaznamenal nulu. Štvrtecký se mýlil šestkrát a v součtu to stačilo na 42. místo. Moravec při svém posledním individuálním vystoupení v kariéře skončil se čtyřmi chybami 52., Hornig s totožným výsledkem 56.

Co se dělo na trati

Fillon Maillet jednou na první střelbě chyboval a poroučel se z čela. Jeho místo nahradil Lukas Hofer v tandemu s Emilienem Jacquelinem. Krčmář se nemýlil a poskočil ze 14. příčky na dvanáctou. Karlík sestřelil vše, naopak Štvrtecký se s poryvy nepopasoval a musel na dvě trestná kola. Moravec se v prvním kole na trati nešetřil, ale jedné minely se nevyvaroval, Hornig minul dva terče.

Krčmář jel v početné skupince i s Johannesem Bö a je nasnadě, že se spěchalo. I na druhé položce si dal český reprezentant záležet a vyplatilo se. Za 32 sekund se mohl zvednout a zamířit rovnou zpět na trať. Na první místo ztrácel bezmála půl minuty, kolem třinácté příčky se to ale hemžilo velkými jmény. Vepředu se stále držel Hofer, Jacquelin či Laegreid.

Karlík si závod odstřelil třemi chybami, zato Moravec byl čistý a už byl před svým mladším kolegou, Štvrtecký opět nesestřelil dva terče, Hornig si připsal nulu.

Vedoucí trojice chybovala a do čela se vyhoupl Fillon Maillet. První šestice, včetně lídra Světového poháru Johannese Bö, jela ve vteřinkách. Krčmář střílel z první desítky nejpomaleji a musel na dvě trestná kola. Karlík mířil přesně a zůstával ve hře o body, další Češi zaostávali.

Fillon Maillet a Jacquelin se nemýlili a boj o zlato byl jasně daný. Další pronásledovatelé ztráceli už přes dvacet sekund. Krčmář si dal na čas a za bezmála 34 sekund si se vším potřebným poradil. Odjížděl třináctý, na první desítku mu scházelo více než deset sekund. Karlík se nemýlil a další body měl nadosah. Ostatní Češi se dívali na čtyřicítku z uctivé vzdálenosti.

Johannes Bö do toho pořádně šlápnul a unaveného Jacquelina brzy dohnal a předehnal.

Výsledky stíhacích závodů mužů v Novém Městě na Moravě

1. Fillon Maillet (Fr.) 28:46,7 (2 trest. okruhy), 2. J. T. Bö (Nor.) -8,0 (2), 3. Jacquelin (Fr.) -14,6 (1), 4. Laegreid (Nor.) -18,1 (2), 5. Hofer (It.) -23,4 (2), 6. T. Bö (Nor.) -25,8 (2), 7. Guigonnat (Fr.) -43,4 (2), 8. Fak (Slovin.) -1:05,1 (1), 9. Dale (Nor.) -1:14,8 (4), 10. Jelisejev (Rus.) -1:19,3 (1), ...13. Krčmář -1:41,5 (2), 26. Karlík -2:45,5 (3), 42. Štvrtecký -3:50,9 (6), 52. Moravec -4:20,4 (4), 56. Hornig (všichni ČR) -5:18,9 (4).

Průběžné pořadí SP (po 23 z 26 závodů): 1. J. T. Bö 1011, 2. Laegreid 986, 3. Fillon Maillet 872, 4. T. Bö 855, 5. Dale 809, 6. Jacquelin 776, ...23. Krčmář 328, 37. Moravec 149, 69. Karlík 22, 74. Štvrtecký 18, 78. Žemlička 17, 86. Krupčík (oba ČR) 7.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články